Sfaturi tehnice /
Top dressing și nivelarea gazonului
/
Ce folosim ca top dressing? Nisip, pământ nisipos, substrat de grădină?

Ce folosim ca top dressing? Nisip, pământ nisipos, substrat de grădină?

Vei afla ce îți recomandăm să folosești pentru top-dressing, ce avantaje sunt.

nivelare gazon
top-dressing
Alin Vancea

Alin Vancea

4 minute de citit

Publicat în 07.03.2022 la 12:05

Actualizat în 22.05.2023 la 11:21

Două reguli importante pentru top-dressing-ul gazonului


Ca regulă foarte importantă e să NU utilizăm un sol sau nisip cu o granulație mai mică, mai fină, mai argiloasă decât cea folosită ca substrat pentru curte. Întotdeauna top-dressingul trebuie să aibe o granulație un pic mai mare decât substratul utillizat la construcția curții. 

A doua regulă e să folosim de-a lungul timpului același ”material” ca top dressing, utilizarea de diferite soluri, nisip cu diferite granulații duce cu timpul la apariția stratificațiilor în sol, care va duce la drenaj diferit și de aici multe probleme. 

Ok, până acum nu ați știut de aceste reguli însă de acum trebuie să vă cominteți la utilizarea unui singur fel de top dressing, ceva care să fie disponibil pe cât se poate și în viitor.

Ce folosim ca top dressing? Nisip, pământ nisipos, substrat de grădină? 


În primul rând să folosim un top dressing care e disponibil și în viitor, o foarte bună variantă e nisipul spălat de la balastieră de granulație 0-1 sau 0-2 mm și să respectă regulile amintite mai sus. 

Top-dressing-ul realizat doar cu nisip de-a lungul timpului va duce la formarea unui substrat de rădăcină foarte nisipos care duce la o creștere exponențială a nivelului de întreținere, de aceea pentru a preveni acest efect, adăugăm la nisip, substrat de grădină, cam la 3-5 părți de nisip 1 parte de substrat de grădină sau un sol fara bulgări.

Pentru a crea amestecul de top-dressing folositi fie o roabă sau o betoniera. La 2-4 lopeți de nisip adăugați una de pământ sau substrat de grădină.

Odată cu top-dressing-ul poți face și o supraînsămânțare GHIDUL pentru supraînsămânțare.

Avantajele obținute la adăugarea de substrat de grădină la nisipul pentru top-dressing


 • aduce un aport de nutrienți dar în special de substanțe humice, acestea ajută enorm la reținerea nutrienților în sol și evitarea pierderii lor prin levigare. 
 • conține microorganisme care pe lângă că vor ajuta la descompunerea materiei vegetale de pe sol ca frunze, rizomi, rădăcini de la suprafața solului dar vor și ajuta rădăcina pe viitor să extragă nutrienți din sol prin simbioza care se creează între microorganisme și rădăcina.
 • microorganismele din substratul de grădina sunt antagonice celor care produc boli în gazon, inocularea nisipului, a viitorului sol al gazonului nostru cu aceste microorganisme vor creea condiții improprii dezvoltării bolilor fungice. 
 • aceste microorganisme se vor înmulți dacă întreținem gazonul corect prin irigări rare și abundente, aplicarea de îngrășământ solid, ele vor migra și în solul vechi unde vor începe îmbunătățirea lui, decompactarea lui, un mai bun drenaj. 


După cum am menționat mai sus ar fi bine ca la 4-5 părți de nisip să adăugăm o parte de substrat de grădină, putem face asta folosind o cuvă numărând lopețile sau gălețile, putem folosi o betoniera (mai ales la cei su suprafețe mai mari) sau putem distribui cu mâna substratul de grădină prin gazon și apoi venim cu nisipul, cu câteva irigări nisipul se va amesteca cu substratul de grădină.

Putem folosi doar substrat de grădină ca top-dressing?


Răspunsul scurt ar fi: nu recomandăm și iată și de ce:

 • substratul de grădină se va descompune în timp, iși micșorează volumul, deci ce incercăm să nivelăm cu el dacă în 1-2 ani se va pierde acel nivel
 • poate fi costisitor la curți de 200-300 mp, dacă avem nevoie de 1-1.5 cm / 300 mp înseamnă 3-4.5 mc adică 3000-4500 L
 • fie că folosim la supraînsămânțare fie peste semințe la semănare odată irigat el se umflă și contactul sol-semințe-substrat e slab, adăugarea de nisip îî dă un pic de greutate și stabilitate
 • utilizând doar substrat de grădină pentru top-dressing în cazul în care e făcut cu 2-3 cm pe an va duce la formarea de stratificații în timp, un sol prea bogat în materie organică, prea pufos care nu permite o ancorare bună a rădăcinii
 • în comerț se găsesc diferite tipuri, unele mai închise la culoare, negre care provin de la descompunerea preponderentă de materie vegetală verde, care e cel mai bogat ”în bunătăți” sau substrat mai maro a cărei sursă de materie primă sunt crengi, scoarță, acesta e sărac nutritiv și poate fi foarte hidrofob - respinge apa, fenomen pe care nu îl dorim. Cel dintâi, cel negru bogat, poate produce un fenomen care nu îl dorim: fiind bogat în nutrienți de ce s-ar duce rădăcina la adâncime să caute nutrienți? Astfel putem crea un gazon cu o rădăcină foarte superficială, de nedorit.


