Sfaturi tehnice /
Gazon Rulou
/
Irigarea după montajul rulourilor de gazon

Irigarea după montajul rulourilor de gazon

Cum procedezi corect cu irigarea după montajul gazonului rulou.

Alin Vancea

Alin Vancea

4 minute de citit

Publicat în 08.01.2024 la 11:43

Actualizat în 10.01.2024 la 07:15

Imediat după montaj, tăvălugire și trecerea cu mașina de tuns să ridicăm foliajul vom iriga. Această irigare va fi abundentă, de 10-15 L/mp, adică în caserole să se adune 1-1.5 cm de apă. Dacă nu ai făcut testul poți să îl faci acum. Cu această irigare urmărim să umezim bine substratul ruloului și primii centimetrii de sol.   


În zilele următoare, ridică câteva colțuri de gazon, amplasate la soare și la umbră ca să vezi cât de umed e. E nevoie de un sol ușor umed, nu saturat cu apă. Rădăcinile se dezvoltă doar în mediu aerob. Într-un sol saturat cu apă nu vom avea aer. 


De regulă dacă montezi gazonul rulou vara, în primele 2 zile de la montaj va fi nevoie de 1-2 irigări pe zi, de câte 3-4 L/mp, dimineața înainte de răsărit și dupămasa în jurul orei 15. Apoi pentru următoarele 3-5 zile o irigare dimineață de 4-5 L/ mp e suficientă. 


Nu iriga seara pentru că favorizezi dezvoltarea fungilor care produc daune gazonului. 


După 5-7 zile de la montaj, în funcție de temperaturi, gazonul ar trebui deja să aibe formată rădăcina, dacă tragi de el ar trebui să nu îl mai poți ridica. În acest moment reducem drastic irigarea, la maxim două irigări pe săptămână și asta doar dacă e caniculă. 


Pe perioada caniculei un gazon expus toată ziua la soare are nevoie de 30-35L apă/mp/ săptămână, orice cantitate mai mare de apă nu face decât rău, va dilua nutrienții din sol, solul suprasaturat cu apă nu mai are loc și de aer, rădăcina va avea mult de suferit.


Regula de aur pentru irigarea gazonului în orice anotimp: vom iriga abundent gazonul cu minim 15 L apă/mp și vom lăsa între irigări timp cât solul să se usuce bine de tot la suprafață, să fie tare la apăsarea cu degetul. E imperativ să lăsăm cel puțin 3-4 zile între irigări ca solul să se zvinte ca să existe un schimb de aer între sol și atmosferă. Un sol saturat cu apă, mereu umed la suprafață împiedică schimbul de aer! 


După ce gazonul are 7-10 zile de la montaj urmați acest ghid LINK pentru îngrijriea lui. Să vă asigurați că nu omiteți nimic! 


LINK ghid pentru îngrijirea gazonului


Verifică dacă sistemul de irigare administrează uniform apa în peluză. Testul cu caserole.


Testul cu caserole 


Această verificare este foarte importantă fie că însămânțați gazonul fie că montați gazon rulou! Desigur și pe viitor când veți iriga gazonul uniformitatea distribuirii apei în peluză e foarte importantă, de aceea, acum e un momnent bun să o verificați și să vă păstrați acest obicei de a verifica irigarea la finalul primăverii. 


Un test atât de ușor de realizat însă impactul lui e dramatic! Schimări excepționale, în sens pozitiv se vor petrece în peluză și orice ar putea afecta gazonul: boli, viermi, buruiană, mușchi, băltiri și compactare, neuniformitatea culorii peluzei și multe, multe altele au mult mai mici șanse să apară sau efectele sunt mult reduse odată ce faci acest test. 


Acest test făcut corect îți ”va spune” zonele unde aspersoarele nu irigă suficient sau irigă prea mult și foarte important vei ști câte minute să setezi fiecare zonă sau câte minute să lași aspersorul mobil ca să administrezi cantitatea corectă de apă. 


Un bun reper pe care îl puteți lua ca să vă decideți dacă solul e suficient de tasat e să apăsați puternic cu talpa, urma nu ar trebui să fie mai adâncă de câțiva milimetrii. În orice caz nu folosiți plăci compactoare pentru tasarea solului. 


Cum procedăm 


Pentru test poți folosi orice caserolă transparentă care are pereții perpendiculari pe bază (gura este egală cu baza), nu are importanță mărimea ei sau forma, că e pătrată sau rotundă. Încearcă să folosești 3-4 caserole pentru 100 mp care le vei muta în funcție de zona care o verifici. 


Porniți o zonă de irigare pentru 5 minute. Măsurați cu un liniar câtă apă s-a adunat în caserole. Preferabil faceți o schiță pe o foaie de hârtie. Porniți o altă zonă de irigare, probabil și aceasta va iriga o parte din suprafața irigată anterior. Prin diferență calculați câtă apă s-a administrat cu această a doua irigare. 


La finalul acestui test veți ști câtă apă administrează fiecare aspersor, zonă de irigat. Moficiați unghiul jetului, raza, eventul duza ca la finalul irigării întreaga suprafața din curte să primească aceeași cantitate de apă, adică în caserole să avem aceeași înălțime. 


Rețineți: 


1. Caserolele utilizate să aibe gura egală cu baza (pereții să fie perpendiculari pe bază, alte aspecte nu conteaza ca mărime, formă, etc).


2. Măsurăm apa adunată pe înălțime, măsurăm milimetrii nu mililitrii. Fiecare milimetru de înălțime înseamnă 1 L de apă/mp. 


Alte articole utile:


Îndepărtarea vegetației și prelucrarea primară a solului 
Umplutură și ridicarea nivelului solului din curte
Îmbunătățirea solului cu nisip 
Tăvălugirea, tasarea, nivelarea solului
Montaj gazon rulou. Irigarea după instalarea rulourilor de gazon 
Îngrășământ gazon la montaj gazon rulou
Irigarea gazonului rulou după montaj pentru înrădăcinare

Produse recomandate

ingrasamant-lichid-gazon-fertalga-1 | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Fertalga

Îngrășământ foliar remarcabil care redresează și cele mai afectate peluze sau plante ornamentale prin combinația de aminoacizi, alge marine, acizi humici, microelemente, azot organic și potasiu care remediază metabolismul plantei. Se poate folosi la orice plantă verde!

59.90 RON

249.90 RON

New Radical - soluție înrădăcinare rapidă | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

New Radical - soluție înrădăcinare rapidă

Soluție de înrădăcinare rapidă New Radical: îngrășământ organo-mineral complex, având în compoziție o varietate de compuși activi ce acționează eficient ca biostimulatori de înrădăcinare. Ideal atât la montaj gazon rulou cât și pentru plantele ornamentale de ghiveci sau răsaduri.

79.90 RON

ingrasamant-gazon-soil-life | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Îngrășământ gazon Soil Life

Îngrășământ pentru gazon SOIL LIFE, all season, echilibrat, pentru revitalizarea sau menținerea gazonului verde și des în orice anotimp. Îngrășământul SOIL LIFE redă gazonului vigurozitate, culoare și desime începând cu primele zile de la aplicare. Îngrășământ pentru gazon profesional cu inocul de bacterii și fungi benefici. Hrănește gradual, fortifică rădăcina și sistemul vascular al plantei fără creșteri accelerate.

99.90 RON

389.00 RON

SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru articole exclusive. Fără spam, promitem!

CONȚINUTUL NU ESTE DISPONIBIL PENTRU IMPRIMARE...