Sfaturi tehnice /
Însămânțare gazon
/
Curți unde e necesară umplutură sau e necesară îmbunătățirea solului

Curți unde e necesară umplutură sau e necesară îmbunătățirea solului

Ce folosim? Avantajele diferitelor tipuri de sol. Ce îți recomandăm să folosești?

avantaje și dezavantaje
pământ gazon
umplutură curte

NU pune umplutura peste un sol compactat sau peste vegetatia existenta!


De retinut: in primii 20-25 de cm de sol trebuie sa fie uniformitate in toata curtea!

Inainte de a aduce umplutura, este nevoie ca vegetatia deja existenta să fie indepartata fie prin cosire / tundere foarte scurta si frezare, fie prin decopertare cu excavatorul (dar nu mai mult de 2-3 cm) si apoi frezare. Da nivelul si inclinatia dorita solului care e deja acolo. Dupa distribuirea umpluturii in curte aceasta trebuie sa aibe aceeasi grosime peste tot, altfel vor fi zone cu strat subtire sau mai gros de umplutura, cu variatii de fertilitate, rate diferite de infiltrare sau retinere a apei - asa pot aparea probleme pe viitor. Dupa ce va ”plimbati” cu un europalet prin curte sa dati un nivel umpluturii prelucrati cu motosapa sau freza ca sa amestecati umplutura cu solul existent. Repetam: dorim uniformitate in profilul de sol 0-20 sau 0-25 cm fie ca semanam fie ca montam gazon rulou.

Atentie: umplutura care o aduceti sa “copieze” inclinatia si nivelul solului deja existent!Iata ce ai de facut:

 • indepartarea vegetatiei prin cosire foarte scurta sau prin decopertare cu excavatorul (nu mai mult de 2-3 cm) si apoi saparea / frezarea solului existent;
 • prelucrarea solul existent cu motosapa/ freza;
 • nivelarea cat de cat a amestecului, pentru ca umplutura adusa sa copieze nivelul existent, pentru a ajunge la uniformitate in primii 20-25 cm pe intreaga suprafata a curtii;
 • de obicei, umplutura e diferita ca structura fata de solul existent; pentru a avea omogenitate ar trebui asezati cate 5 cm si apoi frezat pentru amestecarea celor doua tipuri de sol; daca umplutura adusa e mai mare de 20 cm atunci nu mai e strict nevoie de omogenizarea cu solul existent;
 • umplutura se aseaza in straturi de 5 cm; depasirea acestei valori duce la lasarea neuniforma a solului si la diferente importante (chiar si de 7-8 cm!) de nivel;
 • NU tasa cu placi vibrocompactoare decat daca substratul e 100% nisip cernut si spalat.


Important: Daca solul nu este omogen pe intreaga suprafata, atunci iarba va avea coloratii diferite pentru ca difera drenajul, capacitatea de a retine apa si nutrienti.In cazul in care umplutura are o alta structura fata de solul existent, este nevoie neaparat de amestecarea cu motosapa. Orice stratificare duce la retinerea apei in mod diferit, cu baltiri sau gazon cu radacina superficiala, care ajunge sa fie foarte predispus la boli, canicula si smulgere.


Ce sol poate fi folosit ca umplutura?


 • Sol vegetal din decopertare - dar sa fie luat din primii 10-15 cm, pentru ca cel aflat la o adancime mai mare este foarte sarac in nutrienti.  
 • Pamant nisipos de la balastiera - acesta rezulta de la spalarea nisipului / balastrului, poarta numele de loess (regionalisme: hamuca, chisai) si este de culoare maro-roscat. NU le recomandam pe cele galbui sau albicioase pentru ca sunt foarte calcaroase, iar nutrientii sunt blocati in sol, asa ca nu pot fi absorbiti de plante. 
 • Nisip spalat de la balastiera granulatie 0-4 mm sau 0-2 mm, mai jos gasiti avantajele utilizarii de nisip ca ”umplutura”


Iti amintim ca este nevoie de un sol omogen in primii 20-25 cm. Daca e cazul sa pui umplutura, mai intai indepartezi vegetatia, prelucrezi solul cu motosapa sau freza, greblezi, nivelezi cat de cat, iar abia apoi aduci umplutura. 

Loess-ul de la balastiera (hamuca, chisai) are o structura buna - in general, e compus din 20% argila, 40% lut si 40% nisip. Este foarte permeabil, dar nu retine bine apa si nutrientii, fiind totodata foarte sarac in materie organica, microorganisme benefice si nutrienti. 

Dezavantajele pot fi anulate foarte simplu, prin adaugarea in primii 5-7 cm de BIOGEL 5-10 kg / 100 mp si/sau compost (100 L / 100 mp). Acestea contin materie organica si minerale si vor imbunatati foarte mult capacitatea solului de a retine nutrienti. Recomandam incorporarea lor la semanarea gazonului, deoarece aduce mai multe beneficii decat daca este facuta ulterior.

Iti recomandam sa faci o vizita la balastiera, pentru a vedea produsul la fata locului. Altfel, s-ar putea sa ai parte de surprize neplacute!

De asemenea, este util sa ai in plus o cantitate de 1-1.5  mc pentru 100 mp, pentru a aplica peste seminte. 

In cazul in care, dupa 5-6 tunderi, gazonul are zone cu iarba palida sau rara, poti aplica ingrasamant organic (BIOGEL) sau compost prin top-dressing. 

Avantajele diferitelor tipuri de sol aduse ca umplutura
Pamant nativ din curte (luto-aluvionar-argilos):

 • retine apa si nutrientii, impiedica levigarea lor 
 • fertilitate relativ ridicata
 • sunt prezente microorganisme benefice
 • suficient de bun pentru un gazon frumos
 • singurul dezavantaj ar fi compactarea, dar o poti mentine la un nivel acceptabil prin irigari corecte


Nisip spalat, cernut de balastiera - recomandarea noastra

 • asigura un drenaj bun in perioadele cu exces de apa 
 • previne excelent compactarea si favorizeaza ramificarea radacinii
 • nu prezinta seminte de buruieni
 • ofera uniformitate si predictibilitate


Pamant nisipos de balastiera (chisai, hamuca, loess)

 • adeseori impredictibil in ceea ce priveste uniformitatea si structura
 • poate fi extrem de dezechilibrat, cu o cantitate mare de calciu detrimentala dezvoltarii plantei 
 • este extrem de sarac in nutrienti si microorganisme benefice


Pamant vegetal, sol negru cumparat

 • nu exista garantia ca vei avea parte de calitate 
 • de cele mai multe ori, pamantul adus din excavari este foarte sarac si are un continut mare de argila 
 • culoarea neagra e data de cu totul altceva decat fertilitatea ridicata. Solul excavat la saparea furndatiilor de multe ori e negru insa calitatea lui e foarte slaba
 • are impredictibilitate ridicata si uniformitate scazuta


Amestecul de sol nativ (cel din curte) si nisip spalat, cernut de la balastiera (cu granulatie de 0-2 mm)  combina fertilitatea solurilor grele cu drenajul si reducerea compactarii nisipului.  
La peluzele cu trafic mare sau cu zone umbrite recomandam un amestec de sol nativ - nisip in proportie de 50 - 50% sau 30 - 70%. 
Pentru nivelare / top dresssing-ul gazonului existent va recomandam nisipul spalat, cernut de balastiera 0-2 mm in amestec de 80-20% cu compost - substrat de gradina.

Costuri  

Ca să ai parte de un gazon frumos, verde si bogat, este nevoie de o investitie la inceput.

Nisipul cernut si spalat de la balastiera este aproximativ 1.500 lei / 20 mc, cu transport inclus, pe o distanta de 20 km. 

Ca să-ti dai seama de calcul, iata un pont: 1 cm de nisip / 100 mp inseamna 1 mc, 10 cm/100 mp sunt 10 mc. 
Acesta nu trebuie privit neaparat ca un cost, ci mai degraba ca pe o investitie. Adica dai un ban acum si stii ca nu-ti mai bati capul cu gazonul din curtea ta.
Daca totusi nu vrei sa faci acest lucru, poti folosi ca umplutura la semanarea gazonului si altceva, cum ar fi pamant de padure, sol din decopertari, hamuca sau chisai. Insa noi recomandam nisipul pentru ca e omogen, fara buruieni si are caracteristici previzibile. 

Curte unde vegetatia a fost indepartata, solul a fost prelucrat si lasat peste toamna sa se aseze apoi a fost adusa umplutura, pamant nisipos cam 25 cm intr-un strat uniform, de aceeasi grosime pe toata suprafata curtii.Un profil corect de sol

Produse recomandate

Orga Life | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Orga Life

Ideal de încorporat în primii 5-8 cm de sol înainte de semănarea gazonului. Pentru redresarea solurilor sărace, peluze unde gazonul prezintă porțiuni cu decolorări și creștere neuniformă. Contine azot sub formă organică, materie organică 80-90%, acizi humici. Ingrasamant 100% organic, un bio-activator de sol care reface fertilitatea solului. Efect lent.

Videoclipuri recomandate

Tipuri de sol pentru gazon

Dacă e nevoie să aduci umplutură în curte îți recomandăm acest video. Nu totul e bun pentru gazon.

Vezi videoclip
SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru articole exclusive. Fără spam, promitem!

CONȚINUTUL NU ESTE DISPONIBIL PENTRU IMPRIMARE...