Calendar /
Iarna
/
E normală îngălbenirea gazonului iarna?

E normală îngălbenirea gazonului iarna?

Chiar sunt temperaturile scăzute cauza îngălbenirii gazonului pe parcursul iernii?

Alin Vancea

Alin Vancea

3 minute de citit

Publicat în 07.02.2024 la 12:36

Actualizat în 07.02.2024 la 13:51

Adevărul e că gazon îngălbenit vedem și vara și toamna nu doar iarna în multe curți... Doar cauzele diferă. 

Deși e foarte real ceea ce se întâmplă în multe curți această îngălbenire accentuată pe timpul iernii are mai mult de-a face cu modul cum s-a fertilizat, irigat și tuns peluza în ultimul an, practic acestea sunt 99% din cauze sau .... rezolvare: 

-din cauză... dacă te mulțumești că știi cauza dar nu ai de gând să faci nimic în această privință 
-sau rezolvare... dacă dorești să afli cauza și cum eviți de acum încolo. 

Există o cauză majoră care e prea puțin sub controlul nostru: traficul exagerat, zilnic, copii, căței pe gazonul înghețat. În orice alte situații ține în 99% din cazuri de îngrijire. Traficul intens când iarba e înghețată cu foliajul rigid se produce spargerea peretelui celular, celula pierde apa și apare desicarea, acea culoare și aspect de fân uscat.

Aspect vs sănătatea și vigoarea gazonului


Această îngălbenire nu e doar o pierdere ... estetică ci o pierdere din timpul de vegetație al gazonului, timp valoros, foarte valoros. 
Pierdem sau încetinim formarea de plante noi prin înmulțire vegetală (rizomi și stoloni), se produce un număr mai mic de muguri de înfrățire la baza plantei, pierdem formarea unei rădăcini adânci, acum iarna când solul e umed în profunzime, solul e cel mai puțin compactat și aparatul radicular se poate adânci... 

”Doarme” gazonul iarna?


Iarba aceasta de gazon, cel puțin speciile care le utilizăm în România, nu doarme, nu se culcă decât în condiții extreme. Avem iarnă extremă? Mai mult nu, sau doar pentru puține săptămâni.

Iarba de gazon ”se culcă” când îi lipsește ceva: apă sau nutrienți. Gerul năprasnic, atunci când nu se dezgheață solul deloc (fără excepție) mai bine de 6 săptămâni conduce la lipsa apei lichide și apare desicarea, îngălbenirea, deci dacă nu ați avut o asemenea iarnă cel mai probabil lipsa de nutrienți e cauza îngălbenirii pronunțate a gazonului. 

Să nu credeți că iarba se duce la culcare că vine iarna... iarnă pentru gazon cât ”să se culce” înseamnă cel puțin o lună și jumătate cu solul înghețat mereu și temperaturi negative, zilnic pe timpul zilei. 

Nu frigul ”culcă” iarba ci lipsa apei lichide pentru o perioadă mai mare de câteva săptămâni! De regulă peste 4-5 săptămâni cu sol mereu înghețat poate conduce la îngălbenirea gazonului. Însă arareori în ultimii ani am avut aceste condiții.

Încercați la vară să nu irigați 4-5 săptămâni, același ”somn” o apucă pe iarba ca și cel de iarnă și după prima ploaie serioasă sau irigare corectă își revine. Vara e lipsa de apă, iarna are de-a face cu lipsa de nutrienți pentru că nu avem acel sol mereu înghețat (fără excepție) aproape două luni fără întrerupere.

Putem interveni să readucem gazonul la o stare decentă sau îl putem lăsa așa... o să se trezească el odată cu buruiana. Și tot așa, înlocuim îngrășământul cu erbicide, la vară îi dăm apă zilnic că avem o rădăcină de 4 cm pt că atunci când era timpul să își facă rădăcina... el dormea. La finalul articolului ai un ghid care te va îndruma cum să ajuți gazonul chiar și iarna să își recapete vigoarea și culoarea.

O fi vară unde e verde? Nicidecum!Pentru cei care ați ”urmat” ghidurile noastre, ați fertilizat de 4 ori pe an cu câte 3-3.5 kg/100 mp vă rog tare, tare de tot nu mai irigați atât de mult. Dacă credeți că solul vă pune probleme utilizați WATER PLUS înaintea caniculei, acesta vă va ajuta să reduceți considerabil apa de irigat. Beneficiile lui sunt mult, mult peste costul lui. 

Mai ales cei care ați utilizat la semănare Safari Play sau Royal Blue, nu irigați mai des de 10-15 zile când e caniculă, nu au nevoie. 
Apa în exces ”spală” nutrienții și e nevoie să creștem numărul de fertilizări. 

Vă lasăm aici trei articole, care vă vor fi de ajutor cu siguranță:

1. Cauzele îngălbenirii gazonului iarna. Cauzele care țin de îngrijire
2. Cum remediem îngălbenirea chiar și iarna
3. Legătura între irigare și necesarul îngrășământ. Cum poți reduce apa pentru irigat și necesarul de îngrășământ dar totodată gazonul va fi verde în toate cele patru anotimpuri.

Alte articole utile:

Perioadele optime pentru aplicarea de îngrășăminte solide la gazon

Ghidul complet pentru îngrijirea gazonului. Cu siguranță schimbări colosale în bine vor apărea dacă îl vei urma!

Vă recomandăm să le parcurgeți pe ambele. 
Numai bine, și să fie verde... și iarna la toată lumea

Produse recomandate

ingrasamant-foliar-gazon-irongreen | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

IronGreen

Îngrășământ foliar gazon IRONGREEN cu azot și sulfat de fier. Mărește considerabil desimea și accentuează culoarea verde a gazonului. Stimulează formarea de clorofila și formarea de noi frunze. Are efect de înverzire în 2-3 zile de la aplicare.

64.90 RON

249.90 RON

ingrasamant-lichid-gazon-fertalga-1 | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Fertalga

Îngrășământ foliar remarcabil care redresează și cele mai afectate peluze sau plante ornamentale prin combinația de aminoacizi, alge marine, acizi humici, microelemente, azot organic și potasiu care remediază metabolismul plantei. Se poate folosi la orice plantă verde!

59.90 RON

249.90 RON

ingrasamant-gazon-sprint-n | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Sprint N

Îngrășământ gazon profesional SPRINT N cu eliberare lentă cu efect inițial de înverzire rapidă chiar și la temperaturi sub 10C. Pentru regenerarea gazonului după iarnă și la sfârșitul verii. Recomandat de utilizat la începutul sau mijlocul primăverii și după vară. Îngrășământ ideal la utilizarea după prima tundere la gazonul proaspăt semănat.

69.00 RON

ingrasamant-gazon-soil-life | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Îngrășământ gazon Soil Life

Îngrășământ pentru gazon SOIL LIFE, all season, echilibrat, pentru revitalizarea sau menținerea gazonului verde și des în orice anotimp. Îngrășământul SOIL LIFE redă gazonului vigurozitate, culoare și desime începând cu primele zile de la aplicare. Îngrășământ pentru gazon profesional cu inocul de bacterii și fungi benefici. Hrănește gradual, fortifică rădăcina și sistemul vascular al plantei fără creșteri accelerate.

99.90 RON

389.00 RON

SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru articole exclusive. Fără spam, promitem!

CONȚINUTUL NU ESTE DISPONIBIL PENTRU IMPRIMARE...