Sfaturi tehnice /
Însămânțare gazon
/
Semănarea gazonului - Ghid complet pe scurt

Semănarea gazonului - Ghid complet pe scurt

Semănarea gazonului în 6 pași simplu de urmat însă rezultatele for fi peste așteptări

ghid însămânțare gazon
semănare gazon
semănarea gazonului

Semănarea gazonului


Pentru tine semănarea gazonului poate însemna prelucrarea solului, corectarea denivelărilor prin aducerea de umplutură, distribuirea de semințe și apoi irigarea. Dar noi suntem aici să-ți oferim planul corect pentru semănarea gazonului pentru un succes garantat.


Acest ghid pentru semănarea gazonului e simplu de urmat și te va ajuta să elimini multe greșeli frecvente care se fac la semănarea gazonului.

Parcurgeți pe îndelete ghidul și respectați toți pașii. Omiterea unor operații vă va îndepărta mult, foarte mult de la rezultatul sperat. 


Semănarea gazonului - obiective:


Ceea ce urmărești la semănarea gazonului este să creezi cele mai bune condiții pentru răsărirea semințelor și dezvoltarea rapidă plantelor ca ele să poată suprima natural buruiana. Acest lucru presupune:

  • să ai un sol omogen în primii 15 cm adâncime pe toată suprafața curților, nivelat și tasat, cu pante adecvate de la casă către gard și de la umbră către soare;
  • să maximizezi germinarea semințelor de gazon acoperindu-le cu un strat de 1 cm de pământ/nisip;
  • să distribui îngrășământ starter astfel încât plantele să se dezvolte cât mai rapid pentru ca gazonul tău să suprime natural buruienile;
  • să irigui uniform întreaga suprafață a curtii, astfel încât toate semințele de gazon să primească suficientă apă pentru a germina și a se dezvolta corespunzător. 


Urmând acest plan simplu pentru semănarea gazonului vei putea avea un gazon frumos și sănătos în curând. Nu ezita să ne contactezi pentru orice întrebări sau sfaturi suplimentare despre semănarea corectă a gazonului!

Perioada optimă pentru semănarea gazonului:


  • 1 aprilie - 1 iunie
  • 15 august -15 octombrie


Prima mare atenționare: nu așterneți umplutură peste vegetația existentă! Ea trebuie îndepărtată, solul nivelat și abia apoi se va așterne umplutura. Stratul de umplutură trebuie să aibe aceeași grosime pe toată suprafața curții. 
La aceeași întreținere a gazonului dar pe profiluri de sol diferite culoarea, viteza de creștere va fi diferită! 

Semănarea gazonului în 6 pași pentru succes garantat 


[1] Eliminarea vegetației existente înainte de semănarea gazonului


Obiectiv: eliminarea vegetației existente ca cel puțin 10-15 cm de sol să fie fără resturi vegetale.

Nu așezați umplutură peste vegetație! aceasta se va descompune, solul se va lăsa neuniform! Descompunerea vegetației în mediu anaerob elimină gaze toxice care vor dăuna gazonului. 

Aplicarea de erbicid total e potrivită pentru situația ta? 

Recomandarea noastră este să nu folosiți erbicid total pentru eliminarea vegetației înaintea pregătirii solului pentru semănarea gazonului. Corect e să începeți prin a tunde scurt vegetația cu un trimmer și apoi să prelucrați solul cu motosapa. Treceți la o adâncime mai mică 2-3 degete adâncime ca să smulgeți din buruiană care cu grebla o îndepărtați. Dacă bulgării cu rădăcini sunt mari lăsați-i să se zvinte și apoi treceti iar cu motosapa. 

Va trebui să faceți 3-4 treceri cu motosapa ca să prelucrați corect solul, în orice caz nu îl mărunțiți, nu urmăriți să faceți solul praf/ făină pentru că îi stricați structura. Primele 2 treceri vor fi mai grele dar apoi munca se ușurează. 

De ce nu erbicid total? 

Având în vedere:

i) rata mare de toxicitate a glifosatului (substanța activă din erbicidele totale)   

i) erbicidul total combate doar buruinile răsărite și nu și semințele din sol

i) efectul e foarte redus la buruienile bătrâne

i) în timpul de așteptare de la erbicidare până la semănarea gazonului (minim 2 săptămâni) vor răsări alte buruieni 


Cel mai simplu și mai bine e să tundeți vegetația existentă foarte scurt, prelucrați solul cu motosapa iar cu grebla mai scoateți resturile vegetale rămase totodată o să și nivelați, mai scoateți bulgării și pietrele. 


De asemenea timpul de 2-3 săptămâni între aplicarea de erbicid și momentul când puteți semăna gazonul vă poate împinge în vară sau spre iarnă și gazonul poate fi puternic periclitat. Nu vă bazați pe sistemul de irigare vara! La temperaturi de peste 15C nopatea pot apărea boli care nimicesc gazonul tânăr în 24 de ore. 


Solul pregătit corect, semințe de calitate și îngrășământ la semănare vor duce la o răsărire și dezvoltare rapidă a gazonului semănat care va suprima natural buruienile. 


Dacă ați ales să utilizați erbicid total, odată ce toată vegetația s-a uscat, vom proceda cu îndepărtarea reziduurilor și prelucrarea solului. 
[2] PRELUCRAREA ȘI AMENDAREA SOLULUI pentru semănarea gazonului


Obiectiv: un sol uniform în primii 15 cm pe toată suprafața curții, bine nivelat și tasat. Cu pantă de la casă spre gard și de la umbră către soare. 

Dacă solul este compact, acesta trebuie arat sau săpat cu motosapa la 10-15 cm adâncime, măcinat pentru a zdrobi, nivela și face stratul de suprafață omogen. 

Nu încercați să faceți ”făină” solul pentru că îi stricați structura. Solul se va prelucra strict cât să îl puteți nivela și elimina vegetația existentă. Umplutură la semănarea gazonului


Dacă e nevoie să aduceți umplutură, în prealabil eliminați vegetația, prelucrați solul, nivelați rezonabil ca umplutura adusă să fie distribuită ca o ”pătură” de grosime egală în toată curtea!  Profiluri de sol diferite vor face ca apa și nutrienții să fie reținuți diferit și gazonul va avea culori și creșteri diferite! 


Dacă stratul de umplutura e mai gros de 15 cm nu trebuie să amestecați cu motosapa cu solul existent, dacă e mai subțire neapărat să amestecați cu solul existent, e imperativ să avem în întreaga curte sol uniform în primii 15 cm, fară zone unde predomină umplutura sau zone unde predomină solul existent, nativ din curte.  

Dacă solul este greu, argilos vă recomandăm să se interveniți prin adăugarea de nisip spălat de la balastieră, granulație 0-2, un strat de 5 cm așezat peste solul nivelat în prealabil e suficient. Amestecați cu motosapa nisipul cu solul existent, nivelați și tăvălugiți bine. 


Dacă nu aveți tăvălug folosiți un europalet. 


În mijlocul curții faceți o ”burtă”, aici va fi zona cu cel mai mult trafic și se va crea o depresiune. Panta curții ar trebui să fie de la casă spre gard și de la umbră spre soare. 


Înainte de distribuirea semințelor solul să fie bine tasat, folosiți un tăvălug sau un europalet tras.

[3] DISTRIBUIREA SEMINȚELOR, ÎNGRĂȘĂMÂNTULUI ȘI TĂVĂLUGIREA  


Distribuirea semințelor se poate face cu mâna sau dispozitiv de împrăștiat semințe. Ca să obții o distribuire uniformă a semințelor procedează astfel: 


i) asigură-te că știi suprafața exactă care trebuie să o semeni 

ii) cântărește cantitatea de semințe neceară după specificațiile mix-ului de semințe folosit fără să utilizezi mai multă sămânță 

iii) divide cantiatea de semințe în două jumătăți, o jumătate o distribui pe lungime cealaltă jumătate perpendicular pe prima (pe lățimea terenului)


Nu depășiți doza de semințe și cea de îngrășământ starter recomandată.  Îngrășăminte la semănarea gazonului LINK


Procedează la fel și pentru îngrășământ. 


NU depășiți doza recomandată de semințe. În acest caz mai mult înseamnă mai rău. 3-4 semințe pe un loc cât o monedă de 50 de bani e suficientă.FERTILIZARE STARTER


Ca plantele e iarbă să se dezvolte rapid ca ulterior să poată suprima buruiana vei distribui un îngrășământ starter cu un conținut ridicat de fosfor de exemplu: Bio Start, Pro Start, Seed Start la o doză de 2.5-3.5 kg/100 mp. Această fertilizare este foarte importantă pentru a asigura nutrienții corecți în primele etape delicate ale creșterii ierbii.


Odată împrăștiată sămânța și îngrășământul solul va fi tăvălugit, pentru a pune bine sămânța în contact cu solul, pentru compactarea solului și pentru a evita ca ploaia și vântul să mute semințele. 


[4] REALIZARE PAT GERMINATIV CORECT LA SEMĂNAREA GAZONULUI


Acest strat va reprezenta patul de însămânțare ideal pentru a favoriza o germinare mai bună, rapidă și totală a seminței. Este o operațiune opțională dar recomandată. 


Împrăștierea unui strat de 1-2  cm de substrat de grădină cu nisip spălat de la balastieră sau un sol nisipos nu doar că va crea condițiile perfecte pentru germinarea semințelor de gazon dar și împiedică plutirea semințelor în cazul ploilor mai abundente, le ferește de păsări, le protejează de soarele direct. 

Semințele de gazon au nevoie de întuneric pentru germinare. 


Pentru 100 mp ca să așterneți un start de 1 cm e nevoie de 1 mc (1000 L) de pământ nisipos sau aproximativ 700 L nisip și 300 L substrat de grădină (12-14 lei sacul de 40 L la magazinele de bricolaj). Nu vă recomandăm utilizarea de turbă, dacă folosiți să fie turbă neagră. Amestecul de nisip și substrat de grădină îl puteți face în roabă sau cu o betonieră. 


PREVENIREA BOLILOR pe perioada caldă : Dacă semănați în lunile iunie/iulie e foarte indicat sa aplicați pentru prevenirea bolilor PREGADE. Acesta se va refolosi când iarba are 5-6 cm mai și după primul tuns.


Peste patul de germinare puteți aplica erbicide care împiedică răsărirea buruienilor însă nu împiedică răsărirea gazonului (îi poate da o culoare roz, albuie gazonului însă el își revine în totalitate). Veți primi instrucțiuni în colet în cazul achiziționării de semințe la ambalaje peste 5 kg: Safari Play LS, Royal SPORT, ROYAL BLUE; SPORT PREMIUM.


Prima dată se va aplica fungicidul fie chimic fie cel natural PREGADE, apoi se va distribui erbicidul, nu vă recomandăm să le aplicați deodată. După aplicare lor irigați abundent.

[5] IRIGAREA după semănarea gazonului


Nu vă bazați pe irigarea din mână cu furtunul! Cel puțin utilizați aspersor de tip gardena Aquazoom sau asemănător.

Acum nu trebuie să facem altceva decât să udăm puțin și de câteva ori pe zi pentru a menține solul umed în mod constant până la germinarea completă a semințelor care are loc într-o perioadă variabilă de la 5 la 15 zile. 


Irigați astfel încât între irigări solul să nu se zvinte, 2-5 irigări pe zi în funcție de temperatură. După ce plăntuțele au 4-5 cm irigarea se va face zilnic până când iarba ajunge la o înălțime de 10 cm (aproximativ 3-4 săptămâni). 

Regăsiți mai jos la secțiunea video un ghid pentru irigarea după semănare.


NU IRIGAȚI DIN MÂNĂ !


[6] PRIMA TUNDERE DUPĂ SEMĂNAREA GAZONULUI


La atingerea a 8-10 cm se va proceda la prima tăiere, ascuțiți cuțitele mașinii de tuns, cele noi nu sunt ascuțite. Se va tunde îndepărtând doar aproximativ 1/3 din înălțime și se va proceda cu o fertilizare de suport realizată cu îngrășăminte cu azot cu eliberare lentă precum Soil Life, Action, Perfect Life, Zeotech Spring and Summer. 


De asemenea puteți folosi pentru prevenirea bolilor fungicide naturale ca PREGADE, FIGHTER, TRYKO PLUS. Odată cu acestea puteți utiliza biostimulatori pentru înrădăcinare și îndesire ca FERTALGA.


Dacă am ajuns deja la mijlocul lunii iunie sau mijloc de noiembrie, va fi folosit în schimb un îngrășământ cu mai puțin azot precum Slow K, Vigor +, Summer K, Zeotech mini Spring and Summer pentru a ajuta gazonul să depășească stresurile termice.


După primul tuns e suficient să irigăm de două ori pe săptămână dacă avem temperaturi de peste 24C, altfel e suficientă o irigare, asta va încuraja formarea unei rădăcini puternice. 


Mai jos la secțiunea video regăsiți un ghid complet legat de primele tunderi, reaplicarea de îngrășământ pentru a susține creșterea și îndesirea rapidă a gazonului.


Ghidul pentru întreținerea gazonului>>>


Foarte important la semănarea la sfârșitul lunii mai și pe parcursul lunii iunie


La semănare peste stratul de pământ cu care acoperiți semințele aplicați pentru protecția împotriva bolii denumite ”căderea plantelor” care este foarte frecventă când avem peste 16C noaptea și peste 25-27C ziua fungicidul Previcur Energy 15 ml + 10 L apă/100 mp, acesta se aplică el singur în pompa de stropit fără alte substanțe. După aplicarea lui puteți iriga. Puteți folosi ca alternativă un produs eficient ca PREGADE care se poate aplica și de către persoanele fizice pe peluza rezidențială

După ce planta e răsărita, are 3-4 cm puteți reaplica din nou și vă recomandăm să o faceți daca temperatura e în intervalul de mai sus. Reaplicați la 2-3 săptămâni până la începutul lunii august.

Nu semănați în luna iunie/ iulie suprafețe mai mari de 300 mp fără sistem de irigat automat. Semănarea se va face după 15 august.

CUM SE ALEG SEMINȚELE


Alegerea semințelor de utilizat este unul dintre elementele cheie în succesul unui gazon bun. În primul rând trebuie luați în considerare factori precum expunerea la soare și poziția geografică, traficul.


GHID ALEGERE SEMINȚE>>>


Produse recomandate

seminte-gazon-safari-play-ls | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Safari Play LS

Este recomandarea noastră când dorești un gazon deosebit și totodată ușor de întreținut. Formează rapid un gazon foarte des, închis la culoare, plăcut la atingere și rezistent la trafic. Safari Play LS este alegerea ideală pentru curți mici mai umbrite sau curți mari însorite cu trafic. Unde irigatul e problematic sau solul slab Safari Play LS face față cu brio. Capacitate de autoregenerare prin răspândire laterală Lateral Spread - LS. SOD QUALITY - fără semințe de buruiană.

529.00 RON

269.00 RON

seminte-gazon-sport-profesionale-royal-sport | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Royal Sport

Un gazon de culoare verde foarte închisă, foliaj fin, pentru curți însorite, cu trafic ridicat, fără căței femele. Permite tunderi foarte scurte la 25 mm. Îl recomandăm celor pasionați, curți până în 4-500 mp cu sistem de irigare automat. Necesită soare de la 7-8 ore în sus pe zi pentru a se menține în formă maximă. O variantă bună pentru soluri argiloase predispuse la compactare, drenate slab. Excelent pt supraînsămânțare. SOD QUALITY

629.00 RON

75.00 RON

Sport Premium | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Sport Premium

Dacă ești în căutarea unui gazon cu aspect premium, extrem de des, cu foliaj fin și rezistent la trafic, care își păstrează culoarea verde mediu-închis pe tot parcursul anului, Sport Premium este alegerea ideală! Plăcut la atingere și rezistent la trafic cu capacitate de regenerare, Sport Premium este una dintre cele mai bune variante pentru solurile argiloase predispuse la compactare, drenate slab.

49.00 RON

239.00 RON

ingrasamant-gazon-semanare-gazon-pro-start | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Pro Start

Se aplică lângă semințe în ziua semănării /supraînsămânțării. Asigură nutrienții necesari pentru primele etape de dezvoltare de la încolțire până la primele una-două tunderi. NU semănați fără să utilizați îngrășământ! Plantele se vor dezvolta încet și gazonul va fi cuprins de buruieni sau slab dezvoltat să facă față caniculei sau înghețului.

89.90 RON

ingrasamant-gazon-semanare-suprainsamantare-biostart-p | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

BioStart P

O varianta ceva mai eficientă decât Pro Start, conține pe lângă macronutrienți și acizi humici. Se aplică lângă semințe în ziua semănării /supraînsămânțării. Asigură nutrienții necesari pentru primele etape de dezvoltare de la încolțire până la primele tunderi. NU semănați fără a utiliza îngrășământ! Plantele se vor dezvolta încet și gazonul va fi cuprins de buruieni sau slab dezvoltat să facă față caniculei sau înghețului.

69.00 RON

219.00 RON

seminte-gazon-cu-trifoi-pitic | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Gazon cu trifoi

Gazon cu trifoi pitic, un ”gazon secetă” perfect pentru suprafețe gazonate cu întreținere scăzută, curți mari, parcuri, livezi, suprafețe gazonate ale spațiilor publice, comerciale, zone industriale, ecologizări. ”Gazon cu trifoi” rezistă cu brio la secetă, trafic.

354.00 RON

aspersor-mobil-gazon-cellfast | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Aspersor oscilant irigare gazon reglaj 4 direcții

Aspersor mobil pentru irigarea gazonului reglabil pe 4 direcții. Administrează apa uniform în întreaga peluză. Foarte practic pentru curți mici sau mari. Vara cu două irigări peluza se va menține în cea mai bună formă.

119.90 RON

distribuitor-ingrasaminte-seminte-gazon | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Distribuitor pe baterii pentru îngrășăminte și semințe gazon

Distribuie întotdeauna uniform îngrășămintele în peluza ta. Omogenitatea culorii și uniformitatea creșterii peluzei e direct proporțională cu uniformitatea distribuirii îngrășămintelor. Un accesoriu care nu ar trebui să îți lipsească. Capacitate 2.7 kg îngrășământ (aprox 100 mp) sau 1.4 kg semințe (aprox 50 mp).

139.90 RON

Videoclipuri recomandate

Când realizăm prima tundere? Aplicarea de îngrășământ.

Procedează corect la primul tuns, cum irigăm în continuare, ce îngrășământ șă folosim?

Vezi videoclip

Irigarea după semănare

Cum procedăm corect cu irigarea ca să avem o răsărire cât mai perfectă?

Vezi videoclip

Semănarea gazonului

Pașii corecți pentru o însămânțare reușită

Vezi videoclip
SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru articole exclusive. Fără spam, promitem!

CONȚINUTUL NU ESTE DISPONIBIL PENTRU IMPRIMARE...