Calendar /
Toamna
/
Îngrășământ gazon toamna. Fertilizarea de toamnă a gazonului

Îngrășământ gazon toamna. Fertilizarea de toamnă a gazonului

Această minunată plantă care este iarba de gazon ajutată în momentele oportune ne va da foarte puține bătăi de cap.

gazon toamna
ingrasamant gazon toamna
ingrasamant toamna
trifoi gazon
Alin Vancea

Alin Vancea

7 minute de citit

Publicat în 12.10.2023 la 16:07

Actualizat în 24.11.2023 la 21:44

Îngrășământ gazon toamna. Fertilizarea de toamnă a gazonului


În primul rând pentru a elimna orice confuzie vom delimita perioada de toamnă ca fiind lunile: septembrie, octombrie și noiembrie. 


Un spect care trebuie adus în prim plan: planta de iarbă de gazon e singura plantă din peluza noastră care are perioada de vegetație de 12 luni, din ianuarie și până în decembrie fiind singura plantă perenă activă 12 luni pe an. 


Tot ceea ce mai e verde prin gazon și o numim buruiană chiar dacă e trioi, pir sau poa annua sunt plante perene sau anuale însă nu au perioada de vegetație de 12 luni și asta trebuie folosită în avantajul nostru. 


  • observați trifoiul, începe să fie proeminent în aprilie dar pierde mult din partea vegetală odată cu venirea iernii
  • poa annua își arată colții în martie-mai, apoi își reduce prezența
  • pirul, intră în vegetație după jumătatea lunii mai până la final de octombrie
  • alte buruieni cu frunză îngustă: costrei, iarbă bărboasă, mohor, meișor, etc răsar în iunie/ iulie și intră în repaos sau mor toamnaToate buruienile au o ciclicitate pe când gazonul nu! Acesta e asul nostru din mânecă! 


Acest aspect folosit la maxim de noi va face ca îngrijirea gazonului (aici un ghid complet) din curte să fie o activitate plăcută și plină de satisfacții, gazonul poate ar trebui să fie mai mult decât o scăpare în a nu avea noroi în curte, el poate avea și un rol decorativ pentru ceea ce numim ”casă” sau ”acasă”. 


Mai toată lumea odată cu venirea primăverii începe să acorde atenție gazonului care de cele mai multe ori iese șifonat din iarnă deși nu ar trebui să fie așa… ba din contră iarna curtea ta poate fi la fel de verde ca și în luna octombrie, poate mai puțin la curțile cu trafic intens iarna dieferența o face în special dacă ai utilizat îngrășământ gazon toamna.


Această minunată plantă care este iarba de gazon ajutată în momentele oportune cu îngrășământ ne va da foarte puține bătăi de cap și distribuirea de îngrășământ gazon toamna e una din intervențiile care nu trebuie omise.


Distribuirea de îngrășământ gazon toamna are o importanță covârșitoare între a avea o peluză verde, deasă sau una care mai mereu are câte o problemă. 


Perioadele importante care nu trebuie ratate pentru distribuirea de îngrășământ gazon solid sunt: 
Cel mai important beneficiu care îl obținem odată cu suplimentarea cu nutrienți a solului prin administrarea de îngrășământ gazon toamna și eventual de îngrășământ foliar (biostimulatoare) e formarea de rădăcină și producerea rezerve de hrană în rădăcină. 


Vara, când temperaturile depășesc 30C gazonul consumă mai mult decât produce și clar deficitul va apărea sub formă de boli și infestarea cu buruiană. O rădăcină puternică reduce enorm de mult necesarul de irigare și cu asta incidența bolilor și germinarea semințelor de buruiană.


Nu sunt nici fungicidele nici erbicidele soluția. Fungicidele nu salvează foliajul atacat de boli și nici erbicidele nu vor face ca în locul buruienii să apară iarba de gazon, pentru că lipsa desimii e cauza apariției buruienii, unde peluza e foarte deasă nu are loc buruiana! Îngrășământ gazon toamna. Ce îngrășământ alegi?


Dacă imediat după vară, de la mijloc de august până la mijloc de octombrie am recomandat SPRINT N 3-3.5 kg/100 mp, SLOW GREEN 3-3.5 kg/100 mp sau SOIL LIFE 3.5 kg/100 mp acum pentru administrarea de îngrășământ gazon toamna după 15 octombrie și până în prima săptămână din noiembrie vă recomandăm:

i) SLOW GREEN 2.5 kg/100 mp, îngrășământ gazon pentru perioada de primăvară și toamnă
Îngrășământ gazon peluze care nu au fost fertilizate în ultimele 3 luni sau cele semănate recent.
Cu un titlu ridicat de azot va remedia desimea și culoarea peluzelor care nu au avut parte de o îngrijire după un calendar adecvat, respectiv aplicarea de îngrășământ gazon solid la sfârșitul verii.

ii) SOIL LIFE 3-3.5 kg/100 mp, îngrășământ gazon all season
Îngrășământ gazon solid cu inocul de materie organică nobilă, all season, versatil, capabil să restabilească desimea și culoarea peluzelor indiferent de starea lor în funcție de dozajul aplicat.
În cazul în care ați aplicat îngrășământ în ultimele 2 luni o aplicare de 3 kg/100 mp e suficientă pentru a resuplini nutrienții din sol până în martie.
Va reda desimea, culoarea și creșterea aplicat la o doză de 3.5 kg/100 mp la peluzele cărora nu le-a fost administrat îngrășământ solid în ultimele 3-4 luni.

iii) BIOTURBO sau BIOMULTI 3.5 kg/100 mp
Pentru peluze unde se tunde cu mulcire, inclusiv roboți de tuns sau unde bugetul pentru întreținerea gazonului e mic.

Îngrășământ gazon solid după prima săptămână din noiembrie:

i) SLOW K 3-3.5 kg/ 100 mp, 
ii) SOIL LIFE 2.5-3 kg/100 mp, 
iii) Biomulti 3 kg/100 mp

Dacă curtea dvs după 15 octombrie nu mai primește cel puțin 3-4 ore de soare vă recomandăm utilizați îngrășământ gazon solid și dozajul care apar pentru luna noiembrie. 

Dacă curtea dvs e însorită puteți merge pe dozajul maxim, planta având soare e activă și va folosi în totalitate nutrienții. 

Distribuirea de îngrășământ gazon toamna, în luna octombrie sau început de noiembrie poate fi făcută chiar dacă sunt doar 4-5 săptămâni de la ultima distribuire de îngrășământ gazon solid. 

SPRINT N, SLOW GREEN, SOIL LIFE sunt îngrășăminte care sunt foarte potrivite pentru distribuirea de îngrășământ gazon solid din martie până la început de iunie. Vă recomandăm să achiziționați la ambalaje mai mari, economia care o faceți e considerabilă. 

Îngrășământ gazon lichid toamna


Pe lângă utilizarea de îngrășământ gazon toamna sub formă de granule care vor elibera nutrienți treptat de-a lungul toamnei vă recomandăm și distribuirea de îngrășăminte lichide, biostimulatorul Fertalga și fortifiantul FOX NK, aplicate împreună câte 100-150 ml din fiecare/100 mp în 4-7 l apă (câtă apă aveți nevoie să acoperiți 100 mp).Distribuirea simultană a celor două îngrășăminte lichide la interval de 10-14 zile va grăbi îndesirea prin înfrățire și formarea de foliaj, formarea de rădăcină și producerea de nutrienți în exces care vor fi depozitați în rădăcină.   

Aceste îngrășăminte lichide cât și cele solide sunt foarte bune de utilizat și după iarnă la final de februarie sau început de martie odată ce temperaturile ziua se mențin la peste 6-8C. 

Aceste două îngrășăminte lichide elimină orice eventuală carență de microelemente, metabolismul plantei va funcționa eficient și va utiliza la maxim soarele.Aici poți afla mai multe despre beneficiile utilizării de îngrășăminte foliare LINK

Cuvânt de final 

Distribuirea de îngrășământ gazon toamna se va face pe gazonul tuns, pe foliajul cât de cât zvântat și apoi se va iriga. 


În cazul în care utilizezi îngrășământ foliar acesta se distribuie preferabil pe iarba tunsă, pe foliajul cât se poate de zvântat, nu e nevoie să irigați decât dacă utilizați doze triple, cvadruple decât cele recomandate. Ar fi bine să nu plouă câteva ore de la aplicare și să nu tundeți mai devreme de 2-3 zile. 


Sperăm că ați scarificat gazonul cu tamburul cu sârme la mijlocul toamnei, dacă nu încă nu e târziu. Solul să fie uscat și foliajul, o tundere la înălțimea normală și apoi trecerea cu scarificatorul și adunarea uscăturii e o activitate care nu are de ce să dureze mai mult de 1.5 ore pentru 200 mp. Ajută enorm demult și are un impact major, din care amintim doar câteva: 


- incidenței bolilor iarna

- formării de rădăcină - solul curățat respiră mai bine și rădăcina și microorganismele au acces la oxigen

- nutrienții ajung mai rapid în sol 

- stratul de uscătură e cuibul potrivit pentru ouăle insectelor ale căror viermi vor mânca rădăcina la anul în vară

- elimină sau rărește semnificativ buruiana


Suplinirea cu nutrienți a solului utilizând îngrășământ gazon granule e termenul adecvat și va duce la rezultatele dorite, adică un gazon des, verde uniform, cu buruiană aproape inexistentă, puțin predispus la boli sau refacerea  după bolile sezoniere e foarte rapidă, reziliență la trafic, asta, dacă distribuim îngrășământ gazon la timp, la doza corectă, uniform și la timpul potrivit.  


Dacă gazonul tău are peste 15 de ani vechime probabil o aplicare de îngrășământ gazon granule pe an e suficientă, însă,  însă în restul cazurilor e nevoie de intervenția noastră, regulată, de 3-4 ori pe an pentru a menține o fertilitate bună în sol, ca planta de gazon să o ducă bine cât nouă să ne rămână doar să tundem, să irigăm fără să fie nevoie de lupta cu buruiana,  să completăm cu semințe din cauza unei boli sau a unui gazon care se rărește. 


Gazonul necesită un sol fertil, atlfel el se rărește, își pierde culoarea, este invadat de buruieni, solul se compactează, gazonul suferă pe perioada de vară și iarnă, își revine greu după trafic, este afectat puternic de boli sezoniere și recuperarea după acestea e înceată. 


Mulți după ce și-au însușit un minim de cunoștințe legate de îngrijirea gazonului tunderea și îngrijirea gazonului e o plăcere. Inevitabil o peluză frumoasă dă un plus de aspect casei și o sursă de mândrie. Acest ghid te va ajuta: LINK ghid îngrijire gazon


Să fie verde! 

și… iarba noastră e cea mai verde! 


Grupul nostru de Facebook (link)
Canalul nostru de Youtube (link)

Produse recomandate

ingrasamant-gazon-soil-life | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Îngrășământ gazon Soil Life

Îngrășământ pentru gazon SOIL LIFE, all season, echilibrat, pentru revitalizarea sau menținerea gazonului verde și des în orice anotimp. Îngrășământul SOIL LIFE redă gazonului vigurozitate, culoare și desime începând cu primele zile de la aplicare. Îngrășământ pentru gazon profesional cu inocul de bacterii și fungi benefici. Hrănește gradual, fortifică rădăcina și sistemul vascular al plantei fără creșteri accelerate.

99.90 RON

389.00 RON

ingrasamant-gazon-primavara-toamna-slow-green | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Slow Green

Îngrășământ destinat în special peluzelor cu trafic mediu-ridicat atât pentru refacerea rapida după iarnă/ vară cât și pentru întreținere primăvara și toamna (peluze cu trafic mediu-ridicat). Pentru peluze în stare precară, cu diferențe mari de culoare și creștere. Efect rapid de îndesire și înverzire la temperaturi scăzute. Perioada martie-aprilie și august-sfârșit de septembrie.

89.90 RON

ingrasamant-gazon-vara-iarna | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Îngrășământ gazon Slow K

Îngrășământ gazon toamna SLOW K fortifică gazonul și rădăcina. Administrează îngrășământ gazonului toamna la final (noiembrie) dacă nu ai administrat îngrășământ solid în ultimele 2 luni ca el să rămână verde peste iarna. SLOW K îngrășământ gazon toamna pentru înverzire rapidă sau de întreținere gazon pe perioada rece. Aplică 3 kg/100 mp de îngrășământ gazonului toamna și el va trece mult mai bine peste iarnă.

369.00 RON

ingrasamant-lichid-gazon-fertalga-1 | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Fertalga

Îngrășământ foliar remarcabil care redresează și cele mai afectate peluze prin combinația de aminoacizi, alge marine, acizi humici, microelemente, azot organic și potasiu care remediază metabolismul plantei. Se poate folosi la orice plantă verde!

54.90 RON

230.90 RON

ingrasamant-foliar-gazon-fox-nk | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Fox NK

Îngrășământ foliar pentru gazon folosit pentru prevenirea apariției bolilor, prevenirea deshidratării. Remediază diferențele de culoare și creștere în gazon. Oferă o înverzire de lunga durată. Supliment în orice perioadă a anului de calciu și magneziu împreună cu azot și potasiu.

59.00 RON

245.00 RON

Videoclipuri recomandate

Gazonul la mijlocul toamnei

Trifoiul. Râme. Boli iarna. Scarificarea. Biostimulatori. Îngrășământ

Vezi videoclip

Scarificare gazon toamna

Știai că scarificarea gazonului făcută toamna e cea mai importantă? Află de ce!

Vezi videoclip

Tu până acum ce arbore foloseai la scarificator?

Află de la specialiști care arbore de scarificare face cea mai bună treabă

Vezi videoclip
SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru articole exclusive. Fără spam, promitem!

CONȚINUTUL NU ESTE DISPONIBIL PENTRU IMPRIMARE...