Calendar /
Vara
/
Aplicarea de fungicide vara pe gazon. Recuperarea gazonului vara după boli.

Aplicarea de fungicide vara pe gazon. Recuperarea gazonului vara după boli.

Intervenții asupra gazonului afectat de boli. Fungicide și intervenții de făcut pentru regenerarea gazonului afectat de boli vara

boli gazon vara
fungicid gazon
Alin Vancea

Alin Vancea

5 minute de citit

Publicat în 17.06.2024 la 05:44

Actualizat în 17.06.2024 la 05:51

Aplicarea de fungicide gazonului pe perioada verii


E util de apelat la ele însă doar în cazul peluzelor semănate foarte recent, la final de primăvară sau în timpul verii dar special aplicate preventiv. La acestea e posibil ca sistemul radicular să nu fie suficient de dezvoltat cât să aibe resurse să refacă foliajul mort. În ghidul pentru semănarea gazonului LINK GHID am menționat acest aspect. 


Nu își au rostul pentru că dezvoltarea fungilor are loc doar în condiții de umiditate mare amintite mai sus. Practic dacă a plouat două-trei zile, a apărut atacul fungilor însă dacă ploile se opresc fungii se opresc și ei din dezvoltare, asta bineînțeles dacă irigăm corect (cantitate și frecvență). 


În cazul în care observați miceliu, puf de mucegai, ceva asemănător cu pânza de păianjen dimineața cât e rouă și precipitațiile vor continua încă multe zile atunci o aplicare de fungicid poate fi luată în calcul. 


Folosim fungicide preventiv? 


Aplicarea de fungicide NU va reface frunza afectată de fungi, fungicidele doar vor opri dezvoltarea fungilor însă atacul fungilor se va opri imediat ce dispar condițiile: umezeala din ploi sau irigarea defectuoasă pe perioada verii. 


Nu se justifică aplicarea de fungicide pe o peluză rezidențială care are mai mult de 5-6 luni de la semănare decât în cazul amintit mai sus: în cazul peluzelor foarte tinere. 


Fungicidele sunt asemănătoare antibioticelor și vor elimina atât fungi dăunători cât și fungi benefici cu care planta noastră reușește să obțină nutrienți greu accesibili din sol. Fungii benefici consumă spori și fungi dăunători ținând sub control populația lor.


Există vreun tip, specie de gazon care e mai predispus? 


Sunt mai predispuse peluzele înființate cu semințe (soiuri de iarbă de gazon) din soiuri vechi, inferioare sau gazon rulou provenit din astfel de semințe. La fel ca și în orice industrie cu timpul s-au obținut prin selecție soiuri care au o rezistență mai mare în fața fungilor, de regulă sunt acelea care necesită și mai puțină apă, care sunt genetic mai închise la culoare. 


Vor fi mai predispuse peluzele unde se irigă des, mai des de 2 ori pe săptămână, pentru că umezeala e un trigger pentru dezvoltarea fungilor dăunători. Dacă gazonul tău nu rezistă fără să fii nevoit să irigi mai des de 1-2 ori pe săptămână urmează acest ghid: LINK ghid îngrijire gazon


Acum toamna sau la primăvară poți alege să refaci desimea gazonului și odată cu asta poți scăpa și de buruiană prin operația de supraînsămânțare folosind semințe de iarbă de gazon din soiuri superioare ca: Safari Play LS, Royal Blue, Royal Sport. Ghid supraînsămânțare LINK. 


Vei fi surprins de aceste soiuri superioare care vor reduce considerabil timpul pentru tuns datatorită faptului că produc mai puțină masă vegetală (coșul mașinii de tuns se umple mai încet), că necesită mult mai puțină apă, că reușesc să suprime foarte bine în mod natural buruiana. 


Peluzele unde nu se scarifică regulat după fiecare anotimp sau scarificarea nu a fost suficient de bine executată.   


Remedierea peluzelor atacate de boli 


Ce fungicide putem folosi vara?


În cazul în care gazonul e foarte tânăr, sub 3-4 luni sau precipitațiile continuă încă multe zile și fungul e prezent atunci poți lua în calcul aplicarea unui fungicid.


Pentru plantele din familia gramineelor se poate utiliza pentru un spectru foarte larg fungicid Signum 15 + Switch 15 gr + 10 L apa /100 mp sau Previcur Energy 15 ml + Amistar 10 ml + 10 l apă/100 mp. Acestea au efect curativ și preventiv. În cazul în care situația e gravă utilizați combinația Signum + Switch în dozele recomandate mai sus. Aceste fungicide le găsiți la fitofarmacii. 


Fungicidele enumerate mai sus nu sunt omologate în România pentru utilizarea la gazon. Conform legii fungicidele se aplică de către personal autorizat. 


Atenție la aplicare… mai ales că fungicidele nu sunt foarte eficiente!!!


Nu se va tunde iarba 2-3 zile de la aplicare, pe cât posibil se va aplica pe frunza zvântată și ideal să nu plouă 3-4 ore dar dacă condițiile de ploaie persistă se va aplica chiar și dacă frunza nu e zvântată.


Aplicarea se va face urmând instrucțiunile pentru aplicare de pe eticheta produselor, aplicarea se va face de personal autorizat. Fungicidele enumerate mai sus nu sunt omologate în România pentru utilizarea la gazon.

Urmăriți pe cât se poate să faceți aplicarea de fungicide în prima parte a zilei (ideal) sau după-amiaza, la amiază aplicarea poate duce la evaporarea unei părți din substanța activă.


Rețineți: aplicarea de fungicide nu va reface frunza afectată de fungi, fungicidele doar vor opri dezvoltarea fungilor. 


După o săptămână de la aplicarea fungicidului puteți îndepărta frunza moartă cu o scarificare ușoară fie local cu grebla fie tot gazonul cu scarificatorul cu arborele cu sârme.  Eliminarea frunzei moarte lasă loc pentru foliaj tânăr, aerisește coronamentul și reduce umezeala. 


Scarificarea gazonului după atacuri ale fungilor 


Dacă ai ales să nu folosești fungicid și pentru asta te felicităm, odată ce solul e uscat poți interveni cu umătoarele operații:Tunderea gazonului la înălțimea normală (5.5-6 cm), scarificarea cu tamburul cu sârme, greblarea și colectarea resturilor cu mașina de tuns, aplicarea unui îngrășământ foliar pentru încurajarea formării de noi frunze. De exemplu Fertalga 100-150 ml + Irongreen 100-150 ml în 3-5 L apă /100 mp, le poți repeta de 2-3 ori la interval de 5-7 zile și vei fi uimit de recuperarea gazonului tău. Acestea se pot aplica pe gazon oricând, mai puțin când gazonul e înghețat. Efectele benefice sunt multiple. 


Regăsiți exemple de îngrășăminte foarte eficiente la finalul articolului. 


Sănătatea plantei de gazon 


Mențineți sănătatea și vigurozitatea plantei de gazon practicând tunderea și irigarea corectă, menținerea unei fertilități rezonabile a solului, scarificarea de întreținere cu tamburul cu sârme al mașinii de scarificat (niciodată nu e prea mult sau des dacă vorbim de scarificare!). 


Urmați acest GHID pentru întreținerea gazonului, nu doar că curtea dvs va arăta mai bine dar și riscul apariției bolilor e mic. Întreținerea gazonului necesită un timp, vă rugăm ca acel puțin timp care îl aveți să îl folosiți la maxim. 

GHID Întreținere gazon LINK


Alte ghiduri utile


Gazonul e atacat de boli sau e altceva?


AAplicarea de erbicide pe perioada verii


Nu omite aceste intervenții la gazonul semănat în primăvară


Îngrijirea corectă a gazonului. Ghidul complet care te va ajută să ai un gazon verde 12 luni pe an


Cum se manifestă carența de apă la gazon pe parcursul verii


Produse recomandate

ingrasamant-gazon-soil-life | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Îngrășământ gazon Soil Life

Îngrășământ pentru gazon SOIL LIFE, all season, echilibrat, pentru revitalizarea sau menținerea gazonului verde și des în orice anotimp. Îngrășământul SOIL LIFE redă gazonului vigurozitate, culoare și desime începând cu primele zile de la aplicare. Îngrășământ pentru gazon profesional cu inocul de bacterii și fungi benefici. Hrănește gradual, fortifică rădăcina și sistemul vascular al plantei fără creșteri accelerate.

99.90 RON

389.00 RON

ingrasamant-gazon-vara-iarna | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Îngrășământ gazon Slow K

Îngrășământ gazon toamna SLOW K fortifică gazonul și rădăcina. Administrează îngrășământ gazonului toamna la final (noiembrie) dacă nu ai administrat îngrășământ solid în ultimele 2 luni ca el să rămână verde peste iarna. SLOW K îngrășământ gazon toamna pentru înverzire rapidă sau de întreținere gazon pe perioada rece. Aplică 3 kg/100 mp de îngrășământ gazonului toamna și el va trece mult mai bine peste iarnă.

369.00 RON

ingrasamant-gazon-vara-summer-k | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Summer K

Îngrășământ gazon toamna -vară, foarte bogat în potasiu (30%) pentru fertilizarea gazonului în perioadele cu temperaturi extreme sfârșit de iunie sau iulie și la finalul toamnei. Azot 100% cu eliberare controlată nu produce daune prin ”arderea gazonului”. Aportul mare de potasiu favorizează procesul de absorbție a azotului atunci când solul este cald sau foarte rece. Nu aplicați îngrășământ după prima săptămână din octombrie dacă peluza nu va mai primi soare!

ingrasamant-lichid-gazon-fertalga-1 | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Fertalga

Îngrășământ foliar remarcabil care redresează și cele mai afectate peluze sau plante ornamentale prin combinația de aminoacizi, alge marine, acizi humici, microelemente, azot organic și potasiu care remediază metabolismul plantei. Se poate folosi la orice plantă verde!

59.90 RON

249.90 RON

ingrasamant-foliar-gazon-fox-nk | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Fox NK

Îngrășământ foliar pentru gazon și plante ornamentale folosit pentru prevenirea apariției bolilor, prevenirea deshidratării. Remediază diferențele de culoare și creștere în gazon. Oferă o înverzire de lunga durată. Supliment în orice perioadă a anului de calciu și magneziu împreună cu azot și potasiu.

64.90 RON

249.90 RON

SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru articole exclusive. Fără spam, promitem!

CONȚINUTUL NU ESTE DISPONIBIL PENTRU IMPRIMARE...