Sfaturi tehnice /
Însămânțare gazon
/
Distribuirea semințelor și a îngrășământului. Patul germinativ corect la însămânțarea gazonului

Distribuirea semințelor și a îngrășământului. Patul germinativ corect la însămânțarea gazonului

Operații foarte importante ca să eviți denivelările ulterioare (care sigur vor apărea) și o bună răsărire

acoperirea semințelor
denivelări
tăvălugire sol
Alin Vancea

Alin Vancea

4 minute de citit

Publicat în 14.02.2022 la 10:36

Actualizat în 15.01.2024 la 06:28


Distribuirea semințelor și a îngrășământului. Realizarea patului germinativ corect.


Înainte de distribuirea semințelor și îngrășământului la însămânțarea gazonului ar trebui să aveți un sol tasat și nivelat, cu pantă de la casă către gard și imperativ de la umbră către soare, cu o ”burtă” în mijlocul curții.  


Înainte de toate măsurați cu precizie suprafața de însămânțat (NU o deducem din planurile proprietății prin adunări și scăderi sau alte metode). Măsurarea suprafeței e importantă ca să distribuiți o cantitate suficientă și potrivită de semințe de gazon și îngrășământ solid. 


Verificați prognoza meteo, de exemplu vremea.ido.ro . Ar fi bine să aveți o zi fără ploaie ca să reușiți să finalizați lucrul. Pe vremea.ido.ro vă apare și cantitatea de precipitații prognozată. O ploaie de 10-15 L de apă/mp e posibil să înmoaie suficient de tare solul cât să fie noroi pentru câteva zile.


Dacă au trecut câteva săptămâni de la prelucrarea solului, înainte de distribuirea semințelor rupeți 1-2 cm de sol cu grebla sau cu lamele mașinii de scarificat pentru ca sămânța să facă contact bun cu solul. Aceasta greblare va slăbi rădăcina buruienilor dacă au apărut.


Greșeli frecvente la însămânțarea gazonului în această etapă 


O greșeală frecventă e depășirea dozei de semințe. În orice caz NU depășiți doza de semințe recomandată - altfel vom avea o iarba prea deasă la răsărire, va exista concurență acerbă pentru nutrienți, iar rădăcina va fi slab dezvoltată. Fiecare sămânță va produce o plantă, în scurt timp, după primele tunderi, fiecare plantă va face 5-10 frați (tulpinițe) și fiecare frate va avea câteva frunze. 


Încorporarea semințelor prin greblare nu e suficientă ca să creați patul germinativ corect. Sămânța de gazon ar trebui să fie la 1-1.5 cm în sol ca să aibe condițiile potrivite pentru germinare. O simplă greblare și eventuală tăvălugire nu e suficientă! O singură irigare e suficientă ca semințele să revină la suprafață, ce să mai vorbim de o ploaie ceva mai abundentă… semințele vor pluti și se vor aduna, răsărirea gazonului va fi în smocuri. 


Pe lângă asta, vă reamintim că utilizarea de erbicide totale nu înlătură buruiana care va răsări din semințele existente în sol. Odată cu prima irigare începe o luptă între semințele de gazon și cele de buruiană! Care credeți că vor răsări primele? Cele de la suprafață sau fracția de semințe de buruiană care e la 1-2 cm în sol? Asta ar trebui să vă dea de gândit. Dacă doriți ca efortul depus până acum să aibe rezultate maxime distribuirea unui strat 1-2 cm de nisip amestecat cu compost (substrat de grădină) sau pământ este imperativ de făcut. 


Distribuirea semințelor de gazon și a îngrășământului


Gazonul va răsări la fel de uniform pe cât de uniformă a fost distribuirea semințelor iar dezvoltarea lui e dată de cât de uniform ați distribuit îngrășământul solid.


Distribuirea uniformă a semințelor și a îngrășământului o puteți obține dacă împărțiți cantitatea necesară de seminte în două-patru părți și cu fiecare parte să faceți o trecere completă pe întreaga suprafață. Intercalați treceri pe lungime cu treceri pe lățime. La fel procedați și cu îngrășământul  (PROSTART, BIOSTART P, Seedstart). 


Dacă utilizați un distribuitor de semințe și îngrășăminte, setați-l pe o treaptă mai mică, faceți o trecere pe toată suprafața și măriți treapta dacă e cazul. 


Mai bine faceți mai multe treceri , 3-4-5 decât să distribuiți prea multe semințe dintr-o trecere. 


NU greblați semințele și îngrășământul! După distribuirea semințelor și îngrășământului tăvălugiți. 
Crearea patului germinativ corect. Acoperirea semințelor și îngrășământului


Acoperirea semințelor de gazon va crea patul germinativ optim: protejează semințele să nu fie spălate de jetul aspersoarelor sau de ploi torențiale, ține umezeala și produce mediul propice pentru germinare. Un strat de 1-1.5 cm ideal, maxim 2 cm peste semințe. 


În imaginea de mai jos, zona mai verde cu răsărire mai bună a avut aplicat compost și nisip peste semințe.
Ce poți folosi ca să acoperi semințele și cantitatea necesară de material


Poți folosi pământ nisipos de la balastieră sau nisip spălat (cu granulație de 0-2 mm), ideal amestecat cu compost sau pământ.  Nu folosiți doar compost/ substrat de grădină, acestea când irigați se umflă și contactul cu sămânța e precar, însă utilizarea și de nisip dă greutate și contactul cu sămânța e foarte bun. 


Raportul de pământ nisipos : compost să fie de aproximativ 5:1 în volum. Poți folosi și nisip de construcții de la balastiere cu granulație de 0-2 mm în loc de pământ nisipos. Găsești nisip la sac la magazinele de bricolaj însă costul e mai ridicat decât al nisipului de la balastieră. 


Amestecul îl poți face  în roabă, betonieră sau presară substratul și apoi nisipul. 


Pentru un strat de 1 cm pe 100 mp ai nevoie de 1 mc de material. 


Distribuirea se face simplu, aruncând cu lopata sau mașina de distribuit top-dressing. 


Alte acțiuni în această etapă 


După distribuirea top-dressing-ului și tăvălugire poți aplica erbicidul preemergent în cazul în care semințele de gazon permit asta. Acesta împiedică răsărirea buruienilor, însa nu afecteaza gazonul.  


Dacă semănarea are loc în iunie, iulie aplicați și un fungicid preventiv împotriva căderii plantelor (pythium). De exemplu Previcur Energy 10 ml/ 100 mp cu 7-10 l apă. 


După distribuirea acestora puteți iriga imediat. 


Alte articole utile și pași de urmat:


Planul pentru însămânțarea gazonului primăvara. Alege momentul potrivit!

Alege semințe de gazon potrivite pentru tine și curtea ta

Îndepărtarea vegetației și prelucrarea solului pentru însămânțarea gazonului sau montaj gazon rulou

Umplutură și ridicarea nivelului solului din curte la însămânțarea gazonului sau montaj gazon rulou

Îmbunătățirea solului cu nisip și/sau materie organică

Tăvălugirea, tasarea, nivelarea solului

Irigarea după însămânțarea gazonului

Ce înseamnă îngrijirea gazonului? Tunderea, irigarea, fertilizarea și scarificarea gazonului.

Produse recomandate

ingrasamant-gazon-semanare-suprainsamantare-biostart-p | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

BioStart P

O varianta ceva mai eficientă decât Pro Start, conține pe lângă macronutrienți și acizi humici. Se aplică lângă semințe în ziua semănării /supraînsămânțării. Asigură nutrienții necesari pentru primele etape de dezvoltare de la încolțire până la primele tunderi. NU semănați fără a utiliza îngrășământ! Plantele se vor dezvolta încet și gazonul va fi cuprins de buruieni sau slab dezvoltat să facă față caniculei sau înghețului.

69.00 RON

219.00 RON

ingrasamant-gazon-semanare-gazon-pro-start | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Pro Start

Se aplică lângă semințe în ziua semănării /supraînsămânțării. Asigură nutrienții necesari pentru primele etape de dezvoltare de la încolțire până la primele una-două tunderi. NU semănați fără să utilizați îngrășământ! Plantele se vor dezvolta încet și gazonul va fi cuprins de buruieni sau slab dezvoltat să facă față caniculei sau înghețului.

89.90 RON

seminte de gazon safari play ls | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Safari Play LS

Este recomandarea noastră când dorești un gazon deosebit și totodată ușor de întreținut. Formează rapid un gazon foarte des, închis la culoare, plăcut la atingere și rezistent la trafic. Safari Play LS este alegerea ideală pentru curți mici mai umbrite sau curți mari însorite cu trafic. Unde irigatul e problematic sau solul slab Safari Play LS face față cu brio. Capacitate de autoregenerare prin răspândire laterală Lateral Spread - LS. SOD QUALITY - fără semințe de buruiană.

529.00 RON

269.00 RON

seminte-gazon-sport-premium | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Gazon Sport Premium

Semințe Gazon Sport Premium: formeză rapid un gazon extrem de des, cu foliaj fin, mătăsos, rezistent la trafic care își păstrează culoarea verde pe tot parcursul anului. Alege semințe Gazon Sport Premium pentru curți însorite sau semiumbrite! Excelent și pentru soluri grele, argiloase. Are nevoie de o irigare la 5-7 zile pe perioada caniculei! Regenerare prin rizomi!

49.00 RON

239.00 RON

distribuitor-ingrasaminte-seminte-gazon | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Distribuitor îngrășăminte și semințe gazon manual 1.5 L

Distribuie întotdeauna uniform îngrășămintele în peluza ta. Omogenitatea culorii și uniformitatea creșterii peluzei e direct proporțională cu uniformitatea distribuirii îngrășămintelor. Un accesoriu care nu ar trebui să îți lipsească.

Videoclipuri recomandate

Toți pașii pentru semănanrea gazonului

Respectați toți pașii, nu vă bazați pe noroc, e munca dvs

Vezi videoclip
SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru articole exclusive. Fără spam, promitem!

CONȚINUTUL NU ESTE DISPONIBIL PENTRU IMPRIMARE...