Calendar /
Toamna
/
Întreținerea gazonului toamna: de la sfârșit de august până la început de octombrie

Întreținerea gazonului toamna: de la sfârșit de august până la început de octombrie

Chiar dacă gazonul dvs e într-o stare bună, el necesită câteva operații de întreținere. Care sunt?

Alin Vancea

Alin Vancea

5 minute de citit

Publicat în 21.08.2022 la 10:09

Actualizat în 24.11.2023 la 21:44

Ce se întâmplă în gazon în această perioadă? 


Odată cu scăderea temperaturilor sub 28C gazonul nostru intră într-o perioadă foarte favorabilă lui, el își recuperează desimea, înfrățește, formează foliaj nou, tânăr care ne va menține curtea verde pe perioada iernii.


Aspectul gazonului la sfârșitul verii din multe curți unde întreținerea e mai precar făcută, sau făcută însă greșit poate nu e cel mai bun, cu zonele mai însorite suferinde probabil, dar în perioada următoare el se va recupera, asta dacă solul nostru e suficient de fertil. 


Ce facem ? 


Ideal la sfârșit de august până la început de octombire trebuie să realizăm cel puțin odată, două operații de întreținere ale gazonului: 

  • pieptănarea cu arborele cu sarme al mașinii de scarificat pentru a îndepărta foliajul mort de pe suprafața solului, cel care ne-a ținut gazonul verde în lunile mai, iunie, iulie. 
  • acordăm atenție fertilizării, adică suplinirea cu nutrienți a solului pentru a susține înlocuirea frunzișului și a rădăcinii gazonului
  • odată cu scăderea temperaturilor ziua sub 25-27C vom reduce irigarea. De regulă o irigare cu 25 L de apa/mp e suficientă pentru o săptămână. 
Ce fac cei cu peluze îmburuienate, rărite, însămânțări nereușite în vară? 


Peluzele foarte îmburuienate, rarite, sau cele semănate în vară care nu se prezintă bine vor avea nevoie de supraînsămânțare. 
Aici găsești ghidul pentru supraînsămânțarea gazonului cu toate informațiile necesare ca ea să aibe rezultate excelente: 

  • ordinea operațiilor, ce unelte ai nevoie 
  • ce îngrășăminte să folosești, ce semințe
  • cum irigi după supraînsămânțare ca toate semințele să germineze
  • tutorial video de mare ajutor care vă vor ajuta să faceți o treabă profi chiar dacă sunteți novice


Acum să revenim la cei care aveți un gazon în stare bună, cei care ați urmat ghidul nostru pentru întreținerea gazonului. 

Pieptănarea gazonului sau scarificarea de întreținere după vară/ la începutul toamnei


Scarificarea de întreținere

Realizată cu tamburul cu sârme al mașinii de scarificat, poate pe o treaptă intermediară, cu solul bine uscat la suprafață și iarba tunsă cu o treaptă mai jos decât de obicei. Urmăriți prognoza meteo ca să vă organizați din timp. E important ca solul să fie cât de cât zvântat atunci când scarificați.

Vom urmări să îndepărtăm din frunza uscată aflată pe sol, totodată scrificarea va ridica de pe sol și tulpinițe crescute pe orizontală, tijele cu semințe care erau prezente în luna mai/ iunie, iar trecerea cu mașina de tuns pentru a colecta frunza moartă le va scurta. 

Această intervenție va aerisi coronamentul, îndepărtează frunze bătrâne și materia organică de pe sol care e gazda pentru sporii de fungi, care, în perioadele ploioase pot provoca atacuri fungice dăunătoare, fie acum fie la anul viitor. 

Prin această scarificare vom mai smulge și buruieni ca poa annua, vom rări trifoiul, în general scarificarea dăunează buruienilor cu frunză lată. 

