Sfaturi tehnice /
Însămânțare gazon
/
Însămânțare gazon primăvara

Însămânțare gazon primăvara

În cât timp răsare gazonul? Care e perioada optimă pentru însămânțarea gazonului primăvara?

semintegazon.ro
semănare gazon
însămânțare gazon primăvara
Alin Vancea

Alin Vancea

5 minute de citit

Publicat în 03.12.2023 la 13:09

Actualizat în 14.02.2024 la 12:13

Alegerea momentului potrivit pentru însămânțarea gazonului primăvara depinde în mod crucial de temperatura solului. Zonele însorite se vor încălzi mai repede, în timp ce în zonele umbrite, solul va acumula căldură mai lent.


Sămânța de gazon are nevoie de o temperatură în sol de peste 10C pentru a germina într-un timp rezonabil. Dacă vei semăna gazonul prea repede e posibil ca înghețurile târzii să afecteze germenii sau plantele tinere. 


Cel mai simplu mod de a verifica e să folosești un termometru de bucătărie (de friptură) sau chiar și un termometru de cameră pus pe sol cu fața în jos poate fi suficient. De regulă peluzele care mare parte din zi sunt însorite se pot semăna după 15-20 martie, iar cu zonele mai umbrite ar fi bine să aștepți până după 1-15 aprilie, atunci soarele e mai sus pe cer și razele ajung pe o suprafață mai mare din curte. 


În cât timp răsare gazonul? 


De exemplu, primăvara, când solul este încă rece, semințele au nevoie 20-25 de zile pentru a răsări în luna martie.


Odată însă cu creșterea temperaturilor, durata de germinare scade treptat: 10-15 zile în aprilie, 7-10 zile în mai, 4-7 zile în iunie-august, 5-7 zile în septembrie, și 7-10 zile în octombrie.


Când ar fi cel mai bun moment pentru însămânțarea gazonului primăvara? 


Cea mai porpice perioadă pentru însămânțarea gazonului primăvara e cuprinsă între 1-15 aprilie și până la început de iunie. Această fereastră are condițiile propice fiind mai scurt răstimpul de la împrăștierea semințelor de gazon până la primele două tunderi. Însă până veți împrăștia efectiv semințele puteți pregăti solul, achiziționa semințele și îngrășământul.


Instantanee cu gazonul la 13 zile de la însămânțare, 20 zile și 43 de zile
În ce situații e indicat să însămânțezi gazonul primăvara devreme? 


Sunt anumite situații când totuși e mai bine să însămânțezi gazonul în martie decât să o lași pe aprilie sau mai, de exemplu dacă suprafața de însămânțat e mare și nu ai sistem de irigat, sau nu ai posibilitatea de a iriga suficient de des, de 2-4 ori pe timpul zilei dacă sunt în jur de 18-20 C, acestea fiind temperaturi întâlnite pe la jumătatea lunii aprilie.


Menținerea umidității în jurul seminței e determinantă pentru o răsărire rapidă, altfel semințele de buruiană care au nevoie de mai puțină apă sau mai puțin timp să germineze vor năpădi gazonul, nu trebuie să te sperii nici de asta, după ce gazonul e tuns de 2-3 ori poți interveni cu erbicid selectiv. 


Nu e nevoie să îți asumi riscuri! 


Dacă însămânțarea gazonului primăvara va avea loc în 10 martie sau în 10 aprilie la finalul lunii aprilie gazonul rezultat va avea același stadiu de dezvoltare, deci nu îți asuma riscuri. Totuși te poți pregăti până atunci: achiziționează sămânța de gazon, îngrășământul, poți prelucra solul și multe altele. Aici ai un ghid complet pentru însămânțarea gazonului pe care ar fi bine să îl studiezi ca să îți faci un plan.Riscuri dacă însămânțezi gazonul primăvara devreme înainte de 1 aprilie 


Un risc e buruiana, odată ce vei începe să irigi ca semințele de gazon să germineze la fel vei ajuta și sămânța de buruiană să germineze iar unele buruieni germinează și se dezvoltă mai rapid decât gazonul, acesta va rămâne în urmă și te vei trezi cu foarte multă buruiană care se va putea elimina după ce gazonul e tuns de 2-3 ori.


