Sfaturi tehnice /
Supraînsămânțarea gazonului
/
Planificare supraînsămânțare gazon

Planificare supraînsămânțare gazon

Care sunt cei 5 pași pentru supraînsămânțarea gazonului?

remediere gazon
suprainsamantare gazon
Alin Vancea

Alin Vancea

3 minute de citit

Publicat în 28.02.2022 la 05:26

Actualizat în 07.08.2023 la 09:06


Planificarea pentru remedierea desimii gazonului sau peluzelor îmburuienatePeluza casei tale nu e în cea mai bună formă? De cele mai multe ori îngrijirea defectuoasă duce la rărirea gazonului și îmburuienarea lui, însă, totul se poate rezolva rapid, cu costuri mici, în regie proprie.

Urmărește tutorialul video de mai jos ca să procedezi corect, nu de alta dar odată adus gazonul la o desime decentă urmând ghidul nostru pentru îngijirea gazonului LINK el va rămâne verde și des 12 luni pe an, fără să îți ia mult timp!

Vei afla:
i) care e perioada optimă din an pentru remediere în funcție de condițiile din curtea ta
ii) unelte care îți sunt necesare ca totul să decurgă rapid
iii) cantitatea de semințe, îngrășământ și top-dressing necesare
iv) câteva lucruri pe care mulți le omit deși sunt foarte importante și fac diferența
v) de cât timp ai nevoie pentru a realiza toți pașii

Partea 1: Planificarea: perioada propice pentru remedierea peluzei infestate cu buruiană sau rărită. Materiale & unelte necesare:Ca să îți dăm curaj am pregătit pentru tine un scurt clip cu rezultatul unui gazon rar și îmburuienat la 30 zile după supraînsămânțare și apoi evoluția lui timp de 14 luni:
Partea 2: Eliminarea buruienii & refacerea desimii. Despre tundere, scarificare, distribuirea de semințe și îngrășăminte. Aspecte importante la care nu te-ai gândit, care îți vor face munca mai ușoară și rezultatul să fie excelent.Partea 3: Tot ceea ce trebuie să știi și să pui în practică ca munca ta să dea roadele așteptate, asta ca să nu mai repari ... reparația.
***** Urmează ghidul complet pentru supraînsămânțarea gazonului LINK, acolo ai toți pașii pentru remedierea gazonului, ai exemple de semințe care vor da un gazon excelent cu îngrijire redusă, exemple de îngrășăminte, inclusiv un tutorial cu toți pașii de la A-Z ca munca depusă de tine să aibe rezultate peste așteptări.


Pentru supraînsămânțarea gazonului va fi nevoie să parcurgi următorii 5 pași: 


1 . Tunderea foarte scurtă a gazonului, la 2-3 cm, pentru ca sârmele / cuțitele scarificatorului să ajungă pe sol fără impedimente

2 . Scarificăm cu 2-3 treceri cu arborele cu lame ca să  îndepărtăm materia vegetală de pe sol pentru un contact bun sămânță-sol și adunăm resturile cu grebla și mașina de tuns

3 . Împrăștiem semințele și îngrășământul specific 

4 . Facem top dressing de 5-10 mm, asta va crea condițiile propice seminței să germineze și totodată o nivelare a suprafeței. În această fază putem aplica și substanțe pentru prevenirea buruienilor

5 . Irigarea și tunderea după supraînsămânțare


Adițional (cazuri speciale!) 


În cazul peluzelor foarte îmburuienate aplicăm un erbicid cu 2-3 săptămâni înainte de scarificare / supraînsămânțare. Erbicidul fie va omorî buruiana dacă e încă tânără, fie îi va opri dezvoltarea suficient cât gazonul să o suprime apoi prin concurența naturală. 


Dacă alegem să supraînsămânțăm ca să facem un upgrade cu soiuri/ specii cu o genetică mai bună sau gazonul e extrem de îmburuienat ( peste 50% buruiană cu frunză îngustă) se poate aplica un erbicid total care sa „extermine” acest gazon, apoi urmăm pașii 1-5.