Mai multe despre scarificare găsiți în meniu / sfaturi tehnice / scarificarea de întreținere 

Suplinirea solului cu nutrienți 


Distribuirea regulată de îngrășăminte solide pentru gazon cu eliberare lentă trebuie făcută pentru a menține o fertilitate acceptabilă a solului de 3-4 ori pe an. Ideal ar fi ca după scarificarea aceasta de întreținere și întinerire a gazonului să distribuim îngrășământul solid, cu o doză de 3 kg/100 mp pentru a avea o uniformitate bună a granulelor pe suprafața solului. 


Ce îngrășăminte solide vă recomandăm pentru luna august/ început de septembrie? 


Îngrășămintele recomandate pentru perioada de toamnă sfârșit de august/ început de septembrie se pot folosi și primăvara în lunile martie, sau aprilie/ mai. De regulă sunt îngrășăminte mai bogate în azot. 

Am mai folosit îngrășământ în primăvară și vară, mai e necesar acum ? 

Vom răspunde scurt: cea mai importantă perioadă din an pentru fertilizarea gazonului e toamna și nu primăvara. Toamna e perioada când gazonul își construiește rădăcina, rădăcină care va susține planta anul viitor, o rădăcină puternică poate susține o plantă puternică! 

În mod normal e nevoie de 4 aplicări de îngrășământ pe an: 2 primăvara în martie și mai, și alte două toamna în august/ început de septembrie și mijloc de octombrie/ început de noiembrie pentru a menține un gazon în stare bună, des, care să suprime natural cât mai mult buruiana, să se refacă rapid singur după daune produse de trafic, boli, etc. 

Exemple de îngășăminte pentru toamnă și primăvară  


Sprint N - 27.0.14 pentru peluze în stare medie spre bună 

Ambalaj de 2 kg/ 50-70 mp sau 10 kg/ 300-330 mp, putând fi utilizat din nou în primăvară în lunile martie sau aprilie, mai.

Cu efect prelungit, datorită conținutului ridicat de azot, o parte din el cu efect mai rapid care va da un boost inițial gazonului însă fără creșteri accelerate, iar ulterior fracția de 70% de azot cu eliberare lentă cu tehnologia POLYON va elibera nutrienții treptat furnizând hrana pentru aproximativ 10 săptămâni la o doză de 3 kg/100 mp. Utilizând o doza mai mică perioada se va reduce proporțional.  

Fracția de azot cu teh. Polyon nu va leviga din sol în cazul ploilor foarte abundente, eliberarea azotului din capsulă e independentă de ploi. 


Slow GREEN - 22.5.10  pentru peluze în stare mai puțin bună, unde se dorește un efect rapid de îndesire 

Ambalaj de 4 kg/ 130-160 mp sau 25 kg/  800-900 mp, putând fi utilizat din nou în primăvară în lunile martie și/sau aprilie/ mai.

Cu conținut mare de azot, cu o fracție mai mare de azot cu efect rapid va da un boost de desime și culoare peluzelor subnutrite, de exemplu peluzele la care nu a fost aplicat îngrășământ solid de mai bine de 3 luni. 

Furnizează nutrienți pentru 8 săptămâni la o doză de 3 kg/100 mp. 


Soil Life - 16.0.15 all season, pentru orice tip de peluza, în orice stare. 

Ambalaj de 4 kg/ 130-160 mp sau 25 kg/  800-900 mp, putând fi utilizat din nou în primăvară în lunile martie și/sau aprilie/ mai, vara sau toamna. 

Cu un echilibru între fracția de nutrienți cu efect rapid și nutrienți cu eliberare mai lentă,de lungă durată, utilizabil din februarie pînă în noiembrie tot la 2 luni, adică de 4 ori pe an în sezonul de vegetație intensă care e de 8-9 luni. 

SOIL LIFE e un îngrășământ care nu doar ca are un raport bun de nutrienți dar conține și organisme benefice pentru sol și plantă: micorize, tricoderma, bacillus. 

