Sfaturi tehnice /
Însămânțare gazon
/
Îmbunătățirea solului cu nisip și/sau materie organică

Îmbunătățirea solului cu nisip și/sau materie organică

Pentru un gazon frumos pe tot parcursul anului e nevoie de un sol care se drenează bine, mai ales la curțile umbrite.

curți cu trafic
curți umbrite
nisip pentru gazon
îmbunătățire drenaj
Alin Vancea

Alin Vancea

4 minute de citit

Publicat în 14.02.2022 la 10:19

Actualizat în 22.12.2023 la 12:51

Îmbunătățirea solurilor grele, argiloase 


Solul argilos nu e chiar atât de problematic pe cât se crede însă, totuși e bine atunci când pregătești solul din curte pentru însămânțarea gazonului sau montaj de gazon rulou să încorporezi nisip de construcții în sol.  


Ce beneficii aduce încorporarea de nisip? 


Încorporarea de nisip îmbunătățește substanțial textura și structura solului și creează condiții propice gazonului. În special drenajul se va îmbunătăți, vom crea în sol un raport optim între micro și macroporozități, un sol mai aerat, care rezistă mai bine compactării. Zonele umbrite din peluză vor avea condiții mai bune, reducem semnificativ apariția bolilor și mușchiului în aceste zone. 


Așternerea unui strat de nisip de 5 cm și apoi amestecat cu primii 5-7 cm din pământul existent creează condiții perfecte pentru înrădăcinarea gazonului fie dacă ai ales să însămânțezi gazonul sau să montezi gazon rulou, acesta se va dezvolta rapid, va înfrăți, îndesirea foliajului e accerelartă și astfel suprimă buruienile în mod natural. 


Solurile grele, argiloase se încălzesc mai greu însă nisipul se încălzește mult mai ușor și sămânța de gazon va germina mai rapid. Cu cât germinează mai rapid sămânța de gazon cu atât mai repede gazonul nostru va acoperi solul, și nu doar că ne vom bucura de gazonul nostru des și verde dar va crea concurență buruienii. 


Solul argilos reține apa și nutrienții,  iar nisipul ajuta la drenaj și previne compactarea. 

În ce cazuri ar fi bine să recurgem la îmbunătățirea substratului? 


De regulă în curțile mai mici, sub 150 mp, gazonul pe unele porțiuni va fi scăldat de soare doar câteva ore. Pe perioada primăverii și a iernii, după perioade ploioase coroborate cu temperaturi mici, deci evapotranspirație redusă, solul, va rămâne pentru mult timp saturat cu apă, și, asta nu e deloc pe placul gazonului. 


Ca plantele noastre de iarbă de gazon să prospere în zonele umbrite, solul ar trebui să aibe un drenaj bun ca în 1-2 zile după ploi să se zvinte. Solul, conține porozități care fie conțin aer fie apă. Rădăcina plantelor și microorganismele din sol cu care aceasta e în simbioză au nevoie de aer, iar aerul nu va pătrunde într-un sol saturat cu apă! 


Mulți au probleme în zonele umbrite ale peluzei iar utilizarea unor specii de iarbă care rezistă la umbră nu va rezolva situația! Inclusiv aceste specii de iarbă prosperă doar dacă solul are un drenaj bun! 


Un alt caz în care ar fi bine să îmbunătățiți substratul cu nisip, e dacă solul existent în curte nu e solul nativ, cel agricol, existent înainte ca zona să fie transformată în zonă rezidențială. De multe ori, pământul adus ca umplutură provine din săpături de fundații, sărac și argilos. 


În cazul curților mari, unde ar fi costisitor să faceți acest lucru pe întreaga suprafață totuși cel puțin în zonele umbrite ar fi bine să îmbunătățiți substratul. 


Care ar fi cantitatea de nisip, ce fel de nisip și cum îl încorporăm? 


Ideal ar fi ca solul  pentru viitoare peluză să fie un amestec de pamant argilos - nisip, în proporție de 30-70%.  Dar este de ajuns și 50-50%.

Pentru a avea un raport 30-70 este nevoie de 10 cm nisip încorporați cu primii  5 cm de sol - adică 10 mc nisip/100 mp. 


Pentru raportul de 50-50% este nevoie de 5 cm de nisip încorporați cu primii 5 cm de sol - adică 5 mc  nisip/100 mp. 



Un strat de minim 5 cm așezat peste solul nivelat în prealabil e cantitatea necesară pentru a îmbunătăți substratul. Amestecați cu motosapa nisipul cu solul existent din primii 5 cm, apoi nivelați și tasați bine cu un tăvălug sau europalet. 


E foarte important să așterneți cel puțin 5 cm pentru a îmbunătăți substratul! Un strat de 2-3 cm nu va îmbunătăți nimic. 


Pentru fiecare centimetru de nisip așternut pe 100 mp aveți nevoie de 1 mc de nisip. De exemplu pentru o curte de 150 mp, ca să așterneți 5 cm de nisip aveți nevoie de: 150 mp x 0,05 m = 7.5 mc de nisip. De regulă nisipul se vinde la tonă, 1 mc de nisip are aprox 1.6 tone. O tonă de nisip costă între 40-65 lei. Priviți ca și o investiție nu ca și o cheltuială! 


Ideal ar fi ca nisipul să aibe granulația 0-2, adică particulele să aibe dimensiunea între 0 și 2 mm. În unele zone din tară probabi veți găsi doar 0-3 sau doar 0-4, sunt bune și acestea. După încorporare, nivelare cu grebla pietricele se îndepărtează ușor. 


Alte variante pentru îmbunătățirea substratului 


O altă variantă pe care o puteți alege e să încorporați materie organică în sol, care poate proveni din turbă neagră sau compost însă costul acestora e destul de ridicat. În moment ce îmbunătățiți cu nisip și ulterior îngrijiți corect gazonul prin irigare și fertilizarea conrespunzătoare (de 4 ori pe an cu îngrășăminte solide), gazonul va remedia solul. 


Gazonul hrănit corespunzător va produce foarte multă masă radiculară (rădăcină) care are o viață relativ scurtă și e mereu înlocuită. Rădăcina moartă va fi descompunsă de microorganismele din sol și astfel mărim procentul de materie organică din sol.


Alte articole utile și pași de urmat:


Planul pentru însămânțarea gazonului primăvara. Alege momentul potrivit!

Alege semințe de gazon potrivite pentru tine și curtea ta

Îndepărtarea vegetației și prelucrarea solului pentru însămânțarea gazonului sau montaj gazon rulou

Umplutură și ridicarea nivelului solului din curte la însămânțarea gazonului sau montaj gazon rulou

Tăvălugirea, tasarea, nivelarea solului

Distribuirea semințelor, îngrășământului și crearea patului germinativ optim

Irigarea după însămânțarea gazonului

Ce înseamnă îngrijirea gazonului? Tunderea, irigarea, fertilizarea și scarificarea gazonului.

Produse recomandate

ingrasamant-gazon-semanare-gazon-pro-start | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Pro Start

Se aplică lângă semințe în ziua semănării /supraînsămânțării. Asigură nutrienții necesari pentru primele etape de dezvoltare de la încolțire până la primele una-două tunderi. NU semănați fără să utilizați îngrășământ! Plantele se vor dezvolta încet și gazonul va fi cuprins de buruieni sau slab dezvoltat să facă față caniculei sau înghețului.

89.90 RON

ingrasamant-gazon-semanare-suprainsamantare-biostart-p | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

BioStart P

O varianta ceva mai eficientă decât Pro Start, conține pe lângă macronutrienți și acizi humici. Se aplică lângă semințe în ziua semănării /supraînsămânțării. Asigură nutrienții necesari pentru primele etape de dezvoltare de la încolțire până la primele tunderi. NU semănați fără a utiliza îngrășământ! Plantele se vor dezvolta încet și gazonul va fi cuprins de buruieni sau slab dezvoltat să facă față caniculei sau înghețului.

69.00 RON

219.00 RON

Videoclipuri recomandate

Tipuri de sol pentru gazon

Ce îți recomandăm noi să folosești ca umplutură sau pentru încorporarea în solul existent pentru un drenaj mai bun

Vezi videoclip
SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru articole exclusive. Fără spam, promitem!

CONȚINUTUL NU ESTE DISPONIBIL PENTRU IMPRIMARE...