Urmând ghidul nostru pentru însămânțarea gazonului care îl găsești la finalul acestui articol vei avea acolo toate detaliile cum să procedezi corect ca buruiana să nu fie o problemă!  


La însămânțarea gazonului primăvara prea devreme, neavând temperatura potrivită în sol și astfel durata de germinație fiind lungă nu vei avea decât mai mult timp bătăia de cap să ai grijă de semințe: să menții solul mereu umed, să ai grijă nu scape cățelul sau copii, dar dacă nu ai sistem de irigat automat sau nu ai posibilitatea să irigi gazonul de 2-3 ori pe zi în luna aprilie atunci mai bine ar fi să însămânțezi în la jumătatea lunii martie.


Un alt risc ar fi că în răstimpul lung de la semănare până la germinare și formarea rădăcinii primare, care în martie poate fi de 20-25 zile poate există riscul unor precipitații foarte abundente care vor ”spăla” sămânța, mai ales dacă nu ai acoperit-o suficient de bine la semănare, nu cu grebla ci așa cum apare în ghidul nostru pentru însămânțarea gazonului.


Precipitațiile prea abundente și pierderea prin evaporare a unei mici cantități de apă  fac ca solul să fie saturat de apă prea mult timp inclusiv cazul foarte nedorit al băltirii apei va face ca sămânța să rămână fără oxigen. 


Fii precaut: 


Urmărește prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni (de exemplu, pe vremea.ido.ro) pentru a te asigura că vremea va fi favorabilă semănării gazonului tău. Acolo ai și prognoza pentru cantitatea de precipitații L/ mp. Mai ales dacă nu ai sistem de irigat automat ar fi bine să te folosești de ploi! 


Urmează ghidul nostru pentru însămânțarea gazonului primăvara ca în cel mai scurt timp cu minim de efort să ai și tu peluza ta!

Semănarea gazonului nu se rezumă să avem un gazon răsărit ci să creăm condițiile potrivite ca gazonul să prospere în curtea noastră în toate anotimpurile și în anii viitori!


Alocă suficient timp să te informezi


Nu lăsa să îți scape anumiți pași care trebuiesc făcuți, însămânțarea gazonului necesită muncă și ar fi păcat ca anumite detalii să îți zădărnicească munca, și, până la urmă tot ceea ce facem acum nu e doar să răsară gazonul ci să creăm condiții în care gazonul răsărit să prospere, să fie verde și des în toate anotipurile cu minim de intervenții din partea noastră. 


Semințe de gazon din soiuri de elită care vor produce un gazon des capabil să suprime natural buruiana, care să necesite un aport mic de apă, practic o irigare pe caniculă vara va fi suficientă (semințe gazon sport: Sport Premium sau Royal Sport) sau o irigare la 15 zile (semințe gazon universal profesional: Safari Play LS sau Royal Blue) va fi suficientă!


Alege inteligent! Utilizând semințe de gazon care provin de la producători de semințe care pun un deosebit accent pe selecție, care poate vor costa cu aproximativ 50-80 lei/ 100 mp mai mult decât semințe din soiuri mai vechi, cu genetică mai slabă însă avantajele sunt nenumărate pe viitor. Au sistemul radicular mult mai puternic, necesită mai puțin îngrășământ pentru a se menține verzi pe întreg parcursul anului și mult mai rezistente la boli și temperaturi extreme, pe lângă asta permit tunderea cu mulcire și dacă curtea ta e peste 300 mp vei economisi enorm de mult timp!


Alte articole utile și pași de urmat:


Planul pentru însămânțarea gazonului primăvara. Alege momentul potrivit!

