Sfaturi tehnice /
Irigarea gazonului
/
Irigarea gazonului - cuvânt înainte

Irigarea gazonului - cuvânt înainte

Noi îți venim în ajutor cu un ghid complet pentru irigarea gazonului. Îți arătăm ce trebuie să faci pas cu pas și cum să eviți cele mai frecvente greșeli, astfel încât să muncești eficient și să te bucuri tot timpul anului de o priveliște pe placul tău.

cate minute irigam
greseli frecvente
irigarea gazonului
Alin Vancea

Alin Vancea

7 minute de citit

Publicat în 23.02.2022 la 07:46

Actualizat în 24.11.2023 la 21:44

Irigarea gazonului


Irigarea gazonului este una dintre cele mai importante operațiuni de întreținere, ca și frecvența de regulă se va face odată pe săptămână primăvara și toamna, iar vara de maxim două ori pe săptămână. Dacă te numeri printre cei care irigă zilnic gazonul, să știi că nu e corect, chiar dacă momentan gazonul tău poate se prezintă decent, calitatea gazonului va scădea în urma irigării incorecte. 
 
Așa că este musai să o faci corect dacă vrei să ai parte de o curte cu care să te mândrești nu neapărat față de alții ci pentru sine și familie, să arate ca o curte a unui gospodar! Aici la secțiunea Meniu/ Sfaturi Tehnice/ Irigarea gazonului toate informațiile. 
 
Toate probleme fie că e vorba de buruiană, mușchi, gazon rărit, gazon îngălbenit, boli, etc totul e din cauza întreținerii greșite, ATENȚIE nu datorită că nu ați alocat timp suficient, ci timpul alocat până acum pentru întreținere l-ați folosit greșit. Un minim de cunoștințe sunt necesare, nu învățați pe cont propriu, din greșeli! Atunci când știi ce ai de făcut cu siguranță lucrurile vor merge mai bine și îți va fi și mai ușor să te auci de treabă.  
 
Tunderea, irigarea, suplinirea regulată cu îngrășăminte a solului, scarificarea sunt operațiile de întreținere ale gazonului, TOATE trebuie făcute corect, ATENȚIE nu neapărat mai des, cât CORECT. Aici ai un ghid ușor de urmat, scurt și la obiect cu aceste operații (timp citire aproximativ 5 minute la care se mai adaugă 2-3 tutoriale video). 

*** Noi îți venim în ajutor cu un ghid complet pentru întreținerea gazonului. Îți arătăm ce trebuie să faci pas cu pas și cum să eviți cele mai frecvente greșeli, astfel încât să muncești eficient și să te bucuri tot timpul anului de o priveliște pe placul tău.

Ghidul complet pentru întreținerea gazonului, te rugăm alocă 4-5 minute să îl parcurgi, mai departe dacă dorești să îl respecți e alegerea ta, cu siguranță respectând-ul rezultatele vor apărea rapid, cu îmbunătățire a gazonului de la săptămână la săptămână. 

Va trebui să ai răbdare, să parcurgi întreg articolul, așa vei înțelege ce,cum și de ce. În orice caz un lucru bine făcut presupune un pic de timp alocat și îți garatez că nu vei pierde timpul parcurgând acest ghid, rezultatele vor fi peste așteptările tale. 
 
Cele mai multe probleme ale gazonului provin de la irigarea incorectă și mulți nu-și dau seama că ceea ce fac e greșit, aplică tot felul de fungicide și insecticide recomandate de vânzătorii de la fito-farmacii fără să vă pună câteva întrebări legate de modul în care întrețineți gazonul. Și așa ajung în situații în care folosesc prea multă apă, prea puțină pe unele zone, însă cel mai des am întâlnit suprairigarea.

Punctul zero. Câteva premise (GREȘITE)

 
V-ați mutat la casă, ați montat gazon rulou sau ați semănat, v-ați interesat dvs un pic pe net, ați mai luat ceva info de la vecini, ați combinat informația și lucrurile nu merg în direcția bună, sau cel mult temporar pare totul ok, atenție temporar!

i) gazonul se irigă zilnic, seara și dimineața: doar în primele 2-3 săptămâni de la semănare sau în primele 5-7 zile de la montarea gazonului rulou se irigă zilnic! gazonul se irigă corect de maxim două ori pe săptămână cu cantitatea corectă de apă, și asta doar vara, în restul anului maxim odată pe săptămână. 
ii) am montat sistem de irigat automat: ok, nu înseamnă că e montat corect, cu siguranță cel puțin mici ajustări vor fi necesare (unghi, jet, timpi pe zone)! Orice instalație trebuie verificată după montare, și nu din ochi. Nu vă bazați că sistemul dvs de irigat distribuie apa uniform în peluză. Irigarea neuniformă duce la gazon neuniform ca și culoare, creștere, desime, mărește incidența bolilor și buruienilor. 
iii) irigăm cu minute: calea spre dezastru. Apa se măsoară în litri nu minute. 
iv) am o curte mică și am să îl irig din mână: ar fi mai util un aspersor mobil de tip Gardena Aquazoom, nu doar că uniformitatea distribuirii apei e mult mai bună decât din mână, dar salvezi timp. Să irigi corect 50 mp din mână cam ai nevoie de 40 minute!! 


