Calendar /
Vara
/
Boli în gazon pe perioada verii. E boală sau altceva?

Boli în gazon pe perioada verii. E boală sau altceva?

În ce condiții apar, când trebuie să ne facem griji, care peluze sunt mai afectate și cum remediem?

boli gazon vara
fungicide gazon
gazon vara
pythium
Alin Vancea

Alin Vancea

9 minute de citit

Publicat în 05.06.2022 la 09:32

Actualizat în 17.06.2024 la 05:39

Boli în gazon pe perioada anotimpului cald


Ca să păstrăm articolul scurt, pe înțelesul tuturor vom trece prin identificarea dacă există un atac al fungilor, gravitatea lor, condițiile propice care favorizează apariția bolilor în sezonul cald, ce ne putem aștepta de ele/ cât de dăunătoare sunt, prevenirea lor, controlul lor cu fungicide și la ce efect să ne așteptăm de la ele, un ghid ușor de parcurs și pus în practică ca gazonul tău să rămână verde 12 luni pe an!


Dacă ai semănat gazon în primăvara acestui an atunci urmează sfaturile din acest ghid: Gazonul semănat în primăvară LINK. Îți dă toate detaliile legate de prevenirea bolilor la gazonul tânăr, eliminarea buruienilor, fertilizarea pentru îndesire și cum irigi corect gazonul. Cei care aveți gazonul semănat sau montat anul trecut vă rugăm să parcurgeți în continuare acest articol:


Bolile gazonului sunt determinate de activitatea unor fungi dăunători care se regăsesc în sol și la suprafața solului. 


În peluză există spori ai tuturor fungilor care pot produce probleme! Aceștia trăiesc de la un an la altul. Ei doar urmăresc condițiile favorabile de temperatură și umezeală alături de un gazon slăbit. 


Verificări care le poți face singur ca să indentifici dacă schimbarea culorii gazonului e datorată unui atac al fungilor:


Mulți sunt tentați să creadă că o schimbare a culorii gazonului în anumite zone ar avea ca și cauză un atac al fungilor (boli în gazon). Cele mai mari șanse sunt, dacă suntem în sezonul cald, să existe un deficit de apă acolo și nu o boală.


Prima verificare care să o faceți e să luați o tijă, o șurubelniță mai lungă pe care să o înfingeți în sol unde a apărut problema până la 10-15 cm adâncime. Cât de ușor intră acolo vs în zona unde e verde gazonul? Dacă intră greu unde a apărut problema înseamnă că există un deficit de apă în sol. Această verificare se poate face la solurile medii, grele fiind mai puțin elocventă, precisă la solurile foarte nisipoase. Cum remediezi această problemă? LINK


A doua verificare: dimineața cât încă e rouă, preferabil înainte de ora 7 am verificați zonele afectate dacă există miceliu, puf de mucegai, ceva asemănător cu pânza de păianjen. Diferența între pânza de păianjen și formațiunile fungice ”tip pânză de păianjen”: dați cu degetul prin pânză, dacă reușiți să faceți o biluță înseamnă că chiar e pânză de păianjen produsă de un acarian, deci nu există nicio problemă, însă dacă nu reușiți să faceți o biluță înseamnă că e miceliu produs de un fung.


A treia verificare: pete pe frunzele afectate sau cele adiacente celor afectate. Aceste pete pot fi: negre, gri, gălbui, roșii, portocalii, mov e un indiciu că e un fung acolo


!!! Aceste ”semne” trebuie coroborate cu condițiile meteo propice pentru apariția bolilor, atunci putem avea certitudinea că avem un atac al fungilor sau nu. 


Care sunt condițiile propice pentru apariția bolilor pe parcursul verii? 


I. temperaturi peste 18-20C pe timpul nopții 


II. 2-3 zile consecutive cu foliaj umed mai mult de 10-12 ore pe zi. Foliajul umed poate fi cauza precipitațiilor dar și a irigării la ore nepotrivite (după ora 19 pm și înainte de 2 am)


III. plantă slăbită, gazon îngrijit neadecvat


Dezvoltarea fungilor stopează imediat ce una din condițiile de mai sus nu mai există.  


Intensitatea, gravitatea și refacerea gazonului depinde de modul cum ați îngrijit peluza până în acel moment și nu de ce fungicid aplicați odată ce atacul fungilor e vizibil. 