Alege semințe de gazon potrivite pentru tine și curtea ta

Îndepărtarea vegetației și prelucrarea solului pentru însămânțarea gazonului sau montaj gazon rulou

Umplutură și ridicarea nivelului solului din curte la însămânțarea gazonului sau montaj gazon rulou

Îmbunătățirea solului cu nisip și/sau materie organică

Tăvălugirea, tasarea, nivelarea solului

Distribuirea semințelor, îngrășământului și crearea patului germinativ optim

Irigarea după însămânțarea gazonului

Ce înseamnă îngrijirea gazonului? Tunderea, irigarea, fertilizarea și scarificarea gazonului.Gazon profesional universal Safari Play LS - amestec de semințe de iarbă din soiuri de elită din SUA. Conține 90% semințe din specia festuca arundinacea, fantastică pentru reziliența ei, mai mult soiurile de top din acest amestec au un foliaj cu mult mai fin decât alte soirui de festuca arundinacea.
Ai iarbă? Să fie verde!

Produse recomandate

seminte de gazon safari play ls | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Safari Play LS

Este recomandarea noastră când dorești un gazon deosebit și totodată ușor de întreținut. Formează rapid un gazon foarte des, închis la culoare, plăcut la atingere și rezistent la trafic. Safari Play LS este alegerea ideală pentru curți mici mai umbrite sau curți mari însorite cu trafic. Unde irigatul e problematic sau solul slab Safari Play LS face față cu brio. Capacitate de autoregenerare prin răspândire laterală Lateral Spread - LS. SOD QUALITY - fără semințe de buruiană.

529.00 RON

269.00 RON

seminte-gazon-soare-seceta-royal-blue | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Semințe gazon Royal Blue

Gazon Royal Blue - semințe gazon super des pentru curți însorite sau parțial umbrite. Semănare gazon rezistent la trafic. Gazon Royal Blue gazon rustic verde închis care o menține 12 luni pe an. Întreținere gazon scăzută. Gazon secetă Royal Blue necesită o irigare la 10-15 zile vara. Pământ gazon slab sau argilos alege seminte gazon Royal Blue! Gazon Royal Blue - Sod Quality (0% poa annua).

499.00 RON

63.00 RON

ingrasamant-gazon-semanare-suprainsamantare-biostart-p | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

BioStart P

O varianta ceva mai eficientă decât Pro Start, conține pe lângă macronutrienți și acizi humici. Se aplică lângă semințe în ziua semănării /supraînsămânțării. Asigură nutrienții necesari pentru primele etape de dezvoltare de la încolțire până la primele tunderi. NU semănați fără a utiliza îngrășământ! Plantele se vor dezvolta încet și gazonul va fi cuprins de buruieni sau slab dezvoltat să facă față caniculei sau înghețului.

69.00 RON

219.00 RON

ingrasamant-gazon-semanare-gazon-pro-start | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Pro Start

Se aplică lângă semințe în ziua semănării /supraînsămânțării. Asigură nutrienții necesari pentru primele etape de dezvoltare de la încolțire până la primele una-două tunderi. NU semănați fără să utilizați îngrășământ! Plantele se vor dezvolta încet și gazonul va fi cuprins de buruieni sau slab dezvoltat să facă față caniculei sau înghețului.

89.90 RON

seminte-gazon-sport-profesionale-royal-sport | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Royal Sport

Semințe gazon ROYAL SPORT cu o serie de atribute remarcabile care îi va mulțumi și pe cei mai pretențioși. Gazon sport cu soiuri de top de lolium perene din SUA, SOD QUALITY (zero semințe poa annua). Special conceput pentru germinare rapidă, mai rezistent și tolerant la umbră, perfect pentru gazonul expus atât la soare, cât și la umbră. Culoare verde foarte închisă.

629.00 RON

75.00 RON

seminte-gazon-sport-premium | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Gazon Sport Premium

Semințe Gazon Sport Premium: formeză rapid un gazon extrem de des, cu foliaj fin, mătăsos, rezistent la trafic care își păstrează culoarea verde pe tot parcursul anului. Alege semințe Gazon Sport Premium pentru curți însorite sau semiumbrite! Excelent și pentru soluri grele, argiloase. Are nevoie de o irigare la 5-7 zile pe perioada caniculei! Regenerare prin rizomi!

49.00 RON

239.00 RON

SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru articole exclusive. Fără spam, promitem!

CONȚINUTUL NU ESTE DISPONIBIL PENTRU IMPRIMARE...