Irigarea gazonului  sau cum gazonul NU se irigă ”cu minute”


Peluza de regulă ocupă mare parte din curte și nimic nu are impact negativ mai mare asupra ei decât irigarea! Inclusiv culoarea gazonului tău iarna e influențată de cum ai irigat în vară!


Indiferent cât îngrășământ ai distribui dacă îl diluezi prea tare cu apă efectul se pierde rapid și iarba e ușor infestată de trifoi, afectată de boli în perioadele umede sau îi pălește culoarea pe timpul iernii. De asemenea mușchiul, compactarea și drenajul slab în perioadele ploioase sunt cauzele irigării incorecte din vară. 


După tundere, irigarea e intervenția cu cea mai mare frecvență asupra gazonului și are implicații majore. 


Am tot auzit: ”dacă nu îl irig vara în fiecare zi gazonul suferă!”... Aici se confundă frecvența cu cantitatea, pur și siumplu nu există gazon într-o peluză rezidențială care să nu o ducă bine cu doar două ploi pe săptămână fie și o săptămână cu 35C! Nu faci decât foarte rău irigând gazonul zilnic vara. Te rugăm stai cu noi, citește până la capăt acest ghid și vei înțelege cum se irigă corect gazonul. 


În primul rând…


Nu te baza că sistemul de irigare funcționează bine la fel și recomandările care le-ai primit până acum instalat sistemul de irigare și/sau recomandările primite pentru irigare! De fapt chiar și un sistem de irigare bine reglat se va deregla în timp. 


Dacă peluza ta nu dispune de sistem de irigat cu aspersoare pop-up (subterane) atunci folosește pentru irigare aspersoare mobile de tip Gardena Aquazoom, există diferite modele în funcție de lățimea, lungimea și presiunea apei care o ai. În orice caz nu iriga din mână cu furtunul, consumă timp și distribuirea apei nu e uniformă. 


Știați că: planta de iarbă de gazon folosește 97% din apă pentru reglarea temperaturii și doar 3 % pentru procesele metabolice?
 
Irigarea corectă este esențială pentru întreținerea gazonului, deoarece ploile nu asigură tot timpul cantitatea de apă necesară. Iată câteva lucruri de care trebuie să ținem cont când vine vorba de irigarea gazonului:
 
i) speciile de iarbă din țara noastră nu sunt obișnuite cu ploi dese, zilnice - deci nici noi nu vom iriga zilnic ! 
ii) prin irigare suplimentăm apa pierdută de gazon și sol prin evapotranspirație: zilnic se pierd 5-6 L/mp/zi de apă în timpul verii când sunt peste 27C pe timpul zilei, respectiv 1-2 L/mp/zi toamna și primăvara. Trebuie să irigăm la fel ca și cum mergem la PECO, alimentăm pentru câteva zile, mai exact vara vom administra la o irigare 15-20 L de apă/mp,  adică apă suficientă pentru 3-4 zile.
iii) trebuie să imităm ploaia, adică să irigăm rar și abundent: 15 L de apă/mp e asemănătoare unei ploi ”sănătoase”
iv) irigăm doar atunci când solul este foarte bine uscat la suprafață - și nu mai repede, atenție în special la zonele umbrite, acolo solul se zvântă mai greu
v) trebuie să irigăm uniform pentru a obține o culoare uniformă a gazonului, ca el să aibă acces la fel la nutrienți. Irigarea excesivă a unor zone va duce la dizolvarea lor și pierderea la adâncime. Foarte bine se observă după iarnă, în februarie zonele care primesc excesiv apă. Dacă gazonul a primit anul anterior cele 12 kg de îngrășământ granule dar la final de februarie are zone decolorate cauza e irigarea excesivă care a dizolvat nutrineții, aceștia sunt acum la o adâncime mare la care rădăcina nu îi poate prelua.


Cele trei aspecte importante la irigarea gazonului care va trebui să le corectezi:


Aceste trei aspecte trebuie ”bifate corect” concomitent: cantitate & uniformitatea distribuirii apei în peluză și  frecvența irigării. 


Cantitatea: irigarea gazonului presupune hidratarea în profunzime la 15-20 cm a solului, adică administrarea a 15-20 L apă/ mp la o irigare. 


Frecvența: doar atunci când solul e uscat la suprafață bine de tot. Uite că ai și aflat când e cazul să irigi pentru prima dată gazonul după iarnă. 


Uniformitatea distribuirii apei: pentru verificarea acesteia va fi nevoie să faci un test, tot atunci ai să determini și numărul de minute necesar pentru fiecare zonă ca să aduni cei 15-20 L/mp. 


Nu te panica văzând aceste cifre, e simplu și îți vom explica cum să procedezi, vei reduce factura pentru apă, bugetul pentru îngrășământ și fungicide și gazonul va arăta mai bine ca niciodată!