Ce înseamnă îngrijirea adecvată a gazonului, ce intervenții trebuiau făcute până la final de iunie? 


i) 2 fertilizări cu îngrășământ solid,  cu câte 3 kg/100 mp, adică un total de 6 kg/100 mp până la final de iunie 


ii) scarificarea cu tamburul cu sârme a gazonului la finalul primăverii


Alte probleme care pot fi și sunt confundate cu boli ale gazonului: viermi în sol care mănâncă rădăcina: apar în special pe perioadele fără precipitații, dăra de iarbă moartă are o oarecare continuitate după cum se deplasează viermii în sol, de regulă primele semne apar în zonele însorite ale peluzei. LINK


Când e cazul să ne facem griji? Cum intervenim în cazul apariției bolilor gazonului pe perioada verii?


Începem cu o veste bună! În 99.99% din cazuri doar foliajul e afectat! Rădăcina nu are de suferit! 


Iarba de gazon va forma alt foliaj în scurt timp (câteva zile), asta dacă gazonul are destule rezerve. Are gazonul tău suficiente rezerve? Asta depinde de starea lui, dacă e des, are o culoare verde medie spre închis atunci da, are rezerve. 


Poți sta liniștit dacă i-ai aplicat un îngrășământ solid în ultimele 2 luni și la începutul primăverii. 


Dacă ai pus în practică ghidul nostru pentru îngrijirea gazonului fii sigur că peluza ta poate face față la orice, inclusiv apariția unor probleme ca boli, care vor dispărea rapid și gazonul se va repara singur. Ghidul îl găsești aici, doar să-l urmezi în totalitate… LINK 


Rădăcina poate fi și ea luată ca reper. Poți lua o probă să verifici! Ar trebui să fie de minim 10-12 cm. Dacă în luna august rădăcina gazonului e mai mică de 10-12 cm atunci cel mai probabil peluza ta e foarte predispusă să nu fie ocolită de bolile care apar toamna (rugina) sau cele de iarnă. 


Recuperarea gazonului după un atac fungic (pythium). Mai multe despre cum să procedați găsiți mai jos
Care peluze sunt mai afectate ?


Poate fi afectată și o peluză frumoasă și bine îngrijită însă recuperarea e foarte rapidă, în câteva zile totul se remediază odată ce nu mai plouă sau remediezi modul cum irigi peluza. 


Clar gazonul întreținut precar sau cu mult timp investit pentru îngrijire însă totuși cu unele sincope (irigare defectuoasă, fertilizare insuficientă, tundere greșită) vor fi mai afectate și recuperarea e mult mai înceată. 


De reținut că cel mai predispus e gazonul semănat recent la începutul verii, el nu are o rădăcină cu suficiente resurse să refacă foliajul pierdut în urma atacului fungic. Pe parcursul articolului aveți detalii cum să acționați. Gazonul tânăr 0-5 luni de la semănare este foarte susceptibil la boala denumită popular ”căderea plantelor”, ea e favorizată de temperaturi peste 16C noaptea și umezeală rezultată fie de la ploi de 2-3 zile fie irigat mai des decât e necesar.  


”Căderea plantelor” atac fungic vara asupra gazonului proaspăt însămânțat, plantele tinere parcă se rup la mijloc sau la bazăAplicarea de fungicide 


E util de apelat la ele însă doar în cazul peluzelor semănate foarte recent, la final de primăvară sau în timpul verii dar special aplicate preventiv. La acestea e posibil ca sistemul radicular să nu fie suficient de dezvoltat cât să aibe resurse să refacă foliajul mort. În ghidul pentru semănarea gazonului LINK GHID am menționat acest aspect. 


Nu își au rostul pentru că dezvoltarea fungilor are loc doar în condiții de umiditate mare amintite mai sus. Practic dacă a plouat două-trei zile, a apărut atacul fungilor însă dacă ploile se opresc fungii se opresc și ei din dezvoltare, asta bineînțeles dacă irigăm corect (cantitate și frecvență). 


În cazul în care observați miceliu, puf de mucegai, ceva asemănător cu pânza de păianjen dimineața cât e rouă și precipitațiile vor continua încă multe zile atunci o aplicare de fungicid poate fi luată în calcul. 


Folosim fungicide preventiv? 


Aplicarea de fungicide NU va reface frunza afectată de fungi, fungicidele doar vor opri dezvoltarea fungilor însă atacul fungilor se va opri imediat ce dispar condițiile: umezeala din ploi sau irigarea defectuoasă pe perioada verii. 


