Sfaturi tehnice /
Însămânțare gazon
/
Perioada optimă pentru semănarea gazonului

Perioada optimă pentru semănarea gazonului

cand semanam gazonul
perioada de semanare gazon

Cand se seamana gazonul? Care este cea mai buna perioada pentru insamantare?


Ca regula generala, semanarea gazonului trebuie facuta atunci cand afara nu e nici prea cald, nici prea rece. Asta pentru ca temperatura exterioara si cantitatea de apa sunt principalii factori care influenteaza germinarea semintelor si cresterea sanatoasa a lor. Altfel spus, iarba creste cel mai rapid si mai puternic cand sezonul de plantare se aliniaza cu perioadele naturale de crestere a semintelor. 

Asadar, sa vedem care este cea mai potrivit perioada pentru semanarea gazonului, precum si alte sfaturi care vor asigura succesul in amenajarea gradinii.

  • Urmareste prognoza meteo - accuweather.com e o sursa buna. Indicat este ca temperatura sa nu depaseasca 28 de grade Celsius, timp de 3-4 saptamani de la semanarea gazonului, si nici să fie temperaturi negative pe timpul noptii. Acordati atentie si la perioadele ploioase ca sa puteti pregati solul si sa va incadrati cu semanarea in perioada cat de cat optima.
  • Nu semanati mai repede de 1 aprilie, chiar daca in aer avem 12-14 C inca solul e rece, germintarea intarzie si va trebui sa aveti mai mult timp grija de seminte
  • Peluzele umbrite: se vor semăna primavara dupa ce incepe sa bata soarele cat de cat in curte, de regula dupa 15 aprilie/ 1 mai, atunci soarele e mai sus pe cer si avem mai multe ore de soare. Toamna nu semanati gazon pe zonele care urmeaza sa nu mai primeasca soare. Cel mai bine amanati pe primavara semanarea acelor zone.


Situatia ideala: semanarea dupa vara cand incep temperaturile sa scada ziua sub 24 C oarecum de la mijlocul lunii august pana la inceput de octombrie Luati in calcul ca sa aveti cel putin 4 saptamani de la semanare si pana apar primele ingheturi. 

Semanarea primavara de cand incep sa avem temperaturi de peste 5-6C noaptea (ideal peste 8C) si pana cand temperatura ziua nu depaseste 24C in urmatoarele 4-5 saptamani de la semanare. Rasarirea la temperaturi de peste 12 C noaptea e mai rapida (5-8 zile incepe rasarirea), si trebuie „sa ingrijiti” mai putin timp gazonul tanar cu irigari repetate, etc. La temperaturi de 7-8 C noaptea primele plante rasarite vor aparea dupa 15 zile aproximativ.

Aditional inainte de semanare:

  • Masoara cu precizie suprafata pe care vrei să pui gazon inainte să cumperi semintele si ingrasamintele - e musai necesar să nu depasesti dozele recomandate.
  • Informeaza-te din surse sigure: sfaturile pe care le gasesti pe site-ul nostru nu pot fi inlocuite de parerile unui vecin sau de lucrurile aflate „din auzite”.
  • Foloseste ingrasaminte pentru semanare - motivele sunt numeroase: gazonul se dezvolta mai rapid si suprima natural buruienile, este mai viguros. Ganditi-va ca poniti de la 3 kg de seminte/100 mp si in cateva saptamani trebuie sa aveti cateva sute de kg de frunze si radacina/100 mp pentru un gazon des, verde.


Important! Nu trece peste acesti pasi la semanarea gazonului. Sunt cruciali pentru a obtine rezultatul mult asteptat. 

Urmareste in sectiunea Insamantarea gazonului ghidul complet>>> sau celelalte articole ajutatoare.

Riscuri la semanarea primavara tarziu:


Germinarea
Semanarea primavara la temperaturi ridicate, peste 25C ziua: va fi nevoie sa irigati de 4-6 ori pe zi primele 15 zile la orele 8,10,12,14,16 ca sa reusiti sa mentineti umed primii 2 cm de sol permanent. Nu e o solutie irigarea mai abundenta, dupa 2 ore cu 24C primii 2 cm sunt zvantati. Daca nu mentineti cel putin 80% din timpul zilei umed primii 2 cm de sol germinarea va avea de suferit. Gasiti in acest ghid si un model de aspersor care se poate folosi cu succes fara a fi nevoie de sistem de irigat. Il puteti utiliza impreuna cu un programator (aspersor + programator aprox 300-500 lei).

