Sfaturi tehnice /
Însămânțare gazon
/
Perioadele optime pentru semănarea gazonului

Perioadele optime pentru semănarea gazonului

Când ai cele mai bune condiții pentru însămânțarea gazonului?

cand semanam gazonul
perioada de semanare gazon
Alin Vancea

Alin Vancea

4 minute de citit

Publicat în 14.02.2022 la 09:46

Actualizat în 22.12.2023 la 12:40

Succesul însămânțării gazonului depinde în cea mai mare măsură de cât de bine te-ai pregătit, dacă ți-ai însușit cunoștințele necesare decât de momentul ales pentru însămânțarea gazonului!  


Perioada optimă pentru semănarea gazonului


Înainte de toate dorim să atragem atenția că însămânțarea gazonului chiar și în cea mai optimă perioadă nu garantează că rezultatul va fi cel așteptat dacă nu ai procedat corect la semănare, dacă prin lucrările care le faci nu elimini sau reduci semnificativ câteva riscuri. Aceste riscuri vor apărea fie că însămânțezi fie că montezi gazon rulou!


Însămânțarea gazonului înseamnă mai mult decât prelucrarea solului și împrăștierea de semințe și eventual greblarea lor la fel cum și montajul de gazon rulou nu îți asigură că peluza va rămâne verde și sănătoasă și pe viitor! 


Perioadele optime pentru semănarea gazonului au în special legătura cu:


1.temperatura solului

2.răstimpul până ce gazonul tânăr, cu rădăcină puțin profundă și cu rezerve mici de hrană în rădăcină e supus unor temperaturi extreme: caniculă sau ger.


Perioada optimă semănare gazon:


i) din 10-15 august până la mijloc de octombrie

ii) din 1 aprilie până la început de iunie 


Cu mențiunea că zonele din peluză care sunt mai umbrite, primesc mai puțin de jumătate din zi soare se vor semăna primăvara cu 1-2 săptămâni mai târziu sau cu 1-2 săptămâni mai devreme dacă însămânțarea are loc toamna. 


În cât timp răsare gazonul? 


De exemplu, primăvara, când solul este încă rece, semințele au nevoie 20-25 de zile pentru a răsări în luna martie.


Odată însă cu creșterea temperaturilor, durata de germinare scade treptat: 10-15 zile în aprilie, 7-10 zile în mai, 4-7 zile în iunie-august, 5-7 zile în septembrie iar la finalul toamnei crește ușor la 7-10 zile în octombrie.


Însămânțarea gazonului - un succes dacă… 


Te-au impresionat curțile unde peluzele sunt de un verde închis, fără buruiană de poți să zici că e artificial însă totuși bănuiești că timpul și resursele pentru a avea așa ceva sunt peste posibilitățile tale? Nici pe departe. 


Nu e nimic ieșit din comun, nu e muncă care nu o poți face singur, tot ce e important e să urmezi ghidul nostru pentru semănarea gazonului, respectând sfaturile noastre nu doar că vei avea în câteva săptămâni un gazon de invidiat dar și în același timp vei creea condițiile propice pentru bunăstarea gazonului pe viitor. Ghidul îl găsești la finalul articolului.


Respectă cele mai importante etape la însămânțărea gazonului, acestea fiind mai importante decât însămânțarea gazonului în perioada optimă: 


i) un pat germinativ bun care să favorizeze germinarea seminței și dezvoltarea rapidă a gazonului, pentru asta va trebui să acoperi semințele cu 1-1.5 cm de pământ și să te asiguri că solul are o concentrație suficientă de nutrienți ca plantele să înfrățească ca să acopere solul cât mai rapid 


ii) să poți asigura umezeală suficientă în primele 10-14 zile cu câteva irigări scurte pe parcurcursul zilei fără să suprasaturezi solul cu apă 


și aspecte de care mulți nu țin cont:  


iii) profilul de sol să fie uniform pe toată suprafața curții la o adâncime de cel puțin 10 cm 


iv) sistemul de irigare să irige uniform întreaga suprafață 


iv) alegerea de semințe de gazon care pot produce un gazon des care suprimă natural buruiana în condiții de îngrijire mai reduse


Toate acestea sunt descrise în ghidul nostru pentru însămânțarea gazonului, doar să îl urmezi și rezultatele muncii tale vor fi spectaculoase! 


Încă nu ești decis dacă să montezi gazon rulou sau să însămânțezi gazonul? Urmând sfaturile noastre însămânțarea gazonului va fi un succes, cu siguranță vei reuși și tu la fel cum mulți alții au reușit, nu e curtea ta mai specială...


Nicio magie, nimic special, fără sistem de irigat automat, fără plivit de buruiană!
Fii precaut și informează-te!