Aplicat la o doză de 3 kg/100 mp, permite distribuirea uniformă în peluză, obținând o peluză cu culoare și creștere uniformă, fără să dea creșteri accelerate. 
Furnizează solului nutrienți pentru a menține gazonul în formă excelentă 8-9 săptămâni. 

Distribuirea îngrășămintelor solide pentru un maxim de efect 


Măsurați suprafața gazonului dacă nu ați măsurat-o încă, cântăriți necesarul de îngrășământ pentru toată suprafața sau pentru zone distincte, apoi împărțiți în două jumătăți: cu o jumătate mergeți pe o direcție iar cu cealaltă jumătate perpendicular pe prima. 

O bună uniformitate a distribuirii îngrășământului va duce la o culoare și creștere uniformă a gazonului. NU distribuiți mai mult îngășământ pe zonele mai precare ale gazonului ! 

După distribuire imediat irigați abundent. Granulele îngrășămintelor profesionale pentru gazon nu se dizolvă, deci nu vom insista cu irigarea încercând să le dizolvăm. 

Ideal ar fi ca să irigați de două ori înainte să tundeți gazonul. Irigarea va conduce granulele pe sol evităm astfel absorbirea lor de către mașina de tuns. 

În ziua următoare puteți distribui îngrășăminte lichide care au efect sinergic cu cele solide. 

Produse recomandate

ingrasamant-gazon-sprint-n | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Sprint N

Îngrășământ gazon profesional SPRINT N cu eliberare lentă cu efect inițial de înverzire rapidă chiar și la temperaturi sub 10C. Pentru regenerarea gazonului după iarnă și la sfârșitul verii. Recomandat de utilizat la începutul sau mijlocul primăverii și după vară. Îngrășământ ideal la utilizarea după prima tundere la gazonul proaspăt semănat.

69.00 RON

ingrasamant-gazon-soil-life | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Îngrășământ gazon Soil Life

Îngrășământ pentru gazon SOIL LIFE, all season, echilibrat, pentru revitalizarea sau menținerea gazonului verde și des în orice anotimp. Îngrășământul SOIL LIFE redă gazonului vigurozitate, culoare și desime începând cu primele zile de la aplicare. Îngrășământ pentru gazon profesional cu inocul de bacterii și fungi benefici. Hrănește gradual, fortifică rădăcina și sistemul vascular al plantei fără creșteri accelerate.

99.90 RON

389.00 RON

ingrasamant-gazon-profesional-mini-spring-and-summer | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Zeotech Spring and Summer

Îngrășământ gazon microgranulat care asigură un gazon cu aspect deosebit pentru o perioadă de 10-12 săptămâni. Îl recomandam în orice perioadă a anului. Fertilizant microganular care se distribuie foarte uniform rezultând un gazon cu culoare, desime și creștere uniformă fără creștere accelerată pe înălțime.

349.00 RON

ingrasamant-lichid-gazon-fertalga-1 | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Fertalga

Îngrășământ foliar remarcabil care redresează și cele mai afectate peluze sau plante ornamentale prin combinația de aminoacizi, alge marine, acizi humici, microelemente, azot organic și potasiu care remediază metabolismul plantei. Se poate folosi la orice plantă verde!

59.90 RON

249.90 RON

ingrasamant-foliar-gazon-irongreen | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

IronGreen

Îngrășământ foliar gazon IRONGREEN cu azot și sulfat de fier. Mărește considerabil desimea și accentuează culoarea verde a gazonului. Stimulează formarea de clorofila și formarea de noi frunze. Are efect de înverzire în 2-3 zile de la aplicare.

64.90 RON

249.90 RON

Videoclipuri recomandate

Întreținerea gazonului după vară

Gazonul își reface în perioada de toamnă rădăcina, înfrățește dar are nevoie de ajutorul dvs.

Vezi videoclip
SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru articole exclusive. Fără spam, promitem!

CONȚINUTUL NU ESTE DISPONIBIL PENTRU IMPRIMARE...