Sfaturi tehnice /
Însămânțare gazon
/
Irigarea gazonului după semănare. Sistem de irigat automat si aspersoare mobile.

Irigarea gazonului după semănare. Sistem de irigat automat si aspersoare mobile.

Cum e nevoie să irigi gazonul pentru o germinare cât mai bună?

irigarea gazonului dupa semanare
primele tunderi dupa semanare
Alin Vancea

Alin Vancea

6 minute de citit

Publicat în 14.02.2022 la 10:40

Actualizat în 15.01.2024 la 09:53


Înainte de toate la semănarea gazonului dacă nu aveți sistem de irigare automat vă rugăm să utilizați un aspersor mobil. Nu irigați din mână cu furtunul! Irigatul din mână consumă timp și nu veți reuși să irigați uniform.

PRO TIP: TESTEAZă funcționarea corectă a sistemului de irigat înainte de semănare sau așezarea gazonului rulou, dar și în fiecare primăvară. Mai jos găsești pașii cum verifici cât de uniform distribuie sistemul de irigat apa și cât timp trebuie să irigi fiecare zonă.

Udarea dupa însămânțare se împarte în 3 perioade, care le detaliem pe scurt, însă în articol aveți prezentate mai detaliat.  

i) irigarea până sămânța germinează - de la însămânțare până se văd primele plante, de regulă primele 7-15 zile după însămânțare. În acest interval e important să menții solul saturat cu apă dar fără băltiri. Irigări dese și scurte începând cu ora 9-10 dimineața până dupămasa la ora 15-17. Ca și reper dacă sunt 24C ziua, probabil 5-6 irigări ar fi bine de făcut.

ii) irigarea când plantulele au 4-5 cm, rădăcina este proeminentă și deja gazonul își poate procura apa de la adâncime. Vom rări irigarea dar creștem timpul per irigare. Dorim să umezim bine solul în profunzime și păstram cât mai mult timp foliajul zvântat. Ca reper dacă sunt ziua 24C, o irigare dimineața devreme de 4-5 L/mp e suficientă.

iii) irigarea gazonului când ne apropiem de primul tuns, iarba are 7-9 cm– are deja o rădăcină pe care dorim să o formăm cât mai adânc în sol cu udări rare și abundente, lăsând solul să se zvinte bine între irigări.

Uniformitatea distriburii apei e foarte importantă, de aceea înainte de a face însămânțarea sau supraînsămânțarea ar fi bine să verificați sistemul de irigat.


Cea mai mare problemă care apare la semănare / răsărire este legată de apa și modul cum a fost administrată. 


Testul caserolei


Testul caserolei este cel mai simplu și eficient mod pentru a verifica uniformitatea udării unui gazon. Nu vă bazați pe ochi, pe calcule făcute pe hârtie.


Asezați caserole de plastic prin gazon și dați drumul la sistemul de irigat. Măsurați cât timp e nevoie sa meargă sistemul de irigat ca în caserole să se adune 10 mm (milimetrii NU mililitrii) de apă. Fiecare milimetru pe înălțime înseamnă 1 L/mp.


Nu contează mărimea caserolei (ovală, pătrata sau dreptunghiulară). Ce contează este ca gaura să fie la fel de mare ca baza, adică pereții să fie perpendiculari pe bază, pe cât posibil.



Fă ajustări la aspersoare, în funcție de rezultatele testului cu caserole: verifică și modifică unghiul, dispersia jetului (mai fin sau să fie sub forma de picatură), timpul pe diferite zone sau duza. Curăța filtrele, e posibil ca la prelucrarea solului să fi pătruns pământ la filtre, de asemenea în fiecare primăvară să cureți filtrele, mai ales dacă folosești apă din foraj propriu. 


Aceste verificări sunt foarte importante, deoarece semințele sau gazonul viitor trebuie să primească apă suficientă - nici prea multă, nici prea putină. 

Dacă știm în cât timp se adună, de exemplu, 10 L de apă/mp, atunci lucrurile sunt simple.


