Sfaturi tehnice /
Însămânțare gazon
/
Umplutură și ridicarea nivelului solului din curte

Umplutură și ridicarea nivelului solului din curte

Dacă dorești să ridici nivelul solului află cum se procedează corect. Ce umplutură ar fi bine să folosești, la ce trebuie să ai grija și alte aspecte utile.

avantaje și dezavantaje
pământ gazon
umplutură curte
Alin Vancea

Alin Vancea

5 minute de citit

Publicat în 14.02.2022 la 10:15

Actualizat în 12.01.2024 la 14:56

În pasul anterior care îl găsiți aici : ”Îndepărtarea vegetației și prelucrarea solului” am atras atenția să nu așezați umplutura peste vegetația existentă sau fără să fi nivelat în prealabil solul existent din curte. 


Prelucrarea solului înainte de a aduce umplutura vă dă șansa să descoperiți moloz, pietroaie mari sau resturi de fundații care ulterior vor ridica probleme. Nu de puține ori firmele de construcții ”ascund” moloz și cărămizi cu un strat subțire de sol. 


De asemenea prelucrarea solului înainte de a aduce umplutură îl va decompacta, solul fiind cel mai probabil tasat în urma lucrărilor de construcție dacă ne referim la însămânțarea unei peluza rezidențiale. 


Umplutura sau nisipul care îl aduci să îmbunătățești structura și textura solului din curte trebuie așternut ca o pătură de grosime uniformă pe întreaga suprafață. Umplutura ”să copieze” suprafața existenă. Astfel vei obține un profil de sol corect, fără zone în care predomină solul nativ sau umplutura.


Atenție: 

1.Umplutura care o aduceti să “copieze” înclinația și nivelul solului existent. 
2.Cu umplutură ridicăm nivelul nu nivelăm curtea! 

Mai jos aveți câteva probe de sol. Cea din mijloc e o probă de sol luată dintr-o curte unde umplutura a fost așezată peste solul existent care nu a fost nivelat în prealabil, stratul de sol adus ca umplutură are grosimi diferite și asta conduce la diferențe în reținerea apei și nutrienților și implicit gazonul va avea culori diferite, zone unde va bălti apa după irigare și zone unde gazonul va suferi din cauza lipsei apei pe perioada verii. 


Profiluri de sol diferite vor face ca apa și nutrienții să fie reținuți diferit și gazonul va avea culori și creșteri diferite! 



Bune practici la împrăștierea umpluturii 


Umplutura ar trebui așternută în incremente de câte 5 cm. Primul strat așezat ar trebui amestecat cu motosapa sau freza cu primii 5 cm de sol existent. Asta elimină stratificații în profilul de sol care, mai departe are numeroase avantaje. Nu întotdeauna practic, deși e modalitatea corectă.


Înainte de a așterne ultimul strat poți așeza plasa anticârtiță.


Dacă stratul de umplutură e mai gros de 15 cm nu e imperativ să amestecați primul strat de 5 cm cu solul existent însă dacă e mai subțire neapărat să amestecați cu solul existent! E imperativ să avem în întreaga curte un profil de sol uniform în primii 15 cm, fără treceri bruște de la un tip de sol la altul.


Ce umplutură aducem? Câtă avem nevoie?  


O sursă bună pentru pământ vegetal sunt balastierele. Vă recomandăm să faceți o vizită la balastiera să vedeti cu ochii dvs. Cei care promit marea și sarea pe site-urile cu anunturi una zic și alta aduc în multe cazuri. 

Des întâlnit: ”pământ de pădure” , vă întrebăm: când ați văzut dvs vreodată excavatoare în pădure? Și mai e un aspect, pământul de pădure are un pH acid care nu e deloc pe placul gazonului. 

În orice caz pe cât se poate insistați să nu vă fie adus pământ din săparea de fundații, care de multe ori e vândut ca ”pământ negru”. Solul fertil și propice pentru gazonul dvs e cel din decopertare însă doar primii 20 maxim 30 cm.  

Ce folosim ca umplutură la însămânțarea gazonului sau montaj gazon rulou


1. Sol vegetal din decopertare - dar să fie luat din primii 15-25 cm, pentru că cel aflat la o adâncime mai mare este foarte sărac în nutrienți.  

2. Pamânt nisipos de la balastiera - acesta rezultă la spălarea nisipului / balastrului, poartă numele de loess (regionalisme: hamuca, chișai) și este de culoare maro-roșcat. NU le recomandam pe cele gălbui sau albicioase pentru că sunt foarte calcaroase, iar nutrienții sunt blocați în sol, așa că nu pot fi absorbiți de plante. 

3. Nisip spălat de la balastieră granulație 0-4 mm sau preferabil 0-2 mm, mai jos găsiți avantajele utilizării de nisip ca ”umplutură”

Amestecul de sol nativ (cel din curte) și nisip spălat, cernut de la balastieră (cu granulatie de 0-2 mm)  combină fertilitatea solurilor grele cu drenajul și reducerea compactării nisipului.  E varianta care o recomandăm peluzelor sub 300 mp, pentru o asemenea suprafață costurile nu sunt ridicate însă avantajele sunt numeroase. 

La peluzele cu trafic mare sau cu zone umbrite recomandăm un amestec de sol nativ - nisip în proporție de 50 - 50% sau 30 - 70%. Un amestec 50-50 înseamnă așternerea unui strat de nisip de 5 cm și amestecat cu primii 5 cm de sol. 

Pentru a ridica nivelul cu 1 cm e nevoie de 1 mc de pământ tasat, adică cam 1,4 mc pământ afânat.  

Avantajele diferitelor tipuri de sol aduse ca umplutură




La peluzele cu trafic mare sau cu zone umbrite recomandam un amestec de sol nativ - nisip in proportie de 50 - 50% sau 30 - 70%. 

Costuri 


Nisipul cernut si spalat de la balastiera costă aproximativ 1.500-1800 lei / 16 mc, cu transport inclus, pe o distanță de 20 km. 16 mc înseamnă o pătură de nisip de 10 cm / 160 mp. Acesta nu trebuie privit neapărat ca un cost, ci mai degrabă ca pe o investiție.

Ca să-ți dai seama de cât ai nevoie: 1 cm de nisip / 100 mp înseamnă 1 mc, 10 cm/100 mp sunt 10 mc. 

Dacă totusi nu vrei sa faci acest lucru, poți folosi ca umplutură la semănarea gazonului și altceva, cum ar fi pământ de pădure, sol din decopertări, hămuca sau chișai. Însă noi recomandăm nisipul pentru că e omogen, fără buruieni și are caracteristici previzibile. 

Exemplu de curte unde vegetația a fost îndepărtată, solul a fost prelucrat și lăsat peste toamnă să se așeze, apoi a fost adusă umplutura, pământ nisipos cam 25 cm într-un strat uniform, de aceeași grosime pe toată suprafața curții:




Un profil corect de sol


Alte articole utile și pași de urmat:


Planul pentru însămânțarea gazonului primăvara. Alege momentul potrivit!

Alege semințe de gazon potrivite pentru tine și curtea ta

Îndepărtarea vegetației și prelucrarea solului pentru însămânțarea gazonului sau montaj gazon rulou

Îmbunătățirea solului cu nisip și/sau materie organică

Tăvălugirea, tasarea, nivelarea solului

Distribuirea semințelor, îngrășământului și crearea patului germinativ optim

Irigarea după însămânțarea gazonului

Ce înseamnă îngrijirea gazonului? Tunderea, irigarea, fertilizarea și scarificarea gazonului.

Produse recomandate

Orga Life | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Orga Life

Ideal de încorporat în primii 5-8 cm de sol înainte de semănarea gazonului. Pentru redresarea solurilor sărace, peluze unde gazonul prezintă porțiuni cu decolorări și creștere neuniformă. Contine azot sub formă organică, materie organică 80-90%, acizi humici. Ingrasamant 100% organic, un bio-activator de sol care reface fertilitatea solului. Efect lent.

Videoclipuri recomandate

Tipuri de sol pentru gazon

Dacă e nevoie să aduci umplutură în curte îți recomandăm acest video. Nu totul e bun pentru gazon.

Vezi videoclip
SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru articole exclusive. Fără spam, promitem!

CONȚINUTUL NU ESTE DISPONIBIL PENTRU IMPRIMARE...