Risc de boli
La temp peste 16C noaptea si/sau peste 25C ziua (zile la rand) exista mari riscuri ca tinerele plantute sa fie afectate de boli. Literatura de specialitate recomanda aplicarea de fungicid cu substanta activa Propamocarb + Fosetil de exemplu nume comercial Previcur Energy 15 ml + 10 L apa/100 mp in ziua semanarii si apoi dupa ce iarba e rasarita si are 3-4 cm. Aplicarea de fungicide poate duce la o dezvoltare mai inceata a plantelor, distrugerea microbiomului din sol (efect asemanator antibioticelor).
Daca dupa perioada de 2-3 saptamani cat trebuie sa irigati mai des urmeaza o perioada de ploi exista mare risc de boli: perioada lunga de umzeala + caldura noaptea favorizeaza inmultirea microorganismelor daunatoare si va fi nevoie sa fie aplicat un fungicid sistemic preventiv.

Risc de imburuienare
Daca la semanare nu s-a aplicat erbicid preemergent riscul de imburuienare e foarte ridicat (spre 100%) iar erbicidarea nu se va putea face decat dupa ce iarba e tunsa de 3-4 ori (probabil cam 6-8 saptamani de la semanare si pe atunci temperaturile vor fi ridicate: la temperaturi de peste 28C nu se mai aplica erbicide, nu temperatura de aplicare ci temperatura din timpul zilei. Pt erbicidare e nevoie de temperaturi de sub 28C atat inainte de erbicidare cat si dupa cel putin o saptamana. Nu numai ca erbicidele nu mai sunt foarte eficiente insa si gazonul va avea de suferit.

Alegeti la semanare un mix de seminte care permite aplicare de erbicide preemergenete in ziua semanarii, acestea impiedica mare parte din buruieni sa rasara. NU CONTEAZA daca ati aplicat erbicid total, lunar, in ultimii 2 ani tot vor rasari buruieni daca nu aplicati erbicid preemergent. In colet vom adauga noi intructiuni cum sa preveniti problema legata de buruieni.

Mix-uri de seminte care permit erbicidarea cu erbicid preemergent la semanare: Safari Play, Royal Blue, Atletico, Royal Sport, Sport Premium, Sport ingrijire redusa. Mix-uri de seminte pt gazon LINK. La aceste mix-uri de seminte vor fi in colet toate cele necesare pt impiedicarea imburuienarii la semanare.

Riscuri la semanarea toamna tarziu 

Cam singurul risc e cel de inghet. Primele temperaturi negative sub OC (zile la rand) ar fi bine sa fie doar dupa ce planta are 6-7 cm, asta inseamna aproximativ 4-5 sapt de la semanare. Atentie peluzele care nu mai primesc soare nu le semati toamna, lipsa soarelui va duce la o dezvoltare foarte inceata si intarziata.

Produse recomandate

seminte-gazon-safari-play-ls | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Safari Play LS

Este recomandarea noastră când dorești un gazon deosebit și totodată ușor de întreținut. Formează rapid un gazon foarte des, închis la culoare, plăcut la atingere și rezistent la trafic. Safari Play LS este alegerea ideală pentru curți mici mai umbrite sau curți mari însorite cu trafic. Unde irigatul e problematic sau solul slab Safari Play LS face față cu brio. Capacitate de autoregenerare prin răspândire laterală Lateral Spread - LS. SOD QUALITY - fără semințe de buruiană.

529.00 RON

269.00 RON

Sport Premium | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Sport Premium

Dacă ești în căutarea unui gazon cu aspect premium, extrem de des, cu foliaj fin și rezistent la trafic, care își păstrează culoarea verde mediu-închis pe tot parcursul anului, Sport Premium este alegerea ideală! Plăcut la atingere și rezistent la trafic cu capacitate de regenerare, Sport Premium este una dintre cele mai bune variante pentru solurile argiloase predispuse la compactare, drenate slab.

49.00 RON

239.00 RON

ingrasamant-gazon-semanare-gazon-pro-start | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Pro Start

Se aplică lângă semințe în ziua semănării /supraînsămânțării. Asigură nutrienții necesari pentru primele etape de dezvoltare de la încolțire până la primele una-două tunderi. NU semănați fără să utilizați îngrășământ! Plantele se vor dezvolta încet și gazonul va fi cuprins de buruieni sau slab dezvoltat să facă față caniculei sau înghețului.

89.90 RON

seminte-gazon-soare-seceta-royal-blue | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Royal Blue

În topul recomandărilor noastre, Royal Blue este alegerea ideală atunci când dorești un gazon de calitate premium. Formează un gazon des și rezistent la trafic precum Safari Play LS, dar ceva mai închis la culoare și un foliaj ceva mai rustic, un pic mai lat! Acesta are o toleranță bună la umbră și necesită puțină întreținere. SOD QUALITY- fără semințe de buruiană.

499.00 RON

63.00 RON

Videoclipuri recomandate

Ce gazon alegem?

Acordă un pic de timp ca să alegi gazonul potrivit pentru curtea ta

Vezi videoclip

Pașii de la A la Z pentru semănarea gazonului

Respectă pașii pentru semănare pentru o reușită deplină

Vezi videoclip
SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru articole exclusive. Fără spam, promitem!

CONȚINUTUL NU ESTE DISPONIBIL PENTRU IMPRIMARE...