Viermi, insecte în gazon. Tratamente
De regulă daunele produse de viermi se observă din luna mai până în luna septembrie, atunci viermii se hrănesc accelerat cu rădăcina plantelor de gazon.
De regulă daunele produse de viermi se observă din luna mai până în luna septembrie, atunci viermii se hrănesc accelerat cu rădăcina plantelor de gazon.
De regulă daunele produse de viermi se observă din luna mai până în luna septembrie, atunci viermii se hrănesc accelerat cu rădăcina plantelor de gazon.
Daunele produse de viermi pot fi foarte mari, rapide, de observă de la zi la zi o agravare, și de cele mai multe ori daunele sunt ireversible, planta nu mai are rădăcină.
De foarte multe ori pe perioada verii, din iunie și până în august daunele produse de viermi sunt confundate cu o posibilă carență de apă sau o boală. De cele mai multe ori cei care întâlnesc această problemă primesc sfaturi greșite, cel mai frecvent sfat greșit e aplicarea unui fungicid!
Iarba afectată de viermi:
Puteți verifica și făcând o soluție de apă 1.5 L + 3-4 linguri mari de săpun lichid de vase și turnați pe un loc cât o palmă deschisă în locul unde iarba e afectată, chiar unde se întâlnește cu iarba verde, acolo e cel mai probabil să fie viermi. CEL MAI BINE VERIFICATI SEARA, PE INTUNERIC.
Apariția de păsări în curte, viermi pe trotuare sunt indicii destul de clare că e o problemă cu infestarea cu viermi.
Dacă la mijlocul și la finalul toamnei viermii sunt pe sol, dând la o parte iarba cu mâna în câteva locuri din peluză îi putem observa ușor, la scarificarea de toamnă, scarificatorul îi va scoate de pe sol și vor fi ușor vizibili.
Mai ales spre seară după ce se lasă roua, sau dimineața îi putem observa în gazon.
Aplicare de insecticide toamna nu va fi urmată de irigare, tocmai pentru că viermii sunt la suprafață.
Zonele cele mai predispuse, zonele preferate de viermi sunt cele însorite, pe lângă trotuare, borduri, garduri de beton unde solul e mai cald, acolo de regulă se vor depune oăle iara viermii vor începete să se hrănească cu foliaj sau rădăcină în mod accelerat, extinzându-se în tot gazonul.
Din mai până în septembrie viermii se hrănesc accelerat cu rădăcina gazonului, primele probleme vor apărea lângă trotuarele însorite, garduri de beton. Pe măsură ce ei consumă rădăcinile problema se extinde, gazonul se va îngălben și rări. Ușor de identificat daunele viermilor după forma neregulată pe care o ia gazonul afectat.
Spre deosebire de boli care apar de cele mai multe ori sub forma de pete circulare, gazonul sub atacul viermilor se îngălbenește sub forme neregulate, în funcție de direcția în care o iau viermii.
Aplicarea de insecticide vara va fi urmată de irigare, tocmai pentru că viermii sunt la adâncime. Imediat după aplicarea pesticidului se va iriga abundet, ca și o ploie sănătoasă ca pesticidul să ajungă în sol la 4-5 cm adâncime. Atenție, nu irigați ca să băltească apa.
Se vor aplica doar de personal autorizat, cu mască de protecție, pesticidul se va mânui strict doar cu mânuși.
Exemple de insecticide folosite la graminee:
Decis expert 1 ml / 100 mp + 10 L apă
Karate Zeon 3 m/ 100 mp + 10 L apă
Aceste pesticide se găsesc la fitofarmacii. NU combinați, nu măriți doza!
IDEAL DE APLICAT DUPA LASAREA SERII! Setati sa porneasca irigarea dimineata în zori pentru cateva minute. NU irigati imediat dupa aplicare daca o faceti seara!
Vara se va iriga după aplicare dacă o faceți în timpul zilei.
Toamna (octombrie, noiembrie) sau când observăm viermi în gazon nu vom iriga, dar vom aplica insecticidul dupămasa spre seară sau în primele ore ale dimineții.
Nu se va intra pe gazon cel puțin 2-3 ore.
Dacă aveți animale de companie irigați și toamna însă foarte ușor.
De regulă nu le recomandăm, dar dacă aveți istoric, sau știți vecini care au avut probleme ar fi bine să faceți un tratament preventiv în toamnă și la început de aprilie. Se va iriga după aplicare!
Insecticidele vor combate daunatorii ca viermi si insecte daca: sunt ingerate sau preluate prin ”piele”. In cazul daunatorilor care au trecut de stadiul de ”vierme” cel mai eficient e sa creem conditiile ca ei sa ingereze insecticidul. Va trebui sa folositi 200 gr de tarate si insecticid Decis Expert care il gasiti la fitofarmacii.
Pe un sac de nylon presarati taratele intr-un strat subtire si aplicati insecticidul 2 ml cu aprox 100 ml apa cat sa acoperiti bine taratele cu insecticid. Lasati sa se zvinte si apoi imprastiati prin gazon uniform dupa tundere. Incercati sa distribuiti pe gazonul zvantat pe cat se poate, sau irigati f usor dupa distribuire ca granulele sa ajunga pe sol. Folositi masca si manusi.
Îngrășământ foliar remarcabil care redresează și cele mai afectate peluze prin combinația de aminoacizi, alge marine, acizi humici, microelemente, azot organic și potasiu care remediază metabolismul plantei. Se poate folosi la orice plantă verde!
Îngrășământ foliar pentru gazon folosit pentru prevenirea apariției bolilor, prevenirea deshidratării. Remediază diferențele de culoare și creștere în gazon. Oferă o înverzire de lunga durată. Supliment în orice perioadă a anului de calciu și magneziu împreună cu azot și potasiu.
Îngrășământ gazon ALL SEASON echilibrat, pentru revitalizarea sau menținerea peluzelor în orice anotimp. Redă vigurozitate, culoare și desime gazonului începând cu primele zile de la aplicare. Cu inocul de bacterii și fungi benefici. Hrănește gradual, fortifică rădăcina și sistemul vascular al plantei fără creșteri accelerate.
CONȚINUTUL NU ESTE DISPONIBIL PENTRU IMPRIMARE...