Nu e nevoie de motosapă/ freză decât dacă solul a fost foarte prost construit: denivelari foarte mari sau stratificații în sol care duc la băltiri pe acele zone. 


La peluzele foarte denivelate vom încerca să smulgem cât mai multă iarba cu scarificatorul cu mișcări înainte/ înapoi, treceri pe direcții perpendiculare. Eliminați cât mai multă vegetație din depresiuni, NU e bine să avem iarba/ rădăcini sub semințe. Smulgerea cu scarificatorul cu lame e facilitată dacă solul e umed. Aduceți la nivelul solului adiacent și abia apoi distribuiți semințele și îngrășământul.


Urmează ghidul complet pentru supraînsămânțarea gazonului LINK, acolo ai toți pașii pentru remedierea gazonului, ai exemple de semințe care vor da un gazon excelent cu îngrijire redusă, exemple de îngrășăminte, tutoriale cum să irigi corect, când faci prima tundere, totul ca munca ta depusă să aibă efecte maxime.

Produse recomandate

seminte de gazon safari play ls | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Safari Play LS

Este recomandarea noastră când dorești un gazon deosebit și totodată ușor de întreținut. Formează rapid un gazon foarte des, închis la culoare, plăcut la atingere și rezistent la trafic. Safari Play LS este alegerea ideală pentru curți mici mai umbrite sau curți mari însorite cu trafic. Unde irigatul e problematic sau solul slab Safari Play LS face față cu brio. Capacitate de autoregenerare prin răspândire laterală Lateral Spread - LS. SOD QUALITY - fără semințe de buruiană.

529.00 RON

269.00 RON

seminte-gazon-soare-seceta-royal-blue | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Semințe gazon Royal Blue

Gazon Royal Blue - semințe gazon super des pentru curți însorite sau parțial umbrite. Semănare gazon rezistent la trafic. Gazon Royal Blue gazon rustic verde închis care o menține 12 luni pe an. Întreținere gazon scăzută. Gazon secetă Royal Blue necesită o irigare la 10-15 zile vara. Pământ gazon slab sau argilos alege seminte gazon Royal Blue! Gazon Royal Blue - Sod Quality (0% poa annua).

499.00 RON

63.00 RON

ingrasamant-gazon-semanare-gazon-pro-start | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Pro Start

Se aplică lângă semințe în ziua semănării /supraînsămânțării. Asigură nutrienții necesari pentru primele etape de dezvoltare de la încolțire până la primele una-două tunderi. NU semănați fără să utilizați îngrășământ! Plantele se vor dezvolta încet și gazonul va fi cuprins de buruieni sau slab dezvoltat să facă față caniculei sau înghețului.

89.90 RON

ingrasamant-gazon-semanare-suprainsamantare-biostart-p | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

BioStart P

O varianta ceva mai eficientă decât Pro Start, conține pe lângă macronutrienți și acizi humici. Se aplică lângă semințe în ziua semănării /supraînsămânțării. Asigură nutrienții necesari pentru primele etape de dezvoltare de la încolțire până la primele tunderi. NU semănați fără a utiliza îngrășământ! Plantele se vor dezvolta încet și gazonul va fi cuprins de buruieni sau slab dezvoltat să facă față caniculei sau înghețului.

69.00 RON

219.00 RON

Videoclipuri recomandate

Buruiana din gazon și cum scăpăm de ea

Despre erbicide, cum, când se aplică. De ce apar buruienile?

Vezi videoclip

Revitalizarea gazonului prin supraînsămânțare

Pașii pentru remedierea peluzelor rărite

Vezi videoclip
SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru articole exclusive. Fără spam, promitem!

CONȚINUTUL NU ESTE DISPONIBIL PENTRU IMPRIMARE...