Sfaturi tehnice /
Combaterea și prevenirea buruienilor
/
Poa annua - indentificare, combatere și prevenire

Poa annua - indentificare, combatere și prevenire

Poa annua: cea mai periculoasă buruiană din gazon!

buruieni gazon
gazon
poa annua
Alin Vancea

Alin Vancea

7 minute de citit

Publicat în 08.04.2024 la 14:01

Actualizat în 08.04.2024 la 14:28

Poa annua în gazon


Apare cu precădere în zonele umbrite ale peluzei, fiind o mare iubitoare de umezeală datorită sitemului radicular puțin profund, 1-3 cm. Răsare în perioada august-octombrie dar devine puternic vizibilă în aprilie până în mai, apoi are o perioadă de regres când cresc temperaturile, fiind mai puțin vizibilă din mai până în octombrie.


Se identifică ușor prin culoarea mult mai deschisă decât gazonul, de un verde-gălbui deschis. Crește în smocuri, de regulă mai mari decât gazonul.

Din aprilie și până în octombrie mai mereu prezintă inflorescență, spicul cu semințe de aici și extinderea rapidă a ei în gazon. Ea compensează sistemul radicular foarte puțin profund cu producerea de semințe din abundență ca să supraviețuiască. Vom explica îndată cum irigarea e cea mai mare armă a noastră pentru a o preveni.


Atenție! Gazonul produce spice cu semințe doar de la final de mai și până la început de iulie



Identificare poa annua vs poa trivialis și lolium multiflorum


În lunile martie/aprilie înainte să înceapă să producă acele spice cu semințe care este un bun reper pentru identificarea ei, poa annua e adeseori confundată cu Poa trivialis sau Lolium multiflorum, buruieni care oarecum sunt deranjante la finele iernii, începutul primăverii.


Diferența dintre poa annua și celelalte buruieni monocotiledonate deranjante primăvara (popular cu frunză îngustă) e că poa trivialis și lolium multiflorum cresc mult mai repede pe înălțime decât gazonul. Și acestea au un foliaj mai deschis la culoare DAR NU prezintă spice cu semințe decât când planta ajunge la peste 20-25 cm înălțime.


Poa trivialis și lolium multiflorum își reduc prezența la începutul lunii mai odată ce gazonul începe să primească soare. Poa trivialis și lolium multiflorum sunt sensibile la erbicide, ca Foxtrot, însă nu vă recomandăm să aplicați erbicide pentru Poa trivialis sau Lolium multiflorum, gazonul îngrijit corect, scarificat în luna martie, administrarea de îngrășământ și venirea soarelui în porțiunile umbrite vor suprima Poa trivialis și Lolium multiflorum.


Perioada de răsărire


De la începutul lunii septembrie și până vine gerul însă o vom observa puternic doar în primăvară când ajunge la maturitate. Plantele tinere sunt foarte firave, deci scarificarea cu tamburul cu sârme în luna octombrie îi dăunează.


Infestarea poate veni din mai multe surse: aducerea de semințe din adâncime la prelucrarea solului, top-dressing atunci când utilizăm compost de slabă calitate, semințe de gazon infestate cu poa annua, vânt.


Zonele însorite vs cele umbrite din peluză


Zonele unde Poa annua e cel mai probabil să apară sunt porțiunile umbrite din peluză peste iarnă, aici ea are condițiile perfecte pentru dezvoltare: umezeală și umbra care nu e favorabilă gazonului, pe perioada iernii gazonul își pierde din desime pe când Poa annua suportă umbra și se va dezvolta, în luna aprilie ea fiind foarte vizibilă, contrastând puternic cu gazonul, smocuri de o culoare deschisă, cu inflorescență (spice cu semințe).


Condițiile care le preferă: umiditate crescută. În special peluzele umbrite unde se irigă mai des decât odată pe săptămână în perioada august-octombrie, sau unde se irigă înainte ca solul să fie bine de tot uscat la suprafață, să fie tare la apăsare, face ca mare parte din semințele de Poa annua să germineze.


Primăvara ea are o dezvoltare rapidă, trece rapid în stadiile de la răsărită la 5-6 frați când erbicidele nu mai sunt eficiente.


Problema cu Poa annua e generală în lume anul acesta fiind deosebit de agresivă datorită condițiilor meteo favorabile ei și defavorabile dezvoltării gazonului cât să fie des să o poată suprima natural.


Cel mai important e să irigați gazonul doar când e solul bine de tot uscat la suprafață, semințele vor rămâne fără umezeală și se întrerupe germinarea lor.


Cum scăpăm de poa annua?


Interveniți rapid prin smulgerea ei dacă infestarea nu e puternică. Erbicidele nu o afectează odată ce e răsărită.


În primul rând corectați irigarea. Imperativ este să irigați doar când e solul bine de tot uscat la suprafață, e tare la apăsare, cu un răstimp minim de o săptămână între irigări în zonele umbrite.


Tunderea gazonului ar trebui să fie la un interval de 3-4 zile maxim în perioada aprilie-iunie, nu doar ca să colectăm semințele de Poa annua dar și gazonul o va duce mai bine.


Cei cu robot de tuns, setați robotul să tundă cât mai des peluza, nu pentru că va stopa formarea de semințe la poa annua ci tunderea frecventă a gazonului produce o îndesire considerabilă și va suprima natural buruiana.


NU TUNDEȚI foarte scurt gazonul crezând că scăpați de ea! Poa annua produce semințe și tunsă la 3 mm!!


Supraînsămânțați peluzele umbrite de preferabil în primăvară sau la finalul verii! Nu folosiți pentru top dressing decât nisip sau compost de calitate (greu de găsit...).


Cel mai important e să aveți acest obicei: irigați gazonul doar când e solul bine de tot uscat la suprafață, semințele vor rămâne fără umezeală și se întrerupe germinarea lor.


Să administrați îngrășăminte solide în perioadele optime: 15 august - gazonul să se îndesească puternic până ce Poa annua răsărită se poate dezvolta. Următoarea fertilizare cu îngrășământ solid la peluzele umbrite să o faceți prin 30 septembrie. Aplicarea de îngrășământ la finalul toamnei la peluzele umbrite nu face decât să ajute Poa annua, să crească riscul apariției bolilor de iarnă.


Scarificarea regulată, cu tamburul cu sârme, de 3-4 ori pe an pentru a îndepărta vegetația moartă de pe sol care reține umezeala și împiedică o bună circulație a aerului. De asemenea, Poa annua are o rădăcină foarte mică, firavă și e ușor scoasă la scarificarea cu tamburul cu sârme.


Erbicide pentru combaterea poa annua din gazon


Singura perioadă când o putem combate cu erbicide e la finalul verii, aplicarea de erbicide preemergente sunt eficiente pentru a stopa răsărirea altor plante de Poa annua precum și a altor buruieni mono și dicotiledonate.


În perioada 10-20 august aplicarea de erbicide cu substanța activă pendimethalin, de exemplu nume comercial: STOMP AQUA, 40 ml / 100 mp cu 10 l apă și imediat după aplicare se va iriga ca erbicidul să ajungă pe sol! După 30 zile reveniți cu încă o aplicare. Scarificați gazonul înainte de aplicare pentru a îndepărta din fânul de pe sol, acesta reține umezeală pentru semințele de poa annua și erbicidul nu va face contact cu solul. De asemenea, scarificarea va smulge din poa annua, ea având un sistem radicular foarte puțin profund.


Atenție!


Gazonul să aibă o vârstă de peste 5-6 luni de la ultima supraînsămânțare sau semănare, E foarte important ca rădăcina gazonului să fie de cel puțin 10 cm sau mai mult ca să nu fie și gazonul afectat de erbicid. Nu se pot face supraînsămânțări mai repede de 4 luni de la aplicarea erbicidului.


Erbicidul nu este omologat în România pentru utilizarea pe gazon. În alte țări este omologat.


Cum combatem Poa annua?


Nu există erbicide care să combată Poa annua odată ce a ajuns la maturitate, când are deja spice cu semințe!


Proliferarea Poa annua în gazon e condiționată de două aspecte:


1. umezeală suficientă pe perioada lunilor: august, septembrie, octombrie.

2. lipsa soarelui pe gazon la finele toamnei și pe parcursul iernii


Legat de umbră nu putem schimba condițiile din curte, la fel, nu putem opri ploile dar în schimb putem cel puțin noi să irigăm corect gazonul în august-septembrie-octombrie. Această mică schimbare în a reduce irigarea duce la stoparea semnificativă a proliferării Poa annua.


Irigarea în lunile august-septembrie-octombrie


După prima săptămână a lunii august ar fi bine să reducem irigarea, sistemul de irigare automat să îl oprim și să dăm drumul la irigare doar când e necesar, adică când solul e bine de tot uscat la suprafață. Asta nu doar că face bine gazonului, chiar foarte bine dar și întrerupe germinarea semințelor de Poa annua.


Chiar dacă temperaturile sunt ridicate în luna august, la fel ca și în iulie, ziua e mai scurtă, umbra deja e mai pronunțată soarele fiind de la zi la zi mai jos pe cer.


Acum e perioada optimă să o îndepărtăm cât putem de mult ea fiind acum sensibilă la erbicide (substanțe active ca pendimethalin - erbicidul STOMP AQUA - preemergent). Rețineți o buruiană cu cât e mai bătrână cu atât efectele erbicidelor asupra lor scad semnificativ.


Prevenirea apariției


Altături de aplicarea de erbicid preemergent cum am prezentat-o mai sus, înainte de răsărirea ei, neapărat trebuiesc avute în vedere și următoarele: 


Poa annua proliferează în gazon în special în zonele mai umbrite- pt că în general iarba de gazon preferă soarele și dacă nu are cel puțin 5-6 ore de soare își reduce densitatea și orice reducere de densitate aduce cu ea spațiu pentru răsărirea buruienilor. Nu lăsați gazonul să se rarească adică: aruncați semințe primăvara sau toamna devreme prin zonele rarite de la  umbră, irigați corect și aplicați îngrășământ.


O găsim în zonele mai umbrite și pt că e mare iubitoare de apă, are un sistem radicular foarte superficial și se va dezvolta doar în condiții cu umiditate - deci revenim cu rugămintea irigați cât mai rar gazonul, irigați doar când solul la suprafață e uscat bine de tot, e tare la apăsare. 


Dacă lăsăm solul să se usuce bine la suprafață întrerupem germinarea semințelor de buruieni; semințele de buruieni viabile pt germinare se găsesc în primul cm de sol, la Poa annua în primii mm de sol. Vara, peluzele pe sol argilos nu se vor iriga mai des de 2 ori pe săptămână și asta doar dacă sunt în soare toată ziua, doar în cazul solurilor extrem de nisipoase se va recurge la irigarea la 4-5 zile când temperaturile sunt de peste 30C. Suprairigarea + zone umbrite duce la proliferarea Poa annua într-un mod accelerat.


Alte ghiduri extrem de utile:


Urmați ghidul pentru îngrijirea gazonului. Va corecta multe posibile greșeli care le faceți, aspectul gazonului se va îmbunătăți considerabil de la săptămână la săptămână și va fi verde 12 luni pe an: GHID îngrijire gazon


Perioadele optime pentru fertilizarea gazonului


Cum poți reduce semnificativ irigarea folosind îngrășămintele pentru gazon potrivite?


Produse recomandate

ingrasamant-gazon-soil-life | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Îngrășământ gazon Soil Life

Îngrășământ pentru gazon SOIL LIFE, all season, echilibrat, pentru revitalizarea sau menținerea gazonului verde și des în orice anotimp. Îngrășământul SOIL LIFE redă gazonului vigurozitate, culoare și desime începând cu primele zile de la aplicare. Îngrășământ pentru gazon profesional cu inocul de bacterii și fungi benefici. Hrănește gradual, fortifică rădăcina și sistemul vascular al plantei fără creșteri accelerate.

99.90 RON

389.00 RON

ingrasamant-lichid-gazon-fertalga-1 | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Fertalga

Îngrășământ foliar remarcabil care redresează și cele mai afectate peluze sau plante ornamentale prin combinația de aminoacizi, alge marine, acizi humici, microelemente, azot organic și potasiu care remediază metabolismul plantei. Se poate folosi la orice plantă verde!

59.90 RON

249.90 RON

ingrasamant-foliar-gazon-fox-nk | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Fox NK

Îngrășământ foliar pentru gazon și plante ornamentale folosit pentru prevenirea apariției bolilor, prevenirea deshidratării. Remediază diferențele de culoare și creștere în gazon. Oferă o înverzire de lunga durată. Supliment în orice perioadă a anului de calciu și magneziu împreună cu azot și potasiu.

64.90 RON

249.90 RON

ingrasamant-gazon-perfect-life | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Perfect Life

Îngrășământ gazon cu eliberare lentă PERFECT LIFE. Recuperare rapidă a culorii și desimii sau ca îngrășământ pentru întreținerea peluzelor tip ”sport” în lunile martie, început de mai, august și sfârșit de septembrie. Îngrășământ gazon cu efect rapid de îndesire și înverzire fără creșteri accelerate. Inoculat cu micorize, materie organică nobilă, acizi humici și microelemente. Furnizează nutrienți pt 8-10 săptămâni.

364.00 RON

69.00 RON

SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru articole exclusive. Fără spam, promitem!

CONȚINUTUL NU ESTE DISPONIBIL PENTRU IMPRIMARE...