Sfaturi tehnice /
Gazon Rulou
/
Calendar aplicare îngrășământ la gazonul rulou

Calendar aplicare îngrășământ la gazonul rulou

Fertilizarea gazonului rulou. Care este cea mai bună modalitate pentru o înrădăcinare rapidă a gazonului rulou?

Alin Vancea

Alin Vancea

3 minute de citit

Publicat în 08.01.2024 la 11:30

Actualizat în 03.02.2024 la 12:03

Îngrășământ gazon la montaj gazon rulou


Cea mai bună modalitate pentru o înrădăcinare rapidă a gazonului e aplicarea de nutrienți sub formă lichidă pe frunză. 


E important să furnizați nutrienți gazonului rolou proaspăt montat ca el să-și refacă rădăcina cât mai rapid posibil. Cu cât avem mai repede o rădăcină profundă cu atât mai rapid putem reduce numărul de irigări și cantitatea de apă și de aici și riscul apariției bolilor, pentru că umiditatea e principalul factor al apariției bolilor în gazon. 


Cu cât gazonul nostru formează mai rapid rădăcină cu atât mai curând el va începe să formeze foliaj, frați și plante noi prin înmulțire vegetativă și asta se obține prin administrarea de îngrășăminte.


Desimea gazonului reduce considerabil apariția buruienii și odată cu asta vă reamintim că montarea de gazon rulou nu e soluția minune care să înlocuiască întreținerea corectă a gazonului. O fi el frumos, verde și poate fără buruiană prezentă însă asta nu va rămâne așa pentru mult timp. 


Fertilizarea gazon rulou  


Prima aplicare de îngrășământ va fi în ziua montajului rulourilor de gazon, după ce ai făcut o trecere cu mașina de tuns să ridici foliajul, înainte de irigare: NEW RADICAL 200 ml + 5-8 l apă/100 mp. Imediat după aplicare poți iriga. 


Îți recomandăm ca la această aplicare să folosești și WATER PLUS 100-150 ml, în soluția de mai sus. WATER PLUS este un surfactant și hidratant, reduce hidrofobicitatea solului și a stratului de materie vegetală a gazonului rulou. Apa din irigarea va pătrunde mai ușor în substratul gazonului rulou.


Întotdeauna gazonul rulou va avea un sol diferit de cel din curtea dvs și asta ridică unele probleme, în sensul că între solul ruloului de gazon și solul din curte va exista o tensiune și apa va avea probleme să pătrundă adânc în profilul de sol. 


În ziua următoare după montajul gazonului rulou aplică biostimulatorul Fertalga 100-150 ml/ 100 mp împreună cu FOX NK 100-150 ml/100mp cu 5-8 L apă/100 mp. Să fie foliajul zvântat și să nu irigi cel puțin 4-5 ore de la aplicare. 


Poți adăuga în soluția de mai sus și WATER PLUS 20-30 ml, acesta va dispersa mai bine pe frunză soluția de îngrășământ și absorbția va fi mai rapidă. Mai mult WATER PLUS protejează împotriva bolilor, el reduce formarea de rouă pe frunză, foliajul se zvântă mai rapid după irigare și astfel reducem semnificativ apariția bolilor fungice. 


Repetă această aplicare de îngrășământ lichid pentru gazon FERTALGA + FOX NK câte 100-150 ml din fiecare cu 5-8 l apă de 2-3 ori, la interval de 3-5 zile. 


Vara pe cât posibil nu aplica la mijlocul zilei, dimineața după ce se ridică roua sau dupămasa spre seară. Poți adăuga WATER PLUS 20-30 ml și îngrășământul pentru înrădăcinare NEW RADICAL 50-100 ml. 


Dacă ai procedat corect la irigare și ai aplicat îngrășămintele lichide descrise mai sus, după 7-12 zile gazonul rulou va avea o rădăcină de cel puțin 5-8 cm. 


După 2-3 săptămâni de la montajul gazonului rulou, dacă temperaturile sunt peste 15C și sub 30C ar fi bine să faci o ușoară scarificare, cu tamburul cu sârme. Această scarificare va îndepărta din materia organică de pe sol. Materia organică formată din rădăcini superficiale moarte, ramuri și frunze bătrâne reduce eficiența îngrășămintelor, reține umezeala la baza plantei de gazon și de aici risc de boli, apariția ciupercilor. 


Fie că alegi să scarifici sau nu, după cam 2-3 săptămâni de la montaj, când gazonul are deja o rădăcină e timpul să distribui îngrășământ solid. Un îngrășământ versatil, potrivit în orice perioadă este îngrășământul SOIL LIFE, 3 kg/100 mp. 


Îndepărtarea vegetației și prelucrarea primară a solului 
Umplutură și ridicarea nivelului solului din curte
Îmbunătățirea solului cu nisip 
Tăvălugirea, tasarea, nivelarea solului
Montaj gazon rulou. Irigarea după instalarea rulourilor de gazon 
Îngrășământ gazon la montaj gazon rulou

Irigarea gazonului rulou după montaj pentru înrădăcinare


Produse recomandate

New Radical - soluție înrădăcinare rapidă | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

New Radical - soluție înrădăcinare rapidă

Soluție de înrădăcinare rapidă New Radical: îngrășământ organo-mineral complex, având în compoziție o varietate de compuși activi ce acționează eficient ca biostimulatori de înrădăcinare. Ideal atât la montaj gazon rulou cât și pentru plantele ornamentale de ghiveci sau răsaduri.

79.90 RON

surfactant-penetrant-sol-water-plus | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Water Plus

Water Plus surfactant/ umectant de ultimă generație care favorizează absorbția apei în sol. Menține o umezeală adecvată în jurul rădăcinii. Vara ajută la reținerea unei mai mari cantități de apă iar pe timpul perioadelor ploioase favorizează drenarea apei în exces.

129.90 RON

209.00 RON

ingrasamant-lichid-gazon-fertalga-1 | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Fertalga

Îngrășământ foliar remarcabil care redresează și cele mai afectate peluze sau plante ornamentale prin combinația de aminoacizi, alge marine, acizi humici, microelemente, azot organic și potasiu care remediază metabolismul plantei. Se poate folosi la orice plantă verde!

59.90 RON

249.90 RON

ingrasamant-foliar-gazon-fox-nk | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Fox NK

Îngrășământ foliar pentru gazon și plante ornamentale folosit pentru prevenirea apariției bolilor, prevenirea deshidratării. Remediază diferențele de culoare și creștere în gazon. Oferă o înverzire de lunga durată. Supliment în orice perioadă a anului de calciu și magneziu împreună cu azot și potasiu.

64.90 RON

249.90 RON

ingrasamant-gazon-soil-life | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Îngrășământ gazon Soil Life

Îngrășământ pentru gazon SOIL LIFE, all season, echilibrat, pentru revitalizarea sau menținerea gazonului verde și des în orice anotimp. Îngrășământul SOIL LIFE redă gazonului vigurozitate, culoare și desime începând cu primele zile de la aplicare. Îngrășământ pentru gazon profesional cu inocul de bacterii și fungi benefici. Hrănește gradual, fortifică rădăcina și sistemul vascular al plantei fără creșteri accelerate.

99.90 RON

389.00 RON

SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru articole exclusive. Fără spam, promitem!

CONȚINUTUL NU ESTE DISPONIBIL PENTRU IMPRIMARE...