Testul cu caserole. Verificarea distribuiri apei în peluză (uniformitatea) și timpul necesar pentru irigare



Un test atât de ușor de realizat însă impactul lui e dramatic! Schimări excepționale, în sens pozitiv se vor petrece în peluză și orice ar putea afecta gazonul: boli, viermi, buruiană, mușchi, băltiri și compactare, neuniformitatea culorii peluzei și multe, multe altele au mult mai mici șanse să apară sau efectele sunt mult reduse odată ce faci acest test. 


Acest test făcut corect îți ”va spune” zonele unde aspersoarele nu irigă suficient sau irigă prea mult și foarte important vei ști câte minute să setezi fiecare zonă sau câte minute să lași aspersorul mobil ca să administrezi cantitatea corectă de apă. 


Pentru test poți folosi orice caserolă transparentă care are pereții perpendiculari pe bază (gura este egală cu baza), nu are importanță mărimea ei sau forma, că e pătrată sau rotundă. Încearcă să folosești 3-4 caserole pentru 100 mp care le vei muta în funcție de zona care o verifici. 


Un centimetru de apă în caserolă echivalează cu 10 L de apă/ mp. 




  
Mai multe legate de irigare, dacă dorești să aprofundezi, găsești la secțiunea  Sfaturi tehnice din meniu, tab-ul Irigarea gazonului. 
 
Așadar, în aceste articole vei afla:
 
- Cum să irigi pentru a avea un gazon verde, des și sănătos 10-12 luni pe an
- Cum să irigi ca să NU favorizezi apariția buruienilor și a mușchiului
- Cum să previi compactarea solului și apariția bolilor în gazon
- Care sunt greșelile frecvente la irigarea gazonului și cum să le eviți
- Care sunt semnele care arată că gazonul are prea multă apă sau prea puțină
- Cum irigi în funcție de anotimp
- Cum irigi corect dacă ai sol argilos sau sol nisipos. 
 
Ghidul complet pentru întreținerea gazonului, te rugăm alocă 4-5 minute să îl parcurgi, mai departe dacă dorești să îl respecți e alegerea ta, cu siguranță respectând-ul rezultatele vor apărea rapid, cu îmbunătățire a gazonului de la săptămână la săptămână. 

Produse recomandate

ingrasamant-lichid-gazon-fertalga-1 | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Fertalga

Îngrășământ foliar remarcabil care redresează și cele mai afectate peluze sau plante ornamentale prin combinația de aminoacizi, alge marine, acizi humici, microelemente, azot organic și potasiu care remediază metabolismul plantei. Se poate folosi la orice plantă verde!

54.90 RON

230.90 RON

ingrasamant-foliar-gazon-fox-nk | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Fox NK

Îngrășământ foliar pentru gazon și plante ornamentale folosit pentru prevenirea apariției bolilor, prevenirea deshidratării. Remediază diferențele de culoare și creștere în gazon. Oferă o înverzire de lunga durată. Supliment în orice perioadă a anului de calciu și magneziu împreună cu azot și potasiu.

59.00 RON

245.00 RON

ingrasamant-gazon-soil-life | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Îngrășământ gazon Soil Life

Îngrășământ pentru gazon SOIL LIFE, all season, echilibrat, pentru revitalizarea sau menținerea gazonului verde și des în orice anotimp. Îngrășământul SOIL LIFE redă gazonului vigurozitate, culoare și desime începând cu primele zile de la aplicare. Îngrășământ pentru gazon profesional cu inocul de bacterii și fungi benefici. Hrănește gradual, fortifică rădăcina și sistemul vascular al plantei fără creșteri accelerate.

99.90 RON

389.00 RON

ingrasamant-gazon-sprint-n | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Sprint N

Îngrășământ gazon profesional SPRINT N cu eliberare lentă cu efect inițial de înverzire rapidă chiar și la temperaturi sub 10C. Pentru regenerarea gazonului după iarnă și la sfârșitul verii. Recomandat de utilizat la începutul sau mijlocul primăverii și după vară. Îngrășământ ideal la utilizarea după prima tundere la gazonul proaspăt semănat.

69.00 RON

aspersor-mobil-gazon-cellfast | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Aspersor oscilant irigare gazon reglaj 4 direcții

Aspersor mobil pentru irigarea gazonului reglabil pe 4 direcții. Administrează apa uniform în întreaga peluză. Foarte practic pentru curți mici sau mari. Vara cu două irigări peluza se va menține în cea mai bună formă.

Videoclipuri recomandate

Cum irigăm vara gazonul ca să rămână verde peste iarnă?

Un tutorial neapărat de urmărit! Cu siguranță schimbări majore în bine se vor întâmpla rapid în peluza ta.

Vezi videoclip

Cum stabilim câte minute să irigăm ? Test caserole

Cea mai comună greșeală la irigarea gazonului este să te raportezi doar la timp. Adică să uzi 15 minute, de exemplu, și gata, ai scăpat. Raționamentul este cât se poate de greșit.

Vezi videoclip

Irigarea peluzei pe sol argilos sau nisipos

Care sunt diferențele între irigarea peluzelor care au sol argilos sau nisipos?

Vezi videoclip
SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru articole exclusive. Fără spam, promitem!

CONȚINUTUL NU ESTE DISPONIBIL PENTRU IMPRIMARE...