1.Urmărește prognoza meteo și conturează-ți planul având o idee despre cum va arăta vremea în perioada următoare - vremea.ido.ro e o sursa bună și pe cât posibil să finalizezi în perioada optimă semănarea gazonului.

2.Culege informații din surse sigure, cum am menționat mai sus, semănarea gazonului cu succes necesită ceva mai mult decât o prelucrare oarecare a solului și împrăștierea de semințe. La fel și dacă alegi gazon rulou!


Însămânțarea gazonului primăvara 


Dacă dorești să însămânțezi gazonul primăvara aici e un ghid care te va ajuta:


-în cât timp răsare gazonul?

-când ar fi cel mai bun moment pentru însămânțarea gazonului primăvara?

-riscuri dacă însămânțezi gazonul înainte de 1 aprilie

-în ce situații e bine mai bine să însămânțezi gazonul înainte de 1 aprilie?


Doar să îl respecți și rezultatele muncii tale te vor bucura nespus de mult! 


Ghidul complet pentru însămânțarea gazonului: LINK


Alte articole utile:


Planul pentru însămânțarea gazonului primăvara. Alege momentul potrivit!

Alege semințe de gazon potrivite pentru tine și curtea ta

Îndepărtarea vegetației și prelucrarea solului pentru însămânțarea gazonului sau montaj gazon rulou

Umplutură și ridicarea nivelului solului din curte la însămânțarea gazonului sau montaj gazon rulou

Îmbunătățirea solului cu nisip și/sau materie organică

Tăvălugirea, tasarea, nivelarea solului

Distribuirea semințelor, îngrășământului și crearea patului germinativ optim

Irigarea după însămânțarea gazonului

Ce înseamnă îngrijirea gazonului? Tunderea, irigarea, fertilizarea și scarificarea gazonului.Gazon profesional universal Safari Play LS - amestec de semințe de iarbă din soiuri de elită din SUA. Conține 90% semințe din specia festuca arundinacea, fantastică pentru reziliența ei, mai mult soiurile de top din acest amestec au un foliaj cu mult mai fin decât alte soirui de festuca arundinacea.Ai iarbă? Să fie verde!Produse recomandate

seminte de gazon safari play ls | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Safari Play LS

Este recomandarea noastră când dorești un gazon deosebit și totodată ușor de întreținut. Formează rapid un gazon foarte des, închis la culoare, plăcut la atingere și rezistent la trafic. Safari Play LS este alegerea ideală pentru curți mici mai umbrite sau curți mari însorite cu trafic. Unde irigatul e problematic sau solul slab Safari Play LS face față cu brio. Capacitate de autoregenerare prin răspândire laterală Lateral Spread - LS. SOD QUALITY - fără semințe de buruiană.

529.00 RON

269.00 RON

seminte-gazon-sport-premium | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Gazon Sport Premium

Semințe Gazon Sport Premium: formeză rapid un gazon extrem de des, cu foliaj fin, mătăsos, rezistent la trafic care își păstrează culoarea verde pe tot parcursul anului. Alege semințe Gazon Sport Premium pentru curți însorite sau semiumbrite! Excelent și pentru soluri grele, argiloase. Are nevoie de o irigare la 5-7 zile pe perioada caniculei! Regenerare prin rizomi!

49.00 RON

239.00 RON

ingrasamant-gazon-semanare-gazon-pro-start | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Pro Start

Se aplică lângă semințe în ziua semănării /supraînsămânțării. Asigură nutrienții necesari pentru primele etape de dezvoltare de la încolțire până la primele una-două tunderi. NU semănați fără să utilizați îngrășământ! Plantele se vor dezvolta încet și gazonul va fi cuprins de buruieni sau slab dezvoltat să facă față caniculei sau înghețului.

89.90 RON

seminte-gazon-soare-seceta-royal-blue | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Semințe gazon Royal Blue

Gazon Royal Blue - semințe gazon super des pentru curți însorite sau parțial umbrite. Semănare gazon rezistent la trafic. Gazon Royal Blue gazon rustic verde închis care o menține 12 luni pe an. Întreținere gazon scăzută. Gazon secetă Royal Blue necesită o irigare la 10-15 zile vara. Pământ gazon slab sau argilos alege seminte gazon Royal Blue! Gazon Royal Blue - Sod Quality (0% poa annua).

499.00 RON

63.00 RON

Videoclipuri recomandate

Ce gazon alegem?

Acordă un pic de timp ca să alegi gazonul potrivit pentru curtea ta

Vezi videoclip

Pașii de la A la Z pentru semănarea gazonului

Respectă pașii pentru semănare pentru o reușită deplină

Vezi videoclip
SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru articole exclusive. Fără spam, promitem!

CONȚINUTUL NU ESTE DISPONIBIL PENTRU IMPRIMARE...