Sfaturi tehnice /
Însămânțare gazon
/
De ce să nu aplici erbicid total la însămânțarea gazonului

De ce să nu aplici erbicid total la însămânțarea gazonului

Deși greșită și total lipsit de sens e obiceiul de a aplica erbicide ”totale” pe vegetația existentă în vederea pregătirii solului pentru însămânțarea gazonului sau montajul de gazon rulou. De ce nu își are rostul? Și de ce mai mult încurcă!

Alin Vancea

Alin Vancea

4 minute de citit

Publicat în 11.12.2023 la 09:12

Actualizat în 11.12.2023 la 09:56

Sperăm că citind acest articol vei proceda corect atunci când te vei apuca de muncă! Dorim să atragem atenția asupra acestui aspect mai ales la cei care vor să însămânțeze gazonul primăvara.


Trei aspecte dorim să aducem în prim plan care le vom detalia în restul articolului cu argumente: 


i) erbicidele totale sunt foarte toxice

ii) erbicidele totale nu omoară semințele de buruiană și nu te scapă definitiv de ele 

iii) aplicarea de erbicide totale nu face decât să amâne semănarea gazonului și veți ajunge să semănați gazonul într-o perioadă mai puțin propice 


Corect, util, rapid ar fi ca eliminarea vegetației înainte de prelucrarea solului să se facă prin tunderea foarte scurtă cu motocoasa sau mașina de tuns cu funcție de mulcire,eliminarea rădăcinilor și resturilor vegetale se va face prin greblare după prelucrarea cu motosapa. Odată cu greblarea se vor elimina pietrele și bulgări mai mari de 1-2 cm și se va și nivela solul.  


Am promis că vom argumenta de ce să nu utilizați erbicide totale… 


Erbicidele totale la însămânțarea gazonului sau montaj gazon rulou


Aplicarea de erbicide așa numite ”totale” afectează doar plantele răsărite însă și pe acestea nu în totalitate! Dacă buruienile sunt mature efectul erbicidului e destul de limitat. 


Erbicidele ”totale” nu afectează sămânța de buruiana din sol, iar în sol există o imensă cantitate de semințe de buruiană, mii sau chiar zeci de mii într-un metru pătrat! E așa numita rezervă de semințe din sol, acumulată de-a lungul anilor, ele doar așteptând condițiile propice să germineze. 


Odată cu aplicarea de erbicid total plantele se vor deshidrata, vor muri, frunzele lor nu vor mai umbri solul, rădăcinile lor nu vor mai extrage nutrienți din sol astfel se reduce concurența pentru lumină și nutrienți, practic nu facem altceva decât să înlăturăm concurența ca semințele de buruiană să răsară… 


Vei prelucra solul și cu asta plănuiești să nimicești ce buruiană mai răsare? Odată cu prelucrarea solului vei aduce  semințe de buruiană din profunzime, afânezi solul și creezi condițiile propice pentru răsărirea lor… 


Nu ne oprim aici… și asta mai ales are repercursiuni negative dacă dorești să însămânțezi gazonul primăvara: aplici erbicid total, el își va face ”efectul” cam în 2-3 săptămâni, nu faci decât să amâni semănarea gazonului și datorită temperaturilor care cresc dai timp solului să se încălzească iar temperatura solului e catalizatorul germinării semințelor de buruiană…  


Practic sămânța de buruiană va fi gata de încolțit pe când vei arunca tu primele semințe de gazon! 


Să nu uităm de toxicitatea ridicată a substanței active din ”erbicidele totale”: glifosatul. 


Să înțelegem un pic buruienile


Există două categorii de buruieni: anuale și perene. 


Cele anuale pun cele mai mari probleme gazonului tânăr pentru că au ciclul de viață scurt (de la răsărire până la formarea de semințe și ulterior moartea lor) și asta se traduce într-o dezvoltare rapidă, accelerată care ne poate crea neplăceri la însămânțarea gazonului, dezvoltarea aceasta rapidă poate stânjeni dezvoltarea gazonului, inclusiv gazonul rulou. 


Buruienile perene, care persistă doi sau mai mulți ani se dezvoltă mai încet și gazonul nu are probleme în a le suprima. Gazonul are un ritm de creștere, îndesire mai mare decât aceste buruieni, întreținut corect, gazonul le va suprima natural, inclusiv pe cele mai problematice: pirul sau trifoiul. 


Diferitele specii de buruiană au epoci ale anului când răsar sau se dezvoltă accelerat. Fiecare specie are nevoie de o anumită temperatură în sol ca sămânța lor sau organele lor vegetale din sol să își înceapă vegetația. Încă un motiv pentru care să nu aplici erbicid total. Dacă ești în luna martie și aplici erbicid total nu vei stârpi buruiana care va răsări în luna mai de exemplu.


Tot ce trebuie să faci e ca odată ce ai însămânțat gazonul să creezi în curte prin irigare, tundere si fertilizare condițiile propice pentru bunăstarea gazonului, a ierbii de gazon, care, are nevoie de total alte condiții decât buruienile.


Cum câștigi lupta cu buruienile? 


Fie că însămânțezi gazonul sau ai ales varianta de gazon rulou, permanent în peluză va exista o luptă pentru resurse: lumină, apă și nutrienți. Important e cine câștigă lupta: iarba de gazon sau buruiana? 


Fiecare specie de plantă are condițiile preferate în care prosperă, noi pe acestea trebuie să le încurajăm în peluza noastră prin tundere, irigare și să ne asigurăm că solul are o concentrație suficientă de nutrienți cât să poată susține acel gazon des pe care îl dorim care, în același timp suprimă natural buruiana. 


Îngrijirea cât de cât corectă a gazonului va conduce la suprimarea buruienilor. Pe acest gazon nu s-a aplicat niciun fel de erbicid, nu s-a plivit nicio buruiană cu mâna.



Dacă plănuiești să  ” plantezi gazonul ” în curtea ta am pregătit două ghiduri: 


1.Ghidul complet pentru însămânțarea gazonului 

2.Ghidul pentru montaj gazon rulou 


Alte articole de ajutor:


1.Perioadele optime pentru însămânțarea gazonului

2.Eliminarea vegetației și prelucrarea solului

3.Dorești să ridici nivelul curții? Cum procedezi corect?



SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru articole exclusive. Fără spam, promitem!

CONȚINUTUL NU ESTE DISPONIBIL PENTRU IMPRIMARE...