Putem folosi turbă în loc de substrat de grădină?


Mai bine nu și iată câteva motive:

 • turba e foarte săracă în nutrienți, cvasi inexistenți
 • turba nu aduce inocul de microorganisme, vezi importanța lor descrisă la avantajele substratului de grădină/ compost
 • turba reține multă apă însă când se uscă se hidratează foarte greu, devine hidrofobă, ambele aspecte nu le dorim. NU dorim să avem un sol foarte umed la suprafață pentru că încurajăm dezvoltarea fungilor patogeni, nu ne dorim nici să fie hidrofobă pentru că la irigare va absorbi foarte multă apă în detrimentul rădăcinii de gazon


Cât top-dressing e nevoie pentru nivelare?


Pentru un cm de top-dressing pentru o suprafață de 100 mp e nevoie de 1 mc de top-dressing.
Dacă curtea are porțiuni mai lăsate prima dată scarifica bine acolo, acoperă depresiunea, distribuie semințele și îngrășământul și apoi poți distribui restul top-dressing-ului pentru nivelarea cu zona adiacentă.

ATENȚIE:
Iarba acoperită cu mai mult de 2 cm de top-dressing nu prea își va mai reveni, în aceste zone să distribui semințe, nu foarte multe, 5-6 semințe pe un loc cât un capac de PET.

NU uita:
Verifică întotdeauna prognoza meteo.
Pregătește preferabil top-dressing-ul cu o zi înainte.
Planifică astfel încât să termini fără grabă. De regulă o singură persoană poate scarifica, distribui semințe, îngrășământ și top-dressing pe 100 mp cam în 4-5 ore.

Produse recomandate

ingrasamant-gazon-soil-life | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Îngrășământ gazon Soil Life

Îngrășământ pentru gazon SOIL LIFE, all season, echilibrat, pentru revitalizarea sau menținerea gazonului verde și des în orice anotimp. Îngrășământul SOIL LIFE redă gazonului vigurozitate, culoare și desime începând cu primele zile de la aplicare. Îngrășământ pentru gazon profesional cu inocul de bacterii și fungi benefici. Hrănește gradual, fortifică rădăcina și sistemul vascular al plantei fără creșteri accelerate.

99.90 RON

389.00 RON

ingrasamant-lichid-gazon-fertalga-1 | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Fertalga

Îngrășământ foliar remarcabil care redresează și cele mai afectate peluze sau plante ornamentale prin combinația de aminoacizi, alge marine, acizi humici, microelemente, azot organic și potasiu care remediază metabolismul plantei. Se poate folosi la orice plantă verde!

59.90 RON

249.90 RON

seminte de gazon safari play ls | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Safari Play LS

Este recomandarea noastră când dorești un gazon deosebit și totodată ușor de întreținut. Formează rapid un gazon foarte des, închis la culoare, plăcut la atingere și rezistent la trafic. Safari Play LS este alegerea ideală pentru curți mici mai umbrite sau curți mari însorite cu trafic. Unde irigatul e problematic sau solul slab Safari Play LS face față cu brio. Capacitate de autoregenerare prin răspândire laterală Lateral Spread - LS. SOD QUALITY - fără semințe de buruiană.

529.00 RON

269.00 RON

ingrasamant-gazon-semanare-suprainsamantare-biostart-p | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

BioStart P

O varianta ceva mai eficientă decât Pro Start, conține pe lângă macronutrienți și acizi humici. Se aplică lângă semințe în ziua semănării /supraînsămânțării. Asigură nutrienții necesari pentru primele etape de dezvoltare de la încolțire până la primele tunderi. NU semănați fără a utiliza îngrășământ! Plantele se vor dezvolta încet și gazonul va fi cuprins de buruieni sau slab dezvoltat să facă față caniculei sau înghețului.

69.00 RON

219.00 RON

Videoclipuri recomandate

Remediere gazon rărit, îmburuienat sau denivelat

Planificarea pentru remedierea gazonului. Materiale, scule, unelte necesare.

Vezi videoclip

Supraînsămânțare gazon

Pașii pentru o supraînsămânțare reușită

Vezi videoclip

Top-dressing-ul, tunderea și irigarea

Cum poți nivela gazonul? Ce top-dressing alegi și cum îl distribui. Tunderea și irigarea.

Vezi videoclip

Tunderea, scarificarea la supraînsămânțarea gazonului

Află câteva trucuri valoroase pentru rezultate rapide, excelente la remedierea gazonului tău

Vezi videoclip
SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru articole exclusive. Fără spam, promitem!

CONȚINUTUL NU ESTE DISPONIBIL PENTRU IMPRIMARE...