Sfaturi tehnice /
Gazon Rulou
/
Gazon rulou sau însămânțare gazon?

Gazon rulou sau însămânțare gazon?

Ce alegi: gazon rulou sau însămânțare gazon? Care sunt avantajele și dezavantajele? Află aici totul despre montaj gazon rulou sau însămânțarea gazonului!

Alin Vancea

Alin Vancea

5 minute de citit

Publicat în 08.01.2024 la 10:10

Actualizat în 10.01.2024 la 07:16

Rapiditatea 


În cazul instalării de rulouri de gazon curtea va fi verde instant, totuși va fi nevoie de o oarecare grijă cu irigarea în primele două săptămâni de la montaj alături de aplicarea de îngrășăminte solide și lichide ca să susțineți înrădăcinarea.


Dacă pornești de la semințe, va fi nevoie de aproximativ 4 săptămâni ca peluza să fie deasă și să suporte traficul. După 6-7 săptămâni de la însămânțarea făcută de tine, gazonul va avea aceeași desime ca și un gazon rulou de bună calitate. 


Când putem monta gazon rulou? Perioadele optime pentru însămânțarea gazonului


Semănarea gazonului se poate face de la mijlocul lui martie și până la început de noiembrie însă gazon rulou vei putea monta și iarna, mai puțin atunci când e solul înghețat. Un interval de 8 zile cu temperaturi mai domoale e suficient ca gazonul să se înrădăcineze. 


Care sunt perioadele optime pentru însămânțarea gazonului LINK


Costul între gazonul rulou și însămânțarea gazonului


Având în vedere că operațiile pentru pregătirea terenului sunt aceleași fie că montați gazon rulou fie că însămânțați gazonul, strict ultimul pas diferă: montăm rulouri de gazon sau împrăștiem semințele și le acoperim cu nisip. Cum pregătești terenul pentru montarea de gazon rulou sau însămânțare  LINK

În cazul însămânțării cu semințe din soiuri superioare, de ultimă generație, costul va fi de aproximativ 2 lei/mp, costul îngrășământului la instalare/ semănare este același în ambele variante doar că la semănare va fi nevoie să aruncați cu lopata un strat de nisip de construcții de la balastieră sau un pământ nisipos, cu grosimea de 1 cm ca să aveți un pat germinativ corect (1 mc nisip/100 mp), astfel sămânța va răsări rapid, în totalitate și în scurt timp te poți bucura de o peluză frumoasă în jurul casei. 


Gazonul rulou (strict ruloul) costă între 17 și 30 lei metrul pătrat în funcție: 


1) în primul rând de maturitatea gazonului, cu cât e mai matur e mai scump 

2) speciile de iarbă din care este format și calitatea soiurilor 

3) modul cum a fost îngrijit până la momentul respectiv: grosimea stratului de tatch (fetru), desimea, infestarea cu buruiană 

4) cantitatea achiziționată


De regulă transportul poate costa între 100 și 300 lei palet, în funcție de distanță. Pe un palet încap 40-45 mp de gazon rulou. Greutatea unei role fiind între 18 și 25 kg. 


Probabil ar fi înțelept să apelați la o firmă de grădinărit, e posibil ca ei să aibe discount-uri considerabile la achiziția de rulouri de gazon de la producători. 


Mai multe despre preț gazon rulou LINK


Riscuri la montajul de rulouri de gazon sau  însămânțarea gazonului


Dacă ai pregătit corect solul și urmezi pașii pentru montarea de gazon rulou sau ghidul pentru însămânțarea gazonului foarte multe riscuri inițiale și viitoare le elimini. Deci nu trebuie să îți faci griji orice variantă ai alege. 


Practic după ce ai prelucrat solul care se face la fel indiferent dacă ai ales gazon rulou sau să însămânțezi gazonul mai ai doar un pas: 


Montajul gazonului rulou  LINK

Împrăștirea semințelor și patul germinativ corect LINK


Controlul asupra speciilor care formează gazonul și al calității soiurilor de iarbă din cadrul speciilor utillizate


Desigur, cel mai mare control îl puteți avea atunci când dvs alegeți sămânța de gazon cu care însămânțați, achiziționată din surse cu recomandări pozitive. 


La fermele din România care produc gazon rulou veți găsi diferite tipuri de gazon rulou, botezate ”gazon sport”, ”gazon secetă”, ”gazon supersport”, etc. 


Apelați întotdeauna la ferme de gazon rulou de la care aveți recomandări de la cunoștințe, și nu doar o recomandare ci cel puțin două, trei, nu neapărat întotdeauna un productător de gazon rulouri va furniza aceeași calitate. 


Important e ca speciile de iarbă din care e format gazonul rulou să facă față condițiilor din curtea dvs, cea mai mare provocare pentru gazon fiind umbra și excesul de umezeală din zonele umbrite la care adăugam posibilitatea dvs de al îngriji, bugetul pentru îngrășăminte. 


Fermele de gazon pot avea un gazon cu aceleași specii, însă soiurile pot fi diferite, de exemplu ”gazon secetă” de regulă are ca bază specia festuca arundinacea, însă putem avea soiuri cu foliaj subțire și plăcut sau cu foliaj foarte grosier. 


Nu e foarte important cum arată gazonul rulou când îl primiți, atât timp cât există o corelare între prețul plătit și calitatea lui la achiziție. Pe lângă speciile de iarbă de gazon, importantă e calitatea soiurilor, acestea fac diferența între un gazon de nota 9 sau nota 5 la același regim de întreținere. De regulă fermele de gazon nu vă vor menționa soiurile ci doar speciile. 


Alege gazonul rulou potrivit pentru curtea ta LINK


Specii și soiuri


Mărul e specia în cadrul căreia există zeci de mii de soirui, din care unele produc mere mai gustoase, care rezistă mai bine la dăunători sau păstrare iar altele mai puțin. 


La fel și la iarba de gazon, există 3 specii principale din care se poate forma gazonul rulou: poa pratensis, lolium perenne și festuca arundinacea. În cadrul acestor specii există soiuri care produc un gazon mai rezistent, mai des, capabil să suprime în viitor buruiana, o mai bună recuperare după trafic, etc. 


Soiurile de generație mai nouă, care bifează cu brio la mai multe capitole desigur sunt mai scumpe. Producătorii de gazon nu vă vor da numele soiurilor este secretul lor de producție însă speciile trebuie să poată să vi le enumere.  Alege gazonul rulou potrivit pentru curtea ta LINK


Premise greșite și întreținerea ulterioară


În orice caz nu trebuie presupus că montând gazon rulou totul va fi minunat, inclusiv la montarea de gazon rulou pot apărea probleme, una, des întâlnită e suprairigarea. Costul ridicat plătit pentru gazonul rulou și frica de ”a nu-l pierde” conduce la o suprairigare și de aici boli, gazonul nu face rădăcină sau ea rămâne superficială. 


În ambele cazuri îngrijirea gazonului este aceeași fie că montați gazon rulou fie că însămânțați gazonul. Necesarul de tunderi, fertilizare, scarificare, irigare e același. 


Sperăm că acum ai conturată mai bine o idee legată de gazonul rulou sau însămânțarea gazonului. Desigur costul ridicat dacă alegeți gazon rulou recompensează prin rapiditate. În orice caz nu trebuie eliminată varianta însămânțării gazonului pentru că ar fi grea, complicată, sau cu riscuri mari de nereușită. 


Un ghid complet pentru însămânțarea gazonului care pus în practică vă va aduce bucurii în scurt timp. Satisfacția de a semăna gazonul, de-al vedea cum răsare, primele tunderi, bucuria de al vedea cum pe zi ce trece e mai des e ceva deosebit. 


Ghid însămânțare gazon LINK

Ghid îngrijire gazon LINK


Alte articole utile

Îndepărtarea vegetației și prelucrarea primară a solului 
Umplutură și ridicarea nivelului solului din curte
Îmbunătățirea solului cu nisip 
Tăvălugirea, tasarea, nivelarea solului
Montaj gazon rulou. Irigarea după instalarea rulourilor de gazon 
Îngrășământ gazon la montaj gazon rulou
Irigarea gazonului rulou după montaj pentru înrădăcinare

SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru articole exclusive. Fără spam, promitem!

CONȚINUTUL NU ESTE DISPONIBIL PENTRU IMPRIMARE...