Irigarea după însămanțarea gazonului, pentru germinare


După distribuirea semintelor de gazon, a îngrășământului și a top-dressing-ului pentru a forma patul germinativ corect (LINK) vei iriga abundent, aproximativ 15-20 L apă/mp, pentru ca apa să pătrundă adânc în sol care mai apoi, prin capilaritate, va urca în sus către semințe. 


În următoarele zile până când iarba are 4-5 cm (2-3 degete), stabilim un nr de irigari cât la irigare sa nu băltească apa și între irigări solul să nu se zvinte, să își păstreze acea culoarea închisă de sol umed.


Orientativ un ghid pentru irigare în funcție de temperatură:


i) 25-28 de grade Celsius: vor fi nevoie de 4-5 irigari zilnice la orele 8.00,11.00,13.00,15.00 si eventual 17.00. Nu udați după ora 17.00! 

ii) 22-25 de grade Celsius: probabil 3 irigări sunt suficiente la orele 8.00,12.00, respectiv 15.00. 

iii) 17-22 de grade Celsius: cel mai probabil e nevoie doar de 2 udari, la 8.00 si 13.00. 

Ce cantitate de apă este recomandata pentru o irigare?


Aici depinde foarte mult de tipul solului. Solul nisipos nu reține apa, deci va avea nevoie de irigări mai dese acum la însămânțare. Pe de altă parte, solul argilos reține mai bine apa și va avea nevoie de mai putine irigări. În orice caz într-o zi nu e nevoie sa irigați cu mai mult de 3-5 L/mp.


La umbra va fi nevoie de mai puțina apă decât la soare. Irigă pe cât posibil la umbră mai puțin, altfel odată cu gazonul va apărea și mușchiul, râmele.


Udă la o irigare atât cât solul să se mențină umed până la irigarea următoare.


Evită băltirea apei! Mai bine udări mai dese și de durată mai scurtă, decât udări rare și lungi. 


În general, în primele 15 zile de la însămânțare este nevoie de: 

  • 6-7 L apa/mp/zi la temperaturi de peste 27 de grade Celsius
  • 4-6 L apa/mp/zi la temperaturi intre 22-25 de grade Celsius
  • 4 L apa/mp/zi la temperaturi intre 15-22 de grade Celsius


Irigarea după răsărire (iarba are 4-5 cm și rădăcina este deja formată) 


Odată germinate semințele și iarba crescută la 4-5 cm, poți începe să reduci numărul de irigări zilnice. De acum va trebui să irigi mai rar, probabil odată de zi dar cu o cantitate mai mare de apă.


Cel mai probabil, toamna și primavara este de ajuns să faci o singura irigare pe zi, însă vara va fi nevoie de două irigări, dimineața la 5-6 am și dupămasa în jurul orei 17.


Când iarba are 7-9 cm, o tundem pentru prima dată - atunci gazonul are rădăcina formată și poate extrage apa de la adâncime. Înainte de toate, ascute cuțitele mașinii de tuns, mai ales daca e noua. Regleaz-o pe treapta cea mai înaltă și măsoară firul de iarbă cu un liniar sau cu ruleta - înălțimea ideală pentru un gazon după tuns este de 5.5-6 cm. 


Scoate cateva fire de iarbă să vezi cât de mare e rădăcina! Până acolo trebuie sa ajungă apa la irigare. 


După prima tundere, poți uda gazonul mai rar, la 2-3 zile, după a doua tundere - la 3 zile, iar după asta de maxim 2 ori pe săptămână (dimineața, niciodată seara). 


Irigand rar și abundent invatam iarba să iși împingă rădăcinile în sol în cautarea apei, așa vom avea un gazon mult mai frumos în orice anotimp și prevenim apariția bolilor. 


Irigarea gazonului după tunsul 3-4 (după fertilizare)


Udă gazonul cu aproximativ atâția litri de apă/mp/săptămână câte grade e media temperaturii maxime în luna respectivă.


Exemplu: dacă temperatura medie e de 25 C, udă gazonul cu 25 L apă/mp/săpt împărțită în maxim 2 udări. De preferat este să nu irigi cu o cantitate mai mică de 10-12 L de apă/mp. 


Între irigări, solul trebuie să fie uscat la suprafață, să fie tare la apăsare.  


Ce facem in legatura cu ploaia?


Recomandarea noastra este să pui un pluviometru undeva în grădina și să verifici câtă apă s-a adunat în urma ploilor. Apoi să ajustezi irigarea, în funcție de cantitatea respectivă. 


Sfatul specialistului: În prognozele de pe aplicațiile meteo (ex vremea.ido.ro) sunt și informații despre cantitatea de apă (L/mp) care va ploua.


Sistemul de irigat automat sau cu aspersoare mobile 


Ai nevoie de un sistem de irigat automat pentru a obține un gazon frumos? NU. Pentru curtile de pana in 200 mp, care au latimi de peste 3 m, un aspersor mobil este suficient (link). Irigarea gazonului matur se va face de maxim 2 ori pe saptamana pe perioada verii si o data pe saptamana primavara si toamna.




Următorul articol recomandat: Primele tunderi, distribuirea de îngrășământ (link)

Alte articole utile și pași de urmat:


Planul pentru însămânțarea gazonului primăvara. Alege momentul potrivit!

Alege semințe de gazon potrivite pentru tine și curtea ta

Îndepărtarea vegetației și prelucrarea solului pentru însămânțarea gazonului sau montaj gazon rulou

Umplutură și ridicarea nivelului solului din curte la însămânțarea gazonului sau montaj gazon rulou

Îmbunătățirea solului cu nisip și/sau materie organică

Tăvălugirea, tasarea, nivelarea solului

Distribuirea semințelor, îngrășământului și crearea patului germinativ optim

Ce înseamnă îngrijirea gazonului? Tunderea, irigarea, fertilizarea și scarificarea gazonului.

Produse recomandate

ingrasamant-gazon-soil-life | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Îngrășământ gazon Soil Life

Îngrășământ pentru gazon SOIL LIFE, all season, echilibrat, pentru revitalizarea sau menținerea gazonului verde și des în orice anotimp. Îngrășământul SOIL LIFE redă gazonului vigurozitate, culoare și desime începând cu primele zile de la aplicare. Îngrășământ pentru gazon profesional cu inocul de bacterii și fungi benefici. Hrănește gradual, fortifică rădăcina și sistemul vascular al plantei fără creșteri accelerate.

99.90 RON

389.00 RON

ingrasamant-gazon-perfect-life | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Perfect Life

Îngrășământ gazon cu eliberare lentă PERFECT LIFE. Recuperare rapidă a culorii și desimii sau ca îngrășământ pentru întreținerea peluzelor tip ”sport” în lunile martie, început de mai, august și sfârșit de septembrie. Îngrășământ gazon cu efect rapid de îndesire și înverzire fără creșteri accelerate. Inoculat cu micorize, materie organică nobilă, acizi humici și microelemente. Furnizează nutrienți pt 8-10 săptămâni.

364.00 RON

69.00 RON

ingrasamant-gazon-profesional-mini-spring-and-summer | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Zeotech Spring and Summer

Îngrășământ gazon microgranulat care asigură un gazon cu aspect deosebit pentru o perioadă de 10-12 săptămâni. Îl recomandam în orice perioadă a anului. Fertilizant microganular care se distribuie foarte uniform rezultând un gazon cu culoare, desime și creștere uniformă fără creștere accelerată pe înălțime.

349.00 RON

Videoclipuri recomandate

Irigarea gazonului după 4-5 tunderi

Un aspect foarte important de cele mai multe ori făcut greșit. Câte minute irigăm gazonul?

Vezi videoclip

Irigarea gazonului după semănare

Cum am irigat gazonul pentru o germinare rapida, uniforma?

Vezi videoclip

Prima tundere și cum irigăm în continuare.

Când realizăm prima tundere, la ce înălțime tundem, aplicarea de îngrășăminte pentru susținerea creșterii și îndesării gazonului

Vezi videoclip
SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru articole exclusive. Fără spam, promitem!

CONȚINUTUL NU ESTE DISPONIBIL PENTRU IMPRIMARE...