Calendar /
Vara
/
SOS Gazon VARA. Cum salvăm gazonul vara?

SOS Gazon VARA. Cum salvăm gazonul vara?

Un îndrumar pentru orice situație existentă. Remedierea e ușoară și rapidă.

gazon vara
remediere gazon vara
Alin Vancea

Alin Vancea

9 minute de citit

Publicat în 13.08.2022 la 12:05

Actualizat în 24.11.2023 la 21:44

SOS gazon vara. Cum salvăm gazonul vara?


Dacă vrei să afli cum să îngrijești gazonul pe perioada verii sau gazonul tău suferă și te-ai decis să faci ceva în privința asta, atunci lasă-ne să te ajutăm. 

Aici găsești un îndrumar perfect pentru remedierea ușoară și rapidă a gazonului, chiar și în mai puțin de 10 zile schimbarea va fi majoră!

Pentru cei care ați semănat gazon de curând și vă confruntați cu unele probleme consultați acest ghid: LINK

Remedierea peluzei tale se poate face rapid, ușor și cu costuri mici însă o schimbare e necesară la ceea ce ați făcut până în prezent.

De acum încolo iarba nu se va iriga cu minute și nu se va tunde pe treapta din mijloc a mașinii de tuns ci se va iriga cu un nr de minute pe fiecare zonă cât să administrăm gazonului apă care să umezească solul până la 15 cm adâncime.

Alegerea treptei mașinii de tuns pe care veți tunde de acum în colo va fi aleasă după ce măsurați odată iarba în urma mașinii de tuns cu un liniar. Despre toate acestea vom reveni pe parcursul articolului.

Dacă te confrunți cu diferențe de culoare în gazon, zone care nu o duc prea bine, ofilirea gazonului, bureți și ciuperci, buruiană sau pur și simplu îți dorești o îmbunătățire a aspectului curții vei afla tot ce ai nevoie în acest articol.


Haideți să începem prin a ști ce e de făcut pentru a salva GAZONUL 


Dacă gazonul are o oarecare desime atunci faceți pașii de mai jos, altfel, dacă e extrem de rar, cu spații de mai bine de 3-4 degete între plante prin tot gazonul pregătiți-vă pentru o supraînsămânțare în perioada 15 august-15 octombrie, e ce mai propice perioadă din an pentru a face supraînsămânțarea și până atunci respectați pașii de aici.

În partea de jos a articolului aveți un ghid pentru supraînsămânțarea gazonului, cu toți pașii inclusiv ce tip de gazon vă recomandăm noi. 

Remedierea stării gazonului pe perioada verii:


[1] Schimbăm modul de a iriga gazonul


Cei care nu aveți sistem de irigat automat va trebui să renunțați la irigarea din mână a gazonului! Folosiți aspersoare mobile pentru irigarea peluzei. Nu doar ca vă salvați enorm de mult timp dar apa va fi mai uniform distribuită. Nu folosiți aspersoare mobile care irigă la 360 de grade ci aspersoare oscilante (care basculează).
Aveți în partea de jos a paginii un aspersor mobil comercializat de noi.Gata cu irigarea zilnică! Gazonul nu e plantă de acvariu, nu e orez! 


Indiferent că e irigare cu sistem automat că e cu aspersoare mobile trebuie să verificați:

1 . dacă apa e distribuită uniform în peluză 
2 . cât timp trebuie să lăsați să meargă fiecare zonă ca să aveți cantitatea suficientă de apă 

Pentru asta se va face testul cu caserole! Urgent, chiar la următoarea irigare care o faceți.

În special diferențele de culoare ale peluzei pe perioada verii e rezultatul irigării neuniforme a peluzei. Mulți cred că gazonul e atacat de ceva boală însă de cele mai multe ori vara e deficitul de apă e cel care produce o veștejire, îngălbenire a frunzei. Marea majoritate a bolilor gazonului apar după ploi și foarte puține după perioade fără ploi.

Nu vă bazați că sistemul de irigat e montat corect! În partea de jos a paginii aveți un tutorial: ” Câte minute irigăm gazonul? ” - vizionați fără skip, faceți testul, cum am mai spus-o: trebuie să faceți o schimbare și rezultatele pozitive nu vor întârzia să apară.

Irigarea corectă a gazonului presupune irigarea abundentă cu 15-20 L apă/mp adică 1.5-2 cm apă în caserolă și lăsarea a 3-4 zile între irigări până ce solul e uscat bine de tot la suprafață, e tare la apăsarea cu degetul. Din 20 iulie până la început de august acesta ar trebui să fie frecvența cu care irigați.

Atenție la zonele umbrite, acolo va fi nevoie să irigați mai rar decât porțiunile însorite.

Irigați gazonul între orele 2 am și 6 am cei cu sistem de irigat automat. Cei care irigați cu aspersoare mobile irigați dupămasa dar să bata soarele să zvinte iarba până ce se lasă roua.


În GHIDUL pentru îngrijirea gazonului la aliniatul legat de Irigare aveți mai multe detalii. Parcurgeți acel ghid în întregime, puneți în practică și peluza ca prin minune îți va reveni incredibil de la săptămână la săptămână! LINK
Un tutorial scurt refertior la testul cu caserole:


Vă reamintim de GHIDUL COMPLET pentru întreținerea gazonului, inclusiv e o ilustrație cu numărul de irigări pe săptămâna în fiecare anotimp, tutorial video cu testul cu caserole, adică tot ce e nevoie să știți. 

[2] Utilizarea de îngrășământ solid și lichid


Odată irigarea remediată veți distribui: 

1 .îngrășământ solid all season ca SOIL LIFE 3 kg/100 mp și apoi veți iriga abundent circa 10 L de apă/mp, în caserolă să se adune 1 cm de apă.

2 .chiar și ziua următoare puteți distribui îngrășământ lichid Fertalga 100-150 ml + Fox NK 100-150 ml + 5 L apă /100 mp și repetați tot la o săptămână până aveți trei aplicări apoi e suficient să faceți o aplicare la 3-4 săptămâni.

Aceste îngrășăminte le găsești după articol, sunt foarte eficiente însă te rugăm sa citești ceea ce apare la Aplicare la fiecare din ele: dozaj, distribuirea pentru un maxim de efect.

Deja gazonul dvs va arăta foarte bine, mai des, culoare mai verde, pur și simplu mai plăcut de tuns și de privit. Invidia vecinilor e garantată! Te invităm pe grupul nostru de facebook: ai iarbă? să fie verde! să vă lăudați cu realizarea dvs.

În ghidul GHIDUL COMPLET la aliniatul legat de Fertilizare aveți un calendar pentru aplicarea de îngășăminte solide în funcție de aspectul dorit și traficul existent în curte. Îl puteți accesa și: AICI

Aveți acolo exemple de îngășăminte solide all season, alegeți-l pe cel mai potrivit pentru suprafața dvs. Noi vă recomandăm SOIL LIFE ca îngrășământ all season, un sac de 25 de kg e suficient pentru un an pentru o peluză de 200 mp pentru 4 aplicări de îngrășământ dar avem și la ambalaje mai mici de 4 kg.  Îl găsiți în partea de jos a paginii și îl puteți adăuga în coș direct de aici. Urmați sfaturile pentru aplicare așa cum apar la tab-ul Aplicare pe pagina de produs.

Pe lângă cele de mai sus opțional, dar o recomandăm: scarificarea 

Înainte de distribuirea îngrășământului solid puteți scarifica ușor gazonul, adică o pieptănare a gazonului, cu tamburul cu sârme, pe o treaptă înaltă cu gazonul tuns la înălțimea normală de tuns (5-6 cm). Nu contează dacă e foarte cald o puteți face oricând.

Scarificarea de întreținere a gazonului înaintea verii e cea mai bună metodă de a preveni apariția bolilor! Frunzele de gazon veștejite, bătrâne sau cele care sunt la suprafața solului sunt gazda perfectă pentru fungii dăunători urmând ca atunci când condițiile sunt propice (2-3 zile ploioase) să se dezvolte accelerat și să deterioreze și restul gazonului.

Îndepărtarea materiei vegetale de pe sol va permite un mai bun schimb de aer proaspăt între sol și atmosferă, aer de care microorganismele benefice din sol și rădăcina gazonului au mare nevoie de el. Materia organică moartă de la suprafața solului reține și umezeală care va facilita apariția bolilor în perioada caldă, a bureților și ciupercilor.

Atenție ca la scarificare solul să fie uscat bine.

O singură trecere e suficientă, strângeți cu grebla și apoi treceți cu mașina de tuns să curățați bine. Dacă dorești să afi mai multe despre scarificare, avantaje, etc găsești mai multe informații la secțiunea Meniu / Sfaturi tehnice / Scarificarea de întreținere.Aplicarea îngrășămintelor lichide și solide.


Îngrășămintele lichide le puteți aplica imediat după tundere, ar fi bine să nu plouă / să nu irigați câteva ore după aplicare.

Ideal nu tundeți 2 zile după aplicare. Vara cel mai bun moment pentru aplicarea îngrășămintelor lichide e dimineața după ce se ridică roua și dupămasa între 17-20.

Un aspect trebuie înțeles APA e doar un mediu de transport pentru îngrășăminte, deci folositi apă cât aveți nevoie să acoperiți 100 mp cu îngrășământul foliar. De regulă 5-7 L apă vă ajung să faceți două treceri prin peluză, a doua trecere perpendicular pe prima, așa e sigur că aveți o distribuire uniformă a îngrășământului lichid și culoarea și creșterea gazonului va fi la fel, uniformă.

Îngrășămintele solide pentru gazon se distribuie uniform astfel: măsurați suprafața peluzei, cântăriți 2.5-3 kg îngrășământ pentru 100 mp și împărtiți cantitatea necesară în 2-3 părți. Faceți o trecere în gazon cu fiecare parte , pe lungime, apoi perpendicular pe prima trecere.

Pe ce treaptă setați distribuitorul de îngrășăminte?

E greu de spus, contează foarte mult viteza de deplasare, viteza cu care rotiți manivela, etc. Setați aparatul pe o treaptă medie-mică, faceți o trecere completă și apoi mai reglați după caz.

[3] Începe să tunzi corect gazonul !


Remedierea a cum tundem gazonul: vom tunde atât de des încât la tundere să nu tundem mai mult de 30-40 % din înălțimea gazonului, asta de regula înseamnă cam o tundere la 5-7 zile, cu mașina de tuns pe cea mai înaltă treaptă. Verificați tăișul cuțitului: trebuie să taie nu să lovească. 

Observați în poză că tunderea de la 7 cm la 3 cm , adică a mai mult de 40% din înălțimea plantei produce un aspect neplăcut și dăunează grav plantei de gazon!Nu tundeți gazonul mai scurt de 5.5-6 cm dacă nu îl puteți tunde săptămânal de două ori.Observi că nu am pomenit de treapta mașinii de tuns ci înălțimea la care sunt cuțitele! Lasă deoparte treptele mașinii de tuns și la proxima tundere pune o riglă sau ruletă și măsoară! Apleacă-te în iarbă ca să măsori corect, încearcă să privești cât mai perpendicular pe riglă. Măsoară în 3-4 locuri, și fă o medie. Scrie cu un marker pe mașina de tuns care e treapta care corespunde cu înălțimea potrivită.


[4] Ce facem cu buruiana din gazon?


Odată îngrijit corect gazonul îi vom creea condițiile în care el se dezvoltă bine și buruiana va începe să dispară.

În perioada de vară nu e recomandat să aplicați erbicide! O puteți face însă doar dacă îmburuienarea e foarte mare.
De regulă după aplicarea de erbicide ar fi bine să nu fie peste 28-30C cel puțin o săptămână de la aplicarea erbicidului altfel e foarte posibil ca și gazonul să sufere.

Mai multe despre ce erbicid să folosiți și aplicrea corectă pe peluză găsiți la secțiunea SFATURI TEHNICE din MENIU, COMBATEREA BURUIENILOR. Erbicidele care apar acolo le găsiți la fitofarmacii dar să le aplicați cum apare în ghid!

[5] Boli ale gazonului pe perioada verii


De reținut că marea majoritate a bolilor care apar în gazon:

1 . nu afectează planta în sine, mai exact rădăcina ci doar foliajul! Un gazon îngrijit se va reface complet în 1-2 săptămâni fără să fie nevoie de fungicide.

2 . apar după perioade umede, după 2-3 zile consecutive cu ploi. Dacă bănuiți că gazonul e atacat de ceva boală după zile fără ploi mai mult ca sigur că nu e o boală a gazonului, mai degrabă e o problema legată de irigare! Aveți la aliniatul legat de irigare testul cu caserole.

Legat de fungicide:

1 . odată foliajul afectat acesta nu își revine odată cu aplicarea unui fungicid, însă planta va forma rapid alt foliaj

2 . cum am menționat mai sus, bolile în gazon (marea majoritate) ca condiție necesară să apară e să avem 2-3 zile cu ploi sau o irigare incorectă, odată ce condițiile meteo se schimbă boala de cele mai multe ori încetează de la sine.

3 . orice fungicid aplicat va avea impact mare asupra microfaunei benefice din sol! între celulele plantei există bacterii benefice care și acestea vor avea de suferit de la aplicarea de fungicide.

Pentru mai multe detalii: exemple de fungicide care le găsiți la fitofarmacii și aplicarea lor corectă pentru a avea efectul scontat aveți aici un ghid: LINK

FINAL


Am promis că vă ajutăm dar nu putem să facem în locul dvs, și un ultim ghid, acela care vă ține gazonul verde 12 luni pe an, fără să mai fiți vreodată în situația de a ”salva gazonul”: AICI

Așa cum vă ajutăm noi la fel și tu poți ajuta și alte persoane din viața ta, trimite prin sms sau whatsapp cunoscuților, vecinilor acest ghid, cu siguranță vă vor fi recunoscători. 

PENTRU PELUZELE ÎMBURUIENATE SAU RARE:


Odată ce vor scădea temperaturile sub 28C regulat veți putea aplica erbicide, se va putea face supraînsămânțare pentru a da desime în zonele foarte rare. 

Ghidul pentru supraînsămânțare cu tot ce e nevoie să știți si să faceți pentru un rezultat excelent: AICI
Ghidul pentru alegerea semințelor de gazon cele mai potrivite pentru curtea dvs: AICI

Canalul de youtube pentru întreținerea gazonului

Produse recomandate

ingrasamant-gazon-soil-life | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Îngrășământ gazon Soil Life

Îngrășământ pentru gazon SOIL LIFE, all season, echilibrat, pentru revitalizarea sau menținerea gazonului verde și des în orice anotimp. Îngrășământul SOIL LIFE redă gazonului vigurozitate, culoare și desime începând cu primele zile de la aplicare. Îngrășământ pentru gazon profesional cu inocul de bacterii și fungi benefici. Hrănește gradual, fortifică rădăcina și sistemul vascular al plantei fără creșteri accelerate.

99.90 RON

389.00 RON

ingrasamant-lichid-gazon-fertalga-1 | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Fertalga

Îngrășământ foliar remarcabil care redresează și cele mai afectate peluze prin combinația de aminoacizi, alge marine, acizi humici, microelemente, azot organic și potasiu care remediază metabolismul plantei. Se poate folosi la orice plantă verde!

54.90 RON

230.90 RON

ingrasamant-foliar-gazon-fox-nk | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Fox NK

Îngrășământ foliar pentru gazon folosit pentru prevenirea apariției bolilor, prevenirea deshidratării. Remediază diferențele de culoare și creștere în gazon. Oferă o înverzire de lunga durată. Supliment în orice perioadă a anului de calciu și magneziu împreună cu azot și potasiu.

59.00 RON

245.00 RON

aspersor-mobil-gazon-cellfast | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Aspersor oscilant irigare gazon reglaj 4 direcții

Aspersor mobil pentru irigarea gazonului reglabil pe 4 direcții. Administrează apa uniform în întreaga peluză. Foarte practic pentru curți mici sau mari. Vara cu două irigări peluza se va menține în cea mai bună formă.

119.90 RON

distribuitor-ingrasaminte-seminte-gazon | SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Distribuitor pe baterii pentru îngrășăminte și semințe gazon

Distribuie întotdeauna uniform îngrășămintele în peluza ta. Omogenitatea culorii și uniformitatea creșterii peluzei e direct proporțională cu uniformitatea distribuirii îngrășămintelor. Un accesoriu care nu ar trebui să îți lipsească. Capacitate 2.7 kg îngrășământ (aprox 100 mp) sau 1.4 kg semințe (aprox 50 mp).

139.90 RON

Videoclipuri recomandate

Câte minute irigăm gazonul ?

Testul cu caserole. Nu e glumă, e pe bune!

Vezi videoclip

Nu îți sabota singur curtea !

Cum irigam pentru un gazon verde 12 luni pe an

Vezi videoclip

Sol compactat ? Cum rezolvăm ?

Metode pentru remedierea solului compactat. Înainte și după!

Vezi videoclip

Îngrășământ gazon vara solid și lichid

Ce îngrășământ gazon să folosești pe perioada verii? Cum le aplici pentru efect maxim?

Vezi videoclip
SeminteGazon.ro - Distribuitor oficial de produse profesionale pentru întreținerea gazonului

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru articole exclusive. Fără spam, promitem!

CONȚINUTUL NU ESTE DISPONIBIL PENTRU IMPRIMARE...