Nu se justifică aplicarea de fungicide pe o peluză rezidențială care are mai mult de 5-6 luni de la semănare decât în cazul amintit mai sus: în cazul peluzelor foarte tinere. 


Fungicidele sunt asemănătoare antibioticelor și vor elimina atât fungi dăunători cât și fungi benefici cu care planta noastră reușește să obțină nutrienți greu accesibili din sol. Fungii benefici consumă spori și fungi dăunători ținând sub control populația lor.


Există vreun tip, specie de gazon care e mai predispus? 


Sunt mai predispuse peluzele înființate cu semințe (soiuri de iarbă de gazon) din soiuri vechi, inferioare sau gazon rulou provenit din astfel de semințe. La fel ca și în orice industrie cu timpul s-au obținut prin selecție soiuri care au o rezistență mai mare în fața fungilor, de regulă sunt acelea care necesită și mai puțină apă, care sunt genetic mai închise la culoare. 


Vor fi mai predispuse peluzele unde se irigă des, mai des de 2 ori pe săptămână, pentru că umezeala e un trigger pentru dezvoltarea fungilor dăunători. Dacă gazonul tău nu rezistă fără să fii nevoit să irigi mai des de 1-2 ori pe săptămână urmează acest ghid: LINK ghid îngrijire gazon


Acum toamna sau la primăvară poți alege să refaci desimea gazonului și odată cu asta poți scăpa și de buruiană prin operația de supraînsămânțare folosind semințe de iarbă de gazon din soiuri superioare ca: Safari Play LS, Royal Blue, Royal Sport. Ghid supraînsămânțare LINK. 


Vei fi surprins de aceste soiuri superioare care vor reduce considerabil timpul pentru tuns datatorită faptului că produc mai puțină masă vegetală (coșul mașinii de tuns se umple mai încet), că necesită mult mai puțină apă, că reușesc să suprime foarte bine în mod natural buruiana. 


Peluzele unde nu se scarifică regulat după fiecare anotimp sau scarificarea nu a fost suficient de bine executată.   


Remedierea peluzelor atacate de boli 


Ce fungicide putem folosi vara?


În cazul în care gazonul e foarte tânăr, sub 3-4 luni sau precipitațiile continuă încă multe zile și fungul e prezent atunci poți lua în calcul aplicarea unui fungicid.


Pentru plantele din familia gramineelor se poate utiliza pentru un spectru foarte larg fungicid Signum 15 + Switch 15 gr + 10 L apa /100 mp sau Previcur Energy 15 ml + Amistar 10 ml + 10 l apă/100 mp. Acestea au efect curativ și preventiv. În cazul în care situația e gravă utilizați combinația Signum + Switch în dozele recomandate mai sus. Aceste fungicide le găsiți la fitofarmacii. 


Fungicidele enumerate mai sus nu sunt omologate în România pentru utilizarea la gazon. Conform legii fungicidele se aplică de către personal autorizat. 


Atenție la aplicare… mai ales că fungicidele nu sunt foarte eficiente!!!


Nu se va tunde iarba 2-3 zile de la aplicare, pe cât posibil se va aplica pe frunza zvântată și ideal să nu plouă 3-4 ore dar dacă condițiile de ploaie persistă se va aplica chiar și dacă frunza nu e zvântată.


Aplicarea se va face urmând instrucțiunile pentru aplicare de pe eticheta produselor, aplicarea se va face de personal autorizat. Fungicidele enumerate mai sus nu sunt omologate în România pentru utilizarea la gazon. 


Urmăriți pe cât se poate să faceți aplicarea de fungicide în prima parte a zilei (ideal) sau după-amiaza, la amiază aplicarea poate duce la evaporarea unei părți din substanța activă.


Rețineți: aplicarea de fungicide nu va reface frunza afectată de fungi, fungicidele doar vor opri dezvoltarea fungilor. 


După o săptămână de la aplicarea fungicidului puteți îndepărta frunza moartă cu o scarificare ușoară fie local cu grebla fie tot gazonul cu scarificatorul cu arborele cu sârme.  Eliminarea frunzei moarte lasă loc pentru foliaj tânăr, aerisește coronamentul și reduce umezeala. 


Scarificarea gazonului după atacuri ale fungilor 


Dacă ai ales să nu folosești fungicid și pentru asta te felicităm, odată ce solul e uscat poți interveni cu umătoarele operații:Tunderea gazonului la înălțimea normală (5.5-6 cm), scarificarea cu tamburul cu sârme, greblarea și colectarea resturilor cu mașina de tuns, aplicarea unui îngrășământ foliar pentru încurajarea formării de noi frunze. De exemplu Fertalga 100-150 ml + Irongreen 100-150 ml în 3-5 L apă /100 mp, le poți repeta de 2-3 ori la interval de 5-7 zile și vei fi uimit de recuperarea gazonului tău. Acestea se pot aplica pe gazon oricând, mai puțin când gazonul e înghețat. Efectele benefice sunt multiple. 


Regăsiți exemple de îngrășăminte foarte eficiente la finalul articolului. 


Sănătatea plantei de gazon 


Mențineți sănătatea și vigurozitatea plantei de gazon practicând tunderea și irigarea corectă, menținerea unei fertilități rezonabile a solului, scarificarea de întreținere cu tamburul cu sârme al mașinii de scarificat (niciodată nu e prea mult sau des dacă vorbim de scarificare!). 


Urmați acest GHID pentru întreținerea gazonului, nu doar că curtea dvs va arăta mai bine dar și riscul apariției bolilor e mic. Întreținerea gazonului necesită un timp, vă rugăm ca acel puțin timp care îl aveți să îl folosiți la maxim. 

GHID Întreținere gazon LINK


Alte ghiduri utile


Îngrijirea gazonului în luna august și septembrie LINK

Produse recomandate

ingrasamant-lichid-gazon-fertalga-1 | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Fertalga

Îngrășământ foliar remarcabil care redresează și cele mai afectate peluze sau plante ornamentale prin combinația de aminoacizi, alge marine, acizi humici, microelemente, azot organic și potasiu care remediază metabolismul plantei. Se poate folosi la orice plantă verde!

59.90 RON

249.90 RON

ingrasamant-foliar-gazon-irongreen | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

IronGreen

Îngrășământ foliar gazon IRONGREEN cu azot și sulfat de fier. Mărește considerabil desimea și accentuează culoarea verde a gazonului. Stimulează formarea de clorofila și formarea de noi frunze. Are efect de înverzire în 2-3 zile de la aplicare.

64.90 RON

249.90 RON

ingrasamant-foliar-gazon-fox-nk | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Fox NK

Îngrășământ foliar pentru gazon și plante ornamentale folosit pentru prevenirea apariției bolilor, prevenirea deshidratării. Remediază diferențele de culoare și creștere în gazon. Oferă o înverzire de lunga durată. Supliment în orice perioadă a anului de calciu și magneziu împreună cu azot și potasiu.

64.90 RON

249.90 RON

ingrasamant-gazon-soil-life | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Îngrășământ gazon Soil Life

Îngrășământ pentru gazon SOIL LIFE, all season, echilibrat, pentru revitalizarea sau menținerea gazonului verde și des în orice anotimp. Îngrășământul SOIL LIFE redă gazonului vigurozitate, culoare și desime începând cu primele zile de la aplicare. Îngrășământ pentru gazon profesional cu inocul de bacterii și fungi benefici. Hrănește gradual, fortifică rădăcina și sistemul vascular al plantei fără creșteri accelerate.

99.90 RON

389.00 RON

ingrasamant-gazon-profesional-mini-spring-and-summer | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Zeotech Spring and Summer

Îngrășământ gazon microgranulat care asigură un gazon cu aspect deosebit pentru o perioadă de 10-12 săptămâni. Îl recomandam în orice perioadă a anului. Fertilizant microganular care se distribuie foarte uniform rezultând un gazon cu culoare, desime și creștere uniformă fără creștere accelerată pe înălțime.

349.00 RON

Videoclipuri recomandate

Aplicare de îngrășăminte foliare

Exemple de îngrășăminte foliare, beneficiile lor

Vezi videoclip

Boli în gazon pe perioada verii

Condițiile care favorizează apariția bolilor pe perioada verii, cum prevenim?

Vezi videoclip

Intervenții pe care să nu le ratezi la finalul verii

Nu rata luna august și septembrie. Acum se pregătește gazonul pentru anul viitor

Vezi videoclip

Irigarea corectă a gazonului

Câte minute irigăm gazonul, cât de des să o facem? Un ghid complet.

Vezi videoclip
SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru articole exclusive. Fără spam, promitem!

CONȚINUTUL NU ESTE DISPONIBIL PENTRU IMPRIMARE...