Sfaturi tehnice /
Gazon Rulou
/
Preț gazon rulou. Ce ar trebui să știi atunci când cumperi gazon rulou?

Preț gazon rulou. Ce ar trebui să știi atunci când cumperi gazon rulou?

De unde vine diferența de preț între diferitele tipuri de rulouri de gazon? Dar diferența de preț de la producători de gazon rulou diferiți?

Alin Vancea

Alin Vancea

4 minute de citit

Publicat în 08.01.2024 la 10:24

Actualizat în 10.01.2024 la 07:21

În niciun caz nu trebuie să va faceți griji foarte mari că achiziționați gazon rulou la un preț mai mic, însă trebuie să vă asumați că ceea ce nu a făcut producătorul de gazon va trebui să faceți dvs prin fertilizare suplimentară ca să aduceți desimea unde ar trebui să fie, să eliminați din buruiană, să îndepărtați curând după montaj din vegetația moartă prin scarificare.  


Gazonul rulou  (strict ruloul) costă între 15 și 30 lei metrul pătrat în funcție: 


1) în primul rând de maturitatea gazonului, cu cât e mai matur e mai scump 

2) speciile de iarbă din care este format și calitatea soiurilor 

3) modul cum a fost îngrijit până la momentul respectiv: grosimea stratului de tatch (fetru), desimea, infestarea cu buruiană 

4) cantitatea achiziționată


Să detaliem fiecare aspect:


1. Maturitatea gazonului


Un gazon matur, de regulă are cel puțin 9 luni la recoltare, e complet format, are desime maximă și au fost înlăturate din el mare parte din buruieni. 


Gazonul rulou recoltat la 4-5 luni de la însămânțare, e posibil să nu fie foarte bine legat și rolele să se rupă la montaj, nu e o tragedie, doar că montajul poate dura ușor mai mult. De regulă, gazonul rulou să poată fi recoltat rapid, deci costuri de producție mai mici e format cu plasă. 


Acestă plasă este o ranforsare a viitorului gazon rulou și se așează pe solul proaspăt însămânțat în ferma de gazon rulou. De regulă e biodegradabilă sau ar trebui să fie și nu încurcă foarte tare pe viitor. E posibil totuși să se folosească plasă care e de mai slabă calitate, se degradează greu și la o viitoare scarificare e posibil să încurce un pic, însă nimic foarte grav. 


Această plasă nu e plasă anti-cârtiță! Plasa anticârtiță se montează la aproximativ 4-5 cm sub nivelul la care se va monta gazonul rulou. 


Un aspect deosebit de important legat de maturitatea gazonului: preferabil achiziționați gazon rulou care are peste 8-9 luni. Această perioadă de 8-9 luni ne conferă siguranța că gazonul rulou nu mai este infestat, sau infestarea e mică cu buruiană.


Buruienile au diferite epoci de răsărire, un gazon rulou matur de 8-9 luni sigur a trecut prin toate epocile iar buruiana răsărită a fost combătută, cel puțin marte parte din ea de către producătorul de gazon rulou.  


Un gazon care are 4 luni la recoltare, posibil semănat în aprilie și recoltat în iulie-august poate avea buruiană care va răsări după montajul lui în curtea dvs. Epoca de răsărire a unor buruienii fiind august sau septembrie bineînțeles ea nu a putut fi combătută în ferma de gazon rulou, pentru că nu era răsărită! 


Nu se pot aplica erbicide (erbicide preemergente) care să prevină răsărirea buruienilor înainte de recoltare pentru că aceste erbicide influențează negativ refacerea sistemului radicular după recoltare. 


Dacă bugetul nu vă permite să alegeți un gazon matur, fără plasă nu e nicio tragedie, odată observate buruieni răsărite acestea pot fi de regulă combătute cu erbicide. E foarte important să acționați de cum le observați! 


2. Speciile de iarbă și soiurile 


Există specii de iarbă și soiuri: mărul e specia în cadrul căreia există zeci de mii de soirui, din care unele produc mere mai gustoase, care rezistă mai bine la dăunători sau păstrare iar altele mai puțin. 


La fel și la iarba de gazon, există 3 specii principale din care se poate forma gazonul rulou: poa pratensis, lolium perenne și festuca arundinacea. Gazonul rulou e format în cele mai multe cazuri: majoritar poa pratensis sau majoritar festuca arundinacea. 


În cadrul acestor specii există soiuri care produc un gazon mai rezistent, mai des, capabil să suprime în viitor buruiana, o mai bună recuperare după trafic, etc. 


Soiurile de generație mai nouă, care bifează cu brio la mai multe capitole desigur sunt mai scumpe. Producătorii de gazon nu vă vor da numele soiurilor,  este secretul lor de producție însă speciile trebuie să poată să vi le enumere. 


De regulă soiurile de iarbă de gazon provenite din SUA sunt superioare celor europene, nu sunt infestate cu buruiana poa annua, care este greu de eliminat ulterior .


3. Modul cum a fost îngrijit gazonul rulou până la recoltare 


La producția de gazon rulou la fel ca și la îngrijirea gazonului din curtea noastră se pot face rabaturi considerabile, deci un cost mai scăzut de producție. 


Un gazon matur, de regulă mai costisitor va avea o desime bună, aspectuos, fără să aibe un strat gros de materie vegetală moartă pe sol (de regulă sub 0.5 cm) și are suficiente resurse să formeze rapid sistemul radicular. 


Mai departe îți recomandăm un articol care te va ajuta să alegi cea mai potrivită specie de iarbă pentru curtea ta. LINK ce tip gazon rulou algem? 


Îndepărtarea vegetației și prelucrarea primară a solului 
Umplutură și ridicarea nivelului solului din curte
Îmbunătățirea solului cu nisip 
Tăvălugirea, tasarea, nivelarea solului
Montaj gazon rulou. Irigarea după instalarea rulourilor de gazon 
Îngrășământ gazon la montaj gazon rulou

Irigarea gazonului rulou după montaj pentru înrădăcinare


SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru articole exclusive. Fără spam, promitem!

CONȚINUTUL NU ESTE DISPONIBIL PENTRU IMPRIMARE...