Sfaturi tehnice /
Însămânțare gazon
/
Tăvălugirea, tasarea, nivelarea solului la însămânțarea gazonului sau montaj gazon rulou

Tăvălugirea, tasarea, nivelarea solului la însămânțarea gazonului sau montaj gazon rulou

Procedează corect ca suprafața să își păstreze planeitatea după însămânțarea gazonului sau montaj gazon rulou.

Alin Vancea

Alin Vancea

3 minute de citit

Publicat în 20.12.2023 la 11:14

Actualizat în 15.01.2024 la 05:52

Tavalugirea solului inainte de semanare


Înainte de însămânțare sau montarea de gazon rulou să tasați bine solul. Dacă nu tasați foarte bine acum în 3-4 luni veți avea diferențe de nivel și de 5 cm care sunt mai greu de corectat !


Folosiți tăvălug de 80-100 kg sau un europalet cu care treceți de mai multe ori. Ajută mult dacă irigați bine, ca o ploaie bună. Inevitabil solul se va mai lăsa după câteva luni, dar cel puțin se va lăsa uniform în toată curtea. Micile depresiuni care pot apărea se remediază ușor prin top-dressing.






O bună tasare a solului se realizează când solul e revăn, e ușor umed. 

După prelucrarea solului și nivelare vă recomandăm să irigați suprafața. Această irigare va umezi în profunzime solul și ajută la tasare. A doua zi după ce se zvântă solul intrați din nou cu tăvălugul sau un europalet și mai tasați/ nivelați. În zonele unde vedeți că băltește apa prin greblare nivelați sau completați cu pamânt/ nisip. 


Odată cu această irigare veți verifica și dacă sistemul de irigat fie el automat fie cu aspersoare mobile irigă în mod egal suprafața. 


Un bun reper pe care îl puteți lua ca să vă decideți dacă solul e suficient de tasat e să apăsați puternic cu talpa, urma care se formează nu ar trebui să fie mai adâncă de câțiva milimetrii. În orice caz nu folosiți plăci compactoare pentru tasarea solului. 


Testul cu caserole 


Această verificare este foarte importantă fie că însămânțați gazonul fie că montați gazon rulou!


Desigur și pe viitor când veți iriga gazonul uniformitatea distribuirii apei în peluză e foarte importantă, de aceea, acum e un momnent bun să o verificați și să vă păstrați acest obicei de a verifica irigarea la finalul primăverii. Verificarea distribuirii apei în peluză nu se face prin observație cu ochiul și nici din calcule!


Un test atât de ușor de realizat însă impactul lui e dramatic! Schimări excepționale, în sens pozitiv se vor petrece în peluză și orice ar putea afecta gazonul: boli, viermi, buruiană, mușchi, băltiri și compactare, neuniformitatea culorii peluzei și multe, multe altele au mult mai mici șanse să apară sau efectele sunt mult reduse odată ce faci acest test. 


Acest test, făcut corect îți ”va spune” zonele unde aspersoarele nu irigă suficient sau irigă prea mult față de alte zone.


Cum procedăm 


Pentru test poți folosi orice caserolă transparentă care are pereții perpendiculari pe bază (gura este egală cu baza), nu are importanță mărimea ei sau forma, că e pătrată sau rotundă. Încearcă să folosești 3-4 caserole pentru 100 mp care le vei muta în funcție de zona care o verifici. 


Porniți o zonă de irigare pentru 5-10 minute, cât să se adune în caserolă o cantitate suficientă să o puteți măsura, cam 5-8 mm de apă e suficient. Măsurați cu un liniar, cu precizie, câtă apă s-a adunat în caserole. Preferabil faceți o schiță pe o foaie de hârtie. Porniți o altă zonă de irigare, probabil și aceasta va iriga o parte din suprafața irigată anterior. Prin diferență calculați câtă apă s-a administrat cu această a doua irigare. 


La finalul acestui test veți ști câtă apă administrează fiecare aspersor, zonă de irigat. Modificați unghiul jetului, raza (înălțimea), eventul duza ca la finalul irigării întreaga suprafața din curte să primească aceeași cantitate de apă, adică în caserole să avem aceeași înălțime, care în milimetrii corespunde cu L/mp.


Rețineți: 

1. Caserolele utilizate să aibe gura egală cu baza (pereții să fie perpendiculari pe bază, alte aspecte nu conteaza ca mărime, formă, etc).

2. Măsurăm apa adunată pe înălțime, ca și coloană de apă. Măsurăm milimetrii nu mililitrii. Fiecare milimetru de înălțime înseamnă 1 L de apă/mp. 

Utilizați 2-4 caserole pentru 100 mp amplasate aleator. Mutați caserolele pe măsură ce faceți verificarea.



Alte articole utile și pași de urmat:


Planul pentru însămânțarea gazonului primăvara. Alege momentul potrivit!

Alege semințe de gazon potrivite pentru tine și curtea ta

Îndepărtarea vegetației și prelucrarea solului pentru însămânțarea gazonului sau montaj gazon rulou

Umplutură și ridicarea nivelului solului din curte la însămânțarea gazonului sau montaj gazon rulou

Îmbunătățirea solului cu nisip și/sau materie organică

Distribuirea semințelor, îngrășământului și crearea patului germinativ optim

Irigarea după însămânțarea gazonului

Ce înseamnă îngrijirea gazonului? Tunderea, irigarea, fertilizarea și scarificarea gazonului.

SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru articole exclusive. Fără spam, promitem!

CONȚINUTUL NU ESTE DISPONIBIL PENTRU IMPRIMARE...