Sfaturi tehnice /
Tunderea gazonului
/
Înălțimea recomandată pentru tunderea gazonului

Înălțimea recomandată pentru tunderea gazonului

Gazonul poate fi menținut la diferite înălțimi, dar care e cea mai potrivită pentru posibilitățile tale de întreținere?

tundere gazon
înălțime gazon
înălțime tundere gazon
Alin Vancea

Alin Vancea

5 minute de citit

Publicat în 28.02.2022 la 04:06

Actualizat în 24.11.2023 la 21:44

Pentru a înțelege mai bine, am putea să vedem foliajul plantei de gazon ca pe bucătăria sa,  panoul solar care produce hrană și energie. Cu cât avem mai mult foliaj, cu atât planta produce mai mult, ba chiar reușește să-și facă rezerve pentru perioadele cu condiții nefavorabile (temperaturi extreme, nebulozitate).


Speciile/ soiurile de iarbă de gazon comercializate pentru peluzele rezidențiale sunt testate pentru înălțimea de tundere de 5.5-6.5 cm. E înălțimea optimă pentru gazon (dacă reușim sa tundem la 6-7 zile).


Atenție! În luna mai, când iarba crește mai abundent, trebuie tuns de 2 ori pe săptămână, mai ales în cazul curților mai mici de 250 mp, unde tunderea nu ar trebui să dureze mai mult de 20 minute. Tunderea mai deasă în această perioadă, lunile mai-iunie, reduce fenomenul natural de formare a tijelor cu seminte care vor da un aspect și o textură neplăcută.


Înălțimea de tundere e direct legată de masa radiculară, cu cât avem mai mult foliaj, cu atât vom avea o rădăcină mai mare, mai ramificată, care poate explora mai mult sol pentru apă și nutrienți, prevenind compactarea, o plantă mai rezistentă la atacurile fungilor patogeni.


Cu cât tundem mai scurt cu atât e nevoie de mai multe tunderi. Ce mai potrivită înălțime să reglăm mașina de tuns e cea de 5.5-6 cm. Iarba crește cam 3 cm pe săptămână în sezonul activ, adică tunzând de la 9 cm la 6 cm respectăm regula de a nu tunde mai mult de o treime din lungime.




Putem urca la 7-8 cm, mai ales în cazul livezilor, peluzelor cu întreținere redusă, astfel conferind mai mult foliaj care acoperă mai bine solul. Avantaje:


  • Vara pierdem mai puțină apă prin evaporare 
  • Iarna funcționează ca un izolator și căldura acumulată pe parcursul verii se pierde mai greu (un sol dezghețat înseamnă o rădăcină care poate extrage nutrienți). 
  • Foliajul mai înalt reduce mult riscul îmburuienării. 


Putem scădea la 3-4 cm, astfel vom obține un plus de aspect, însă:


  • Va fi nevoie de tuns mai des, cam la 3-4 zile 
  • Va trebui o fertilizare în plus pe an 
  • Ceva mai multă apă la irigare, aproximativ 20-25% în plus
  • O atenție mai mare față de apariția buruienilor
  • De regulă nerecomandat în cazul peluzelor umbrite


 

Efectul nerespectării regulii de a nu tunde mai mult de o treime din înălțimea gazonului



E important de reținut următorul aspect: pentru cei care ne dorim un gazon rezistent la trafic, singurele specii care rezistă și vor tolera călcarea sunt cele cu creștere rapidă, care necesită tunderi mai dese 1-2 / săptămână.


Spre exemplu, specia festuca rubra crește foarte încet, cel mai încet dintre speciile de iarbă, netolerând traficul (are un metabolism încet și nu se poate regenerea pe cât de repede e distrusă de trafic).

Speciile festuca arundinacea, lolium perenne și poa pratensis au creștere mai rapidă dar sunt și rezistente la trafic, la boli.


Mențiune pentru gazonul ținut la umbră: 


Lăsați după tundere gazonul cât mai înalt vă permite mașina de tuns (7cm preferabil)! Urmând logica expusă anterior, așa îi lăsăm o suprafață de foliaj mai mare și va putea absorbi mai mult soare în acele puține ore de soare pe care le primește. 


Înălțimea de tundere a gazonului (update 2023)


Trebuie să pui în practică asta: gazonul se va tunde atât de des încât la tundere să nu scurtăm cu mai mult de o treime înălțimea plantei. Poți verifica frunza care e în coșul de colectare, comparând lungimea ei cu lungimea plantei rămase. 


Acum, ca să te ajutăm să alegi înălțimea la care să reglezi cuțitele mașinii de tuns: 


Corelația dintre înălțimea la care e reglat cuțitul mașinii de tuns și frecvența tunderii. Datele sunt aproximative, în funcție de îngrășămintele aplicate, condițiile meteo, ore cu soare direct asupra gazonului dar îți oferă un foarte bun punct de pornire.  



Observi că nu am pomenit de treapta mașinii de tuns ci înălțimea la care sunt cuțitele! Lasă deoparte treptele mașinii de tuns și la proxima tundere pune o riglă sau ruletă și măsoară! Apleacă-te în iarbă ca să măsori corect, încearcă să privești cât mai perpendicular pe riglă. Măsoară în 3-4 locuri, și fă o medie. Scrie cu un marker pe mașina de tuns care e treapta care corespunde cu înălțimea potrivită.




Îți recomandăm ca înălțimea ierbii tunse să fie la 4.5-5.5 cm la peluzele irigate cu sistem de irigare automat sau 6-7 cm la peluzele mai mari de peste 200 mp fără sistem de irigare automat. Înălțimea mai mare a plantei protejează solul de razele soarelui și pierdem mai puțină apă prin evaporare. 


Înălțimea de tundere ar trebui aleasă și în funcție de cât de bine e nivelat solul. Depresiunile sau delușoarele din gazon vor face ca zone mai mici sau mai mari din peluză să fie tunse prea mult sau mai puțin rezultând o peluză cu culori diferite, inestetic și clar în zonele mai palide iarba are de suferit.  


Pentru a tunde la 4 cm e navoie de o suprafață bine nivelată, care se face de regulă prin top-dressing.



Ca și încheiere…un obicei bun 


Eu mi-am făcut un obicei: când planta ajunge la înălțimea a trei degete o tund la 2 degete, așa am o idee când e momentul să tund, păstrez această regulă tot timpul, tund din ianuarie până în decembrie. 


În care parte a zilei e cel mai bine să tundem? 


Cea mai bună oră pentru tunderea gazonului vara e dupămasa, cu 3-4 ore înainte de lăsarea serii pentru a permite cicatrizarea tăieturii sau dimineața imediat după ce se ridică roua. 


Primăvara și toamna oricând după ce se ridică roua dar pe cât posibil cu 2-3 ore înainte de lăsarea serii. 


*** Noi îți venim în ajutor cu un ghid complet pentru întreținerea gazonului. Îți arătăm ce trebuie să faci pas cu pas și cum să eviți cele mai frecvente greșeli, astfel încât să muncești eficient și să te bucuri tot timpul anului de o priveliște pe placul tău. LINK ghid îngrijire gazon


*** Va trebui să ai răbdare, să parcurgi întreg articolul, așa vei înțelege ce,cum și de ce. În orice caz un lucru bine făcut presupune un pic de timp alocat și îți garatez că nu vei pierde timpul parcurgând acest ghid, rezultatele vor fi peste așteptările tale.


Produse recomandate

ingrasamant-lichid-gazon-fertalga-1 | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Fertalga

Îngrășământ foliar remarcabil care redresează și cele mai afectate peluze sau plante ornamentale prin combinația de aminoacizi, alge marine, acizi humici, microelemente, azot organic și potasiu care remediază metabolismul plantei. Se poate folosi la orice plantă verde!

54.90 RON

230.90 RON

ingrasamant-gazon-soil-life | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Îngrășământ gazon Soil Life

Îngrășământ pentru gazon SOIL LIFE, all season, echilibrat, pentru revitalizarea sau menținerea gazonului verde și des în orice anotimp. Îngrășământul SOIL LIFE redă gazonului vigurozitate, culoare și desime începând cu primele zile de la aplicare. Îngrășământ pentru gazon profesional cu inocul de bacterii și fungi benefici. Hrănește gradual, fortifică rădăcina și sistemul vascular al plantei fără creșteri accelerate.

99.90 RON

389.00 RON

ingrasamant-gazon-sprint-n | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Sprint N

Îngrășământ gazon profesional SPRINT N cu eliberare lentă cu efect inițial de înverzire rapidă chiar și la temperaturi sub 10C. Pentru regenerarea gazonului după iarnă și la sfârșitul verii. Recomandat de utilizat la începutul sau mijlocul primăverii și după vară. Îngrășământ ideal la utilizarea după prima tundere la gazonul proaspăt semănat.

69.00 RON

Videoclipuri recomandate

Câte minute irigăm gazonul?

Un test ușor de făcut care te va ajuta enorm! Incredibile îmbunătățiri vor fi în scurt timp.

Vezi videoclip

Irigarea corectă a gazonului

Cum se procedează corect cu irigarea gazonului? Sfaturi de la specialiști.

Vezi videoclip

Tunderea cu mulcire a gazonului, roboți de tuns, poa annua

Avantajele tunderii cu mulcire. Cum arată un gazon tuns un an întreg cu mașină de tuns cu mulcire.

Vezi videoclip
SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru articole exclusive. Fără spam, promitem!

CONȚINUTUL NU ESTE DISPONIBIL PENTRU